23 / 12 / 2024

Altında 35 yılın ardından kaçakçılık yeniden hortladı! Acilen kota kaldırılmalı!

Altında 35 yılın ardından kaçakçılık yeniden hortladı! Acilen kota kaldırılmalı!

Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) Başkanı Mustafa Kamar, Ağustos 2023’te altın ithalatına getirilen kotanın ihracata ağır bir darbe vururken, sektörde 35 yıl önce bitirilen kaçakçılığın yeniden ülke gündemine girdiğini söyledi.



Kota uygulaması nedeniyle altını uluslararası piyasaya göre 3-4 bin dolar daha pahalıya mal ettiklerini vurgulayan Mustafa Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) Başkanı Mustafa Kamar, “Ülkemizde kaçakçılık 35 yıl sonra yeniden hortladı.'' dedi.

ACİLEN KOTA KALDIRILMALI

Mustafa Kamar, sektörde bir yıldır devam eden kaosun sona ermesi ve Türkiye’nin mücevher ihracatında lider ülke konumuna dönebilmesi için kotanın bir an önce kaldırılmasını ve Ağustos 2023 öncesindeki mevzuata dönülmesini önerdi.

Mustafa Kamar, Türkiye’de mücevher ihracatının ‘altın çağı’ olarak adlandırılabilecek dönemin, Ağustos 2023’te yeterince tartışılmadan alınan bir kararla sona erdiğini bildirdi. 

AGRASİF ALTIN ALIM POLİTİKASI  

Kamar ''verilere baktığımızda altın ithalatında son beş yıldır büyük bir artış olduğunu görüyoruz. Ancak bu artışın sorumlusu biz değiliz. Her şeyden önce Merkez Bankası isabetli bir kararla son yıllarda agresif bir altın alım politikası izliyor.

2022’de 19 milyar dolarlık toplam altın ithalatının 8 milyar dolarlık kısmını, 2023’te ise 29 milyar dolarlık ithalatın 10 milyar dolarlık kısmını Merkez Bankası gerçekleştirdi.

Diğer taraftan enflasyonist ortamda tasarrufları altında değerlendirme isteği, EYT nedeniyle piyasaya giren para ve jeopolitik riskler hane halkının altına talebini artırıyor.'' dedi.

Altında 35 yılın ardından kaçakçılık yeniden hortladı! Acilen kota kaldırılmalı!

ALTINI 3-4 BİN DOLAR DAHA PAHLIYA MAL EDİLİYOR 

Altını uluslararası piyasaya göre 3-4 bin dolar daha pahalıya mal ettiğimiz için kaçakçılık 35 yıl sonra yeniden hortladı. Hemen her gün medyada akla hayale gelmeyen yöntemlerle yapılan altın kaçakçılığı haberleriyle karşılaşıyoruz.

Üretimin ve ihracatın daralmasıyla birlikte çok sayıda atölye kapısına kilit vurdu. Talebe yetişmek için bir zamanlar iki üç vardiya ile çalışan KOBİ düzeyindeki onlarca ihracatçımız kepenk kapatma ve işçi çıkarma noktasına geldi.”

ALTIN İTHALATINDA KOTA KALDIRILMALI, ESKİ MEVZUATA DÖNÜLMELİ

Mustafa Kamar, sektörde altın kotasıyla başlayan tahribatın daha fazla büyümemesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: 

  • Altın ithalatında aylık 12 ton kotası kaldırılmalı ve mevzuat eski haline getirilmeli.
  • Merkez Bankası’nın ithalatı ayrı bir başlık altında gösterilmeli.
  • Bireysel yatırım amaçlı ürünlerle ilgili çözüm bulunmalı.
  • İhracatçı ihraç ettiği kadar altını serbestçe ithal edebilmeli.
  • Mücevher ihracatçısı getirdiği döviz belgeleriyle bankalardan her an ons +3 puanla altına ulaşabilmeli.
  • Kapasite kullanımı sıkı bir şekilde denetlenmeli.
  • DİR rejimi eski haline getirilmeli ve cezalar caydırıcı olmalı.
  • Sektörde imtiyaz tanınacak firmalarda özellikle Mücevher İhracatçıları Birliği üyesi ve 2023 yılından önce kurulmuş olma şartı aranmalı.

Altında rota oluşturuldu! Yükseliyor! Kapalıçarşı'da gram altın 3 bin 124 TL oldu! 21 Kasım 2024 altın fiyatları!

14,18 ve 22 ayar bilezik ve altın kolye yatırımı yapmak isteyenlere tokat gibi cevap! Bunu alan yüzde 60 zarar edecek!

Geri Dön