28 / 04 / 2024

Amerika'da mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinde...

Amerika'da mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinde...

ABD'de 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 7,17 ile ağustos ayından bu zamana oranla en düşük seviyesine gerilediği kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...



Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından aktarılan verilerine göre, mortgage başvuruları, 1 Aralık 2023'te ile sona eren hafta kapsamında bir önceki haftaya oranla yüzde 2,8 olarak yükseldi. Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular önceki haftaya kıyas ile yüzde 0,3 düşerken, yeniden finansman başvuruları yüzde 14 kadar çıktı. 

Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 7,37'den yüzde 7,17'ye inerek ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine geldi. Fakat aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,88'den yüzde 6,80'e kadar geriledi. 

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, verilere ilişkin değerlendirmesinde, faizlerdeki son düşüşün arkasında, yavaşlayan enflasyon ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım döngüsünde sona geldiğine dair piyasa beklentilerinin yer aldığını kaydetti.

Buna göre, yeniden finansman başvurularının 2021 yılının sonundan bu zaman ilk def art arda ikinci haftada yıllık bazda yükseliş göstererek iki ayın en güçlü haftasını gördüğünü belirten  Kan, satın alma başvurularının ise geçen yıla kıyasla düşük kalmaya devam ettiğini ve bu durumun düşük konut stoku ile hala zorlu olan satın alma koşullarından kaynaklandığını iletti. 

MORTGAGE KREDİSİ KAÇ YILDIR?

Türkiye'de mortgage kredisi ile ev kredisi eşanlamlıdır. Krediden faydalanmak isteyenler için, ev kredileri maksimum 5 yıl vade ile verilmekteydi. Ancak, değişiklikler ile bu zaman 180, hatta bazı bankalarda ise 240 aya kadar çıkartılabiliyor.

Amerika da mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinde...

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi gelir düzeyi olan vatandaşlara uzun vadeli bir şekilde (25-30 yıl) ve düşük, sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak veren  bir konut finansman sistemidir. Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

MORTGAGE KREDİSİ HAKKINDA

Mortgage kredisi, bir evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenmesi anlamındadır. Bu ödemeden sonra ise kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de mortgage başvurularında artış devam ediyor...

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29'a düştüğünü açıkladı!

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi...


Geri Dön