27 / 04 / 2024

Amasya'daki köy mezarlığı OSB için tahsis edilmişti! Halkın ayaklanması ile imar planı iptal edildi!

Amasya'daki köy mezarlığı OSB için tahsis edilmişti! Halkın ayaklanması ile imar planı iptal edildi!

OSB projesine geçen yıl karar verilmişti.  Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) projesinde köy mezarlığı imar planını kapsamında alınması ile köy halkı ayaklandı ve imar planı iptal edildi.



Samsun Birinci İdare Mahkemesi, Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) projesinde imar planını iptal etti. Valiliğin “Biz devletiz istediğimizi alırız” sözlerinden ve vatandaşın yanında yer aldığı için kaymakamlığın muhtarlığı ‘cezalandırıp’ kayyım atamasından sonra köy halkı bu kararla bir zafer daha kazanmış oldu.

KÖY MEZARLIĞI OSB İÇİN TAHSİS EDİLDİ!

OSB projesine geçen sene karar verilmişti. Bu karar doğrultusunda tarım arazileri alanında olduğu için halk bunu kabul etmedi.  Köyün mezarlığının da OSB için tahsis edilmesi yöre halkını ayakalandırırken, köy halkı muhtarın gerekli evrakları imzalamamasını istemişti. Muhtar İlyas Celep “O mezarlıkta iki şehit var” diyerek tahsis işlemi için gerekli evrakları imzalamadı.

Daha sonra valiliğin “Biz devletiz istediğimizi alırız” sözlerine ve kaymakamlığın baskılarına direnen muhtar görevden alınmış yerine kayyım atandı. Yargı süreci devam ederken jandarma ve polis köylülerin arazisine girmiş, ürünlerini korumak isteyenleri de gözaltına almıştı. Ayrıca dozerlerle ekilen ürünler de biçilmişti. 2 bin ağaç kesilmişti. Bu ağaçların çoğu 20 yıllık ceviz ağaçlarıydı.

Dilencom'da yer alan habere göre; bilirkişi raporu da bölgeye OSB inşa edilmemesi gerektiğine dair görüş bildirdi. Bilirkişi raporlarını değerlendiren Samsun Bölge İdare Mahkemesi, bölgede OSB yapımı için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Amasya daki köy mezarlığı OSB için tahsis edilmişti! Halkın ayaklanması ile imar planı iptal edildi!

HUKUKA UYGUN DEĞİL!

Bir karar da Samsun birinci İdare Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme tarafından imar planını iptal etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kararı için ‘Hukuka uygun değil’ dedi.

Kararda şöyle denildi: “Çevre Düzeni Planında Taşova ilçesinde OSB yer seçimi için Dörtyol Mevkii önerilmişken dava konusu plan değişikliğine esas teşkil eden yer seçimi sürecinde Çambükü Köyü Mevkii’nin seçilmiş olmasının yeterli analiz ve araştırmaya dayanmadığı, alan belirlenirken alternatif alan aranmasının usulüne uygun olarak yapılmadığı, OSB kurulmasına ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kararının iptaline verilmesi ile dava konusu işlemin sebep unsurunun ortadan kalktığı hususları dikkate alındığından dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Beykoz Yavuzselim Mahallesi 13. Etap imar uygulaması askıda!

Beykoz Çengeldere 12. Etap imar uygulaması askıda!

Geri Dön