30 / 04 / 2024

Amerika'da mortgage başvurularında tatil etkisi yaşanıyor!

Amerika'da mortgage başvurularında tatil etkisi yaşanıyor!

ABD'de mortgage başvuruları 29 Aralık 2023 tarihi ile sona eren iki haftalık dönem kapsamında, tatillerin de etkisi ile gerilediği kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırma sonuçlarını iki haftalık birden açıklamada bulunuldu. Bu kapsamda, mevsimsel faktörlerden arındırılmış ve yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi iki haftada yüzde 9,4 düşüşle 173,5 puana geriledi.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi iki hafta öncesine göre yüzde 5,0 düşüşle 140,7 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 15,0 azalışla 358,2 puana kadar düştü. 

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, "Piyasalar, yavaşlayan enflasyonun ve Fed'in olası faiz indirimlerinin etkisini sindirmeye devam ederek, ipotek faizlerinin 2023 ortasından bu yana en düşük seviyelerde kalmasına yardımcı oldu." diye ifade etti.

Öte yandan, 30 senelik mortgage faiz oranı son hafta yükselmesine ilişkin, yılı yüzde 6,76 seviyesinde tamamladığı kaydedildi. Böylece Ekim ayında görülen yüzde 7,9 puan zirvesinin 1,14 puan altında işlem görmüş oldu.

Kan, "Faizlerdeki düşüş, konut piyasasına 2024'e girerken iyimserlik için bir neden verdi, ancak satın alma başvuruları henüz buna yanıt vermedi; genel satın alma faaliyeti seviyesi bir yıl öncesine göre yüzde 12 daha düşük. Yeniden finansman başvuruları hâlâ çok düşük seviyelerde, ancak bir yıl öncesine göre yüzde 15 daha yüksek.” ifade etti.

15 yıllık faiz yılı yüzde 6,26, 5 yıllık ARM kredi faizi 5,71, 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 6,86 seviyesinde yılı tamamladı.

 Amerika da mortgage başvurularında tatil etkisi yaşanıyor!

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi ise geliri düşük olan kişilere uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemi olarak gerçekleştirilen bir sistemdir.  Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenmesi anlamındadır. Bu ödemeden sonra ise kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

Amerika'da mortgage faizi son 7 ayın en düşük seviyesinde...

ABD ekonomisi ticari gayrimenkul borcu ile gücünü kaybediyor...

Amerika'da bekleyen konut satışları yatay seyretti...

 


Geri Dön