28 / 04 / 2024

ABD'de mortgage faizleri Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinde!

ABD'de mortgage faizleri Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinde!

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resmi rakamlara ABD'de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 7,07'den yüzde 6,83'e geriledi.



ABD'de 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,83 ile Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine indi. İşte konu ile ilgili merak edilen rakamlar...

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resmi verilere göre, mortgage başvuruları, 15 Aralık 2023 tarihi ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre yüzde 1,5 azalış gösterdi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre söz konusu bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular önceki haftaya göre yüzde 1 ve yeniden finansman başvuruları yüzde 2 düştü.

Yine aktarılan bilgilere göre ABD'de 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 7,07'den yüzde 6,83'e gerileyerek düşüşünü 5. haftaya taşıdı.

Yine verilen detaylara göre aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,67'den yüzde 6,41'e indi.

ABD de mortgage faizleri Haziran ayından bu yana en düşük seviyesinde!

Mortgage Bankalar Birliği Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Mike Fratantoni, söz konusu verilere ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede enflasyondaki düşüşe dair olumlu haberlerin gelmesi ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerin de etkileriyle 30 sene vadeli mortgage için ortalama faizin hazirandan bu yana en düşük seviyesine gerilediğini belirtti.

KONUT FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ DEVAM ETTİ

S-P CoreLogic Case-Shiller, 2023 yılının Ağustos ayına ait ulusal konut fiyat endeksi verilerini yayımladı.

Resmi olarak açıklanan bu verilere göre, ABD'de ulusal konut fiyat endeksi, Ağustos ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 2,6'lık artış gösterdi. Söz konusu bu endeks, Temmuz'da yıllık bazda yüzde 1 artmıştı.

Ulusal konut fiyat endeksi, Ağustos ayında aylık bazda da mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,9 artış gösterdi.

Ayrıca yine verilen bilgilere göre ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks Ağustos ayında geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 2,2 yükseldi. Piyasa beklentilerini aşan endeksin bu dönemde yüzde 1,6 oranında artması öngörülüyordu. Söz konusu endeks, Temmuz'da yüzde 0,2 artmıştı.

 

Kira artışları ölüm riskini artırıyor! Gelirinin yarısını kiraya harcayanların ölüm ihtimali yüzde 9 daha çok!

ABD'de inşaat izni sayısı yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi!

ABD'de konut inşaatçılarının güveni Aralık'ta iyileşti!


Geri Dön