03 / 05 / 2024

Alüminyum fiyatlarında rekor artış! 12 ay içinde 4 bin doları görebilir...

Alüminyum fiyatlarında rekor artış! 12 ay içinde 4 bin doları görebilir...

Rusya'nın en büyük alüminyum üreticisinin Ukrayna'da bulunan tesiste üretimi durdurduğunu açıklamasının ardından alüminyum tedariğine dair belirsizlikler arttı. Alüminyum fiyatının daha da yükseğe taşınabileceği söyleniyor.



Rusya’nın en büyük alüminyum üreticisi Ukrayna’daki tesisinde üretimi durdurma kararı aldı. Bu durum alüminyum tedariğine dair belirsizlikleri artırırken, fiyatların da yükseleceğine gündeme geldi. 
 

United Co. Rusal International PJSC Salı günü yaptığı açıklamada bölgede yaşanan lojistik ve ulaşım sıkıntıları sebebi ile Nikolaev tesisinde üretimi büyük oranda azaltmak zorunda kaldığını açıkladı. 

Bloomberght'de yer alan habere göre, Ukrayna’nın güneydoğusunda bulunan tesiste üretilen mallar şirketin Rusya’daki dökümhanelerinde alüminyum üretmek için kullanılıyor.

Alüminyum fiyatlarında rekor artış! 12 ay içinde 4 bin doları görebilir...

Tesiste üretimin durdurulması kararı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrası yaptırımlar sebebi ile tacirlerin ve yatırımcıların Rusya’dan ihraç edilen mallara ulaşamaması ve alüminyum başta olmak üzere metal piyasalarında yaşanan tedarik endişelerine sebep oldu. Yapılan açıklama sonrası Rusal’ın hisseleri yüzde 15’ten fazla düşerek 11 ayın en düşük seviyesine gelirken alüminyum fiyatlarında yükseliş yaşandı. 

"12 ay içinde 4000 dolar görülebilir"

Alüminyum artan enerji fiyatları ve talebin artacağı tahminleri ile savaş başlamadan önce de güçlü bir rallinin ortasında kalmıştı. Goldman Sachs’a göre Nikolaev tesisteki kapanmanın uzatılması durumunda yıllık kaybın 900 bin tonu bulabileceği düşünülüyor. 

Bankanın geçtiği bilgi notunda, “Nikolaev’den gelecek Alumina kargolarının askıya alınması ile Rusya dökümhanelerinin üretiminin daha fazla düşeceği riskini eklediğimizde ortaya çıkacak üretim açığının büyümesinin yanında stokların hızla tükenmesine yol açacak bir gidişatın da başlangıcı olabilir” ifadelerine yer verildi. 

Goldman önümüzdeki 12 ayda Alüminyum fiyatlarının 4000 dolar civarında seyredeceğini ifade ediyor. Alüminyum ton başına 3 bin 381 dolara gerilemeden önce yüzde 1,4 yükselerek 3 bin 415 seviyesini gördü.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön