28 / 04 / 2024

Amerika'da mortgage faizi son 7 ayın en düşük seviyesinde...

Amerika'da mortgage faizi son 7 ayın en düşük seviyesinde...

ABD'de 30 senelik mortgage faiz oranı üst üste 9'uncu haftasında da gerileyip son 7 ayın en düşük seviyesine geldiği kaydedildi. İşte haberin detayları... 



ABD Federal Konut Kredisi İpotek Şirketi (Freddie Mac) tarafından yapılan açıklama ve kaydedilen verilere göre, 28 Aralık 2023 tarihi sona eren haftada sabit faizli 30 yıl vadeli ortalama mortgage faiz oranı 6 baz puan azalışla yüzde 6,61'ye kadar geldi. Buna göre, 9 haftalık toplam düşüş 118 baz puana kadar ulaştı. Oran böylece 25 Mayıs 2023 tarihinde gördüğü yüzde 6,57'den sonra en düşük seviyesine kadar düştüğü kaydedildi. 

Freddie Mac'in morgage oranlarına ilişkin haftalık raporu ile ülke çapındaki kredi verenlerden alınan başvurulara dayanıyor. Bu süreçte de 30 yıllık faiz oranı geçen senenin aynı haftasına göre 19 baz puan yukarıda bulunuyor. Son 4 haftalık ortalama faiz oranı yüzde 6,97'den yüzde 6,82'ye azalırken, 52 haftalık ortalama yüzde 6,81 olarak kaydedildi.

Sabit faizli 15 sene vadeli oran ise 2 baz puan düşüş ile yüzde 5,93 seviyesine kadar indiği belirtildi.. Buna göre, 15 yıllık faiz geçen yılın aynı haftasına göre 25 baz puan daha yüksek seviyede oluştu. Faizin 4 haftalık ortalaması yüzde 6,14 olurken, 52 haftalık ortalama yüzde 6,11 seviyesinde oldu.

Amerika da mortgage faizi son 7 ayın en düşük seviyesinde...

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi ise geliri düşük olan kişilere uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemi olarak gerçekleştirilen bir sistemdir.  Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

MORTGAGE KREDİSİ HAKKINDA

Mortgage kredisi, bir evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenmesi anlamındadır. Bu ödemeden sonra ise kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage faizleri Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinde!

Amerika'da mortgage başvuru artışını 6'ıncı haftaya taşıdı...

Amerika'da mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinde...

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi...


Geri Dön