22 / 12 / 2024

Amazon, ABD'de gayrimenkul sektörünü olumlu etkiliyor!

Amazon, ABD'de gayrimenkul sektörünü olumlu etkiliyor!

Koronavirüsün kazananlarından Amazon, ABD’nin pandemiyle kötüleşen gayrimenkul sektörüne yabancı yatırım getiriyor. Önceden ofis alan yabancı gayrimenkul yatırımcıları, şimdi depo ve lojistik tesis satın alıyor. 



Kovid-19 salgınının milyonlarca tüketiciyi online’a yönlendirmesi sebebiyle gücüne güç katan Amazon gibi online ticaret devleri, artık ABD gibi gelişmiş ekonomilere bile doğrudan yabancı yatırım gelmesini sağlıyor. Dünya'dan Hilal Sarı'nın haberine göre; lojistik ve depo yatırımlarının hem ABD’de hem dünyada artmasının öngörüldüğü bir dönemde, Fransız, Alman ve Koreli şirketlerden ABD’ye lojistik yatırımlar yapılıyor. The Wall Street Journal’da konuyla ilgili yer verilen bilgide, bu yatırımların arkasında Amazon gibi devlerin ivmesiyle daha fazla lojistik hizmete ve depoya ihtiyaç duyulacağı beklentisi yer alıyor.

Amazon, ABD de gayrimenkul sektörünü olumlu etkiliyor!

Önceden ofis ve otel alan, şimdi depo alıyor

Yabancı gayrimenkul yatırımcıları, ABD’de daha önce Manhattan gibi ofislerle dolu şehirlere veya sahil kentlerindeki otellere yatırım yaparken, şimdi bu yatırımcıların ibreyi lojistik sektöründe mülk sahibi olmaya çevirdiği vurgulanıyor. Yatırımcıların umudu ve beklentisi ise giderek daha fazla depoya ve dağıtım merkezi ihtiyacı olan Amazon gibi e-ticaret şirketlerine kiralayarak sürdürülebilir gelir sağlamak. Kovid-19 salgını sürecinde ABD'de gayrimenkul sektörüne doğrudan yabancı yatırımların yüzde 31 azalmasına rağmen, lojistikteki beklentiler bu alanda mülklere ilgiyi çoğaltarak yabancı yatırım çekebiliyor.

AXA ve Allianz da yatırımcılar arasında

Fransız AXA Investment Managers, Aralık'ta Cabot Properties’den ABD’deki 27 lojistik tesis satın aldı ve bu tesisler için toplamda 875 milyon dolar ödeme yaptı. Aynı ay içinde Almanya’nın Allianz Real Estate’i Crow Holdings’le birlikte bir joint venture kurarak ABD lojistik biriminin yüzde 49’lık payını aldı.

Güney Koreli şirketlerin ABD’deki ticari gayrimenkul alımı 2020’de yüzde 88 artışla 5,2 milyar dolara çıktı. WSJ haberine göre bu artışın önemli bir kısmı depo yatırımlarından. Real Capital Analytics’ten Jim Costello, pandemide artan e-ticaretin dağıtım merkezi ihtiyacını yükselttiğini, bunun da bu alandaki alımlara hız kazandırdığını vurguluyor.

Hindistan’da perakendeciler: Amazon yasaklansın

Amazon’un Hindistan’da küçük tüccarı korumak için yabancı yatırımlara getirdiği yeni kısıtlamalardan kaçabildiğinin Reuters tarafından ortaya çıkartılması ise ülkedeki perakende örgütlerden “yasaklansın” çağrısınıın gelmesine sebep oldu. Reuters’ın haberinde Amazon ve Walmart’ın e-ticaret şirketi Flipkart’ın yereldeki oyunculara zarar verecek şekilde hükümetin kısıtlamalarından kaçmanın yolunu bulduğu belirtiliyor. Şirketler ise kanun nezdinde yanlış bir şey yapmadıklarını ileri sürüyor. Dünyanın en kalabalık nüfuslu 2. ülkesi Hindistan’da 80 milyon perakende zinciri temsil eden Confederation of All India Traders (CAIT) “Reuters’ın haberindeki şok edici bilgiler Amazon operasyonlarının Hindistan’da derhal yasaklanması için yeterli” açıklamasında bulundu. CAIT’in çağrısı Ticaret Bakanlığı’ndan ne yanıt alacak henüz belirsiz ancak Amazon ve Walmart’ı temsil eden bir lobi grubu, Reuters tarafından görülen bir mektupta şimdiden Hindistan hükümetine yabancı yatırımcılar için e-ticaret kurallarını sıkılaştırmaması yönünde çağrıda bulunmaya başladı.

Amazon, ABD de gayrimenkul sektörünü olumlu etkiliyor!

Türkiye’de de yer baktığı konuşuluyor

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ivmelenen e-ticaret bazı şirketlerin depo yatırımlarını ikiye hatta üçe katlamasına sebep olurken, DÜNYA’ya konuşan Amazon’a yakın kaynaklar şirketin Türkiye’de bir dağıtım merkezi için yer aradığının konuşulduğunu belirtiliyor. Depoların 2020’de tam kapasiteye ulaşmasının ardından lojistik sektöründe tüm oyuncular stratejilerini yeni geleceğe göre yeniden dizayn ediyor. Amazon sadece sektörlere etkisi, koronavirüs salgını sürecinde sendikalarla yaşadığı çatışmalar ve depo yatırımlarıyla değil, kurucusu Jeff Bezos’un dünyanın en zengini olmasıyla da dünya basınında oldukça fazla yer alıyor. 

ABD'li teknoloji devleri gelirlerini artırdı!


Geri Dön