16 / 07 / 2024

Aman dikkat! Kirayı IBAN'a yatıranlara emsal karar...

Aman dikkat! Kirayı IBAN'a yatıranlara emsal karar...

Yargıtay, kiracıların banka hesabı üzerinden kira ödemesi yapmaları durumunda dikkat etmeleri gereken şartlar ile ilgili olarak çarpıcı bir karar açıkladı. Verilen bu karar milyonlarca kiracıyı doğrudan etkileyecek.


Döviz ve altında al-sat kolaylığı!


L.M. adlı bir kiracı, düzenli olarak kira bedelini ev sahibinin banka hesabına yatırdı. Fakat ev sahibi, yaklaşık dört ay sonra kiracının eksik ödeme yaptığını iddia ederek icra takibi başlattığı belirtildi. Kiracı bu takibe itiraz etti, ancak ev sahibi mahkemeye başvurarak takibin devam etmesini ve kiracının tahliyesini talep etmiş oldu.

Ev sahibi mahkemede, kiracının dört ay boyunca eksik kira ödediğini öne sürdü ve kira bedelinin tam olarak ödenmesi gerektiğini savundu. Kiracı ise her ay düzenli olarak 450 TL kira ödediğini, ancak banka tarafından yapılan işlem ücretinin 31,50 TL kesildiğini belirtti ve bu ücretin ev sahibinin sorumluluğunda olduğunu savundu.

MAHKEME KARARI REDDETTİ

halktv.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Mahkeme, banka tarafından kesilen ücretin banka masraflarından kaynaklandığına hükmetti. Kiracının, başlangıçta elden ödeme istendiği halde sonradan banka üzerinden ödeme yapılması nedeni ile oluşan bu masrafa katlanması gerektiğini belirtti ve davanın reddine karar verdi.

 Aman dikkat! Kirayı IBAN a yatıranlara emsal karar...

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Ev sahibi karara itiraz ettiğinde, Yargıtay ilk mahkeme kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılama sonucunda da aynı karar çıktığı ifade edildi. Ev sahibinin temyiz başvurusu üzerine Yargıtay Hukuk Genel Kurulu devreye girmiş oldu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ev sahibine eksiksiz olarak ulaşması gereken kira bedelinin kiracının sorumluluğunda olduğunu ve banka üzerinden yapılan havale işlem masrafının da kiracıya ait olduğunu vurguladı. Bu nedenle, havale ücreti kesintisi yapılan kira bedeli sebebiyle ev sahibine eksik ödeme yapıldığı ve kiracının tahliye edilebileceği hatırlatıldı.

KİRACININ SORUMLULUĞUNDA OLDUĞU BELİRTİLDİ

Kira bedelinin götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğu belirtilirken, banka hesabı üzerinden yapılan kira ödemelerinde kesilen havale ücretinin kiracının sorumluluğunda olduğu açıklanmış oldu.

Ev sahipleri dikkat! Bu 4 maddeyi bilmeyen çok şey kaybeder!

Kira tespit davası açmak isteyen ev sahipleri dikkat!

Kiracısına fazla mesaj atan ev sahiplerine Yargıtay'dan kötü haber!

Sıfır araba almak isteyenler bu ayrıntıya dikkat! Yargıtay'dan emsal niteliğinde yeni karar!

Geri Dön