27 / 04 / 2024

Hükümetten yeni kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Riskli yapı tespiti engellenirse ne olacak? 

Hükümetten yeni kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Riskli yapı tespiti engellenirse ne olacak? 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Bütçesi Meclis'te görüşüldü. AK Parti Milletvekillerinden önemli açıklamalar geldi. İşte detaylar...



AK Parti Sakarya Milletvekili Murat Kaya, TBMM Genel Kurulunda; 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Bütçesi üzerine AK Parti Grubu adına açıklamalarda bulundu. 

Murat Kaya, yaptığı açıklamasında Türkiye yapı stokunun yenilenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı faaliyette bulunacak olan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla resmen kurulduğunu belirtti. 

Kaya, bu yapı içerisinde 3 genel müdürlük ihdas edildiğine dikkat çekti ve "Bir tanesi Marmara kentsel dönüşüm sürecini yürütecek, diğeri Marmara Bölgesi dışındaki kentsel dönüşüm sürecini yürütecek, üçüncüsü ise hazine arazilerinin tarama, tespit ve değerleme işlemlerini yaparak kentsel dönüşüme kaynak hazırlayacak" açıklamasında bulundu. 

Hükümetten yeni kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Riskli yapı tespiti engellenirse ne olacak? 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

AK Parti Sakarya Milletvekili Murat Kaya, bu düzenleme ile beraber kentsel dönüşüm sürecine yeni bir soluk getirildiğinin, yine Hazine'ye yük oluşturulmadan hem ülkedeki sağlıksız yapıların yenileneceğinin hem de konut sorununa karşı alternatif bir çözüm üretilmiş olacağının altını çizdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2012'de ortaya koyduğu “Afete Hazır Türkiye” hamlesiyle hedefimiz ülkedeki tüm sağlıksız yapı stokunu yenilenmesi. Ülkemizde 31 milyon konuttan, 5 milyon ticari alandan oluşan toplam 36 milyon bağımsız bölüm bulunmaktadır. 2012'den bugüne kadar, dönüşüm projeleriyle, Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin konut dönüştürülmüş, şu anda Türkiye genelinde de 400 bin konutun dönüşümü sürüyor" diye konuşan Murat Kaya, 2012 yılından  bugüne kadar, Türkiye genelinde, kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde Bakanlıkca 480 milyar TL değerinde kaynak kullanıldığını belirtti. 

Kaya, İstanbul'da 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluşan bağımsız bölüm bulunduğunu, 600 bin bağımsız bölümün acil dönüşmesi gerektiğini aktardı ve "İstanbul'da 2012'den bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleriyle 800 bin bağımsız bölüm dönüştürüldü. Şu anda İstanbul'da 170 bin 941 bağımsız bölümün dönüşümü sürüyor. 2012 yılından bugüne kadar, dönüşüm projeleri çerçevesinde, İstanbul'da 127 milyar 926 milyon TL değerinde yatırım yaptık" diye konuştu. 

Ayrıca, Kaya, İstanbul'da acil dönüşmesi gereken 600 bin konut başta olacak şekilde riskli 1,5 milyon bağımsız bölümün, 5 sene içerisinde dönüştürülüp afetlere karşı dirençli duruma getirileceğini belirtti. 

Hükümetten yeni kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Riskli yapı tespiti engellenirse ne olacak? 

RİSKLİ YAPI TESPİTİ ENGELLENİRSE NE OLACAK? 

İstanbullu vatandaşların Yarısı Bizden kampanyasına büyük bir talep gösterdiğini vurgulayan Murat Kaya, 1 milyon 233 bin bağımsız bölüm için başvuru geldiğini, Yüzde 100 anlaşma sağlanan bina sayısının 14 bin olduğunu, yaklaşık 72 bin bağımsız bölüm ettiğini söyledi. 

Kaya, “Yarısı bizden”de yüzde 100 anlaşma sağlayan ve riskli yapılarda oturan vatandaşların öncelikli yararlanacağına dikkat çekti ve "Afet bölgesinin yeniden imar ve inşasında biz her ne kadar büyük bir çaba göstersek de bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar, durumun ciddiyetinden uzak bir şekilde hareket ediyorlar. Özellikle afet bölgesinde ve kentsel dönüşümün yapıldığı yerlerde, ayrıca Marmara ve İstanbul olmak üzere deprem riskinin yüksek olduğu yerlerde yerel yönetimler çok daha aktif bir şekilde çalışmalı" açıklamasında bulundu. 

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 15-17 Eylül'de 110 uzmanının katılımıyla, 6 komisyonla İstanbul’da Bakanlığımızın düzenlediği Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası’nın sonuç bildirgesi açıklandı" ifadelerini kullanan Kaya, bu kapsamda  6306 sayılı Kanun’undaki değişikliklerle birlikte, riskli yapı tespitinin tahliyesinin malikinin ve kiracılarla engellenmesi halinde tespit ve tahliyenin mülki amirden alınacak yazılı izinle yapının kapısına çilingir vasıtasıyla açtırılması suretiyle yapılması gibi 10’a yakın madde ilave edildiğine vurgu yaptı. 

Hükümetten yeni kentsel dönüşüm yasası açıklaması: Riskli yapı tespiti engellenirse ne olacak? 

AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül de "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığının tüm ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu kurumun ülkemizde depreme karşı dayanıklı, yaşanılır şehirler ve ortak değerlere dayalı bir çevreyi oluşturacağına tüm kalbimle inandığımı belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Mervan Gül, ülkemizin yüzde 42'sinin  birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer aldığını vurguladı ve "Cumhurbaşkanımızın Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la yapmış oldukları değişiklikler deprem, aktif fay hatları üzerinde bulunan ülkemizin riskli alanları daha kısa sürede tespit edilmesi, tahliye edilmesi ve depreme dayanıklı yeni yapıların inşa edilmesini sağlayacak" açıklamasında bulundu. 

Kentsel dönüşümün, bir sürecin olmazsa olmaz en önemli eylem planı olduğunu aktaran Gül, "Amacımız, kısa sürede riskli yapıların ve alanların depreme dayanıklı bir şekilde dönüşümünü sağlamak ve bunu kültür hâline getirip insanlarımızda bir aidiyet duygusu oluşturmak" diye konuştu. 

Yabancıların Türkiye'den ev alırken dikkat etmesi gerekenler neler?

CHP'den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Fikirtepe Kadıköy kıyımıdır, kentsel sömürüye dur de!


Geri Dön