27 / 04 / 2024

ABD'de inşaat izni sayısı yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi!

ABD'de inşaat izni sayısı yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi!

Açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de verilen inşaat izni sayısı ise Kasım ayında aylık bazda yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi



ABD'de yapımına başlanan yeni konut sayısı, Kasım ayında aylık yüzde 14,8 artış göstererek 1 milyon 560 bine yükseldi ve piyasa beklentilerini geride bıraktı.

ABD Ticaret Bakanlığı, 2023 yılının  kasım ayına ilişkin konut başlangıç ve inşaat izni verilerini açıkladı.

Açıklanan rakamlara göre, yapımına başlanan yeni konut sayısı, Kasım ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 14,8 artış göstererek 1 milyon 560 bine çıktı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre piyasa beklentilerini aşarak 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşan konut başlangıç sayısının bu dönemde 1 milyon 360 bin olması öngörülüyordu. Yapımına başlanmış olan yeni konut sayısı, Ekim ayında da aylık yüzde 0,2 artışla 1 milyon 359 bin olmuştu.

Yine konu ile ilgili olarak açıklanan rakamlara göre konut başlangıç sayısı Kasım ayında yıllık bazda ise yüzde 9,3 artış gösterdi.

ABD de inşaat izni sayısı yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi!

İNŞAAT İZNİ SAYISINDA SON DURUM 

Yine açıklanan rakamlara göre ABD'de verilen inşaat izni sayısı da Kasım ayında aylık bazda yüzde 2,5 azalarak 1 milyon 460 bine geriledi.

Aktarılan bilgilere göre piyasa beklentisi, Kasım'da verilen inşaat izni sayısının 1 milyon 470 bin olacağı yönündeydi. İnşaat izni sayısı Ekim ayında aylık yüzde 1,8 artışla 1 milyon 498 bin olmuştu.

Yine verilen detaylara göre inşaat izni sayısı kasımda yıllık bazda ise yüzde 4,2 artış kaydetti.

 

MORTGAGE BAŞVURULARINDA ARTIŞ


Mortgage Bankalar Birliği (MBA) tarafından açıklanan resmi verilere göre, mortgage başvuruları 10 Kasım 2023 tarihi ile sona eren haftada bir önceki haftaya göre yüzde 2,8 artış gösterdi.

Yine konu ile ilgili olarak açıklanan rakamlara göre bu dönemde önceki haftaya kıyasla konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 3, yeniden finansman başvuruları ise yüzde 2 yükseliş gösterdi.

Yine açıklanan rakamlara göre ABD'de 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 7,61 ile eylül sonundan bu yana en düşük seviyesinde kalmayı sürdürdü.

Aktarılan detaylara göre aynı dönemde 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı 6,98’den yüzde 6,94’e indi.

 

Yabancılar için 'ikamet yasağı' krize neden oldu! İnşaat ve emlak firmaları kapısına kilit vurdu!

Hükümetten yeni kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Riskli yapı tespiti engellenirse ne olacak? 

Toya Park Topkapı ön talep topluyor! Yeni proje!


Geri Dön