10 / 05 / 2024

Amerika'da mortgage başvuru artışını 6'ıncı haftaya taşıdı...

Amerika'da mortgage başvuru artışını 6'ıncı haftaya taşıdı...

ABD'de 8 Aralık 2023 tarihinde sona eren mortgage başvuruları üst üste 6'ıncı haftasında da yükselirken, 30 senelik faiz son 4,5 ayın en az seviyesine kadar indi. İşte haberin ayrıntıları...



ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırması kapsamında, mevsimsel faktörlerden arındırılmış olan yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru çalışmalarından oluşan piyasa endeksi yüzde 7,4 yükselişle 194,5 puana kadar çıktı. Buna göre endeks 4 Ağustos tarihinden bu zamana en fazla seviyesine ulaştığı kaydedildi.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı haftalık rapor doğrultusunda ise, satın alma endeksi yüzde 3,5 yükselişle 149,6 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 19,4 yükselişle 445,8 puana kadar çıktı.

30 yıllık mortgage faizi, söz konusu haftada 10 baz puan birden düşerek yüzde 7,07 olarak gerçekleşti. Böylece 28 Temmuz tarihinde görülen yüzde 6,93 seviyesinden sonra da en düşük orana kadar gelindi. 30 yıllık kredi faizinde 4 haftalık ortalamada 54 puan düşerken, geçen senenin aynı dönemine oranla artış 65 puan oldu.

Amerika da mortgage başvuru artışını 6 ıncı haftaya taşıdı...

MBA Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Yardımcısı Joel Kan, "Mortgage faizleri geçen hafta da düştü; Çünkü gelen veriler yavaşlayan bir ekonomiye işaret ediyor ve Fed'in gelecek yıl faiz indirimine başlaması yönündeki hamlesini destekliyor. Ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı yüzde 7,07'ye gerileyerek Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi." dedi. 

15 yıllık faizinde oran 13 baz puan düşüşle yüzde 6,67 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 11 baz puan düştü ve yüzde 6,47 seviyesine indi. 30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 13 baz puan düşüşle yüzde 7,22 seviyesine geldiğii belirtildi.

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi geliri düşük olan kişilere uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemidir. Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

Amerika'da mortgage faizleri yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinde...

ABD'de mortgage başvuruları düşüşünü devam ettirdi...

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29'a düştüğünü açıkladı!

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

Geri Dön