27 / 04 / 2024

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Fikirtepe Kadıköy kıyımıdır, kentsel sömürüye dur de!

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Fikirtepe Kadıköy kıyımıdır, kentsel sömürüye dur de!

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, kentsel dönüşüm projelerine ilişkin paylaşım yaptı. Ercan, "Kadıköy Fikirtepe'de yapılan kentsel dönüşüm değil, bozuşumdur" diye ifade ederek "Depremi bahane eden, kentsel sömürüye dur de!" dedi.



6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. Bu kapsamda çalışmaları hızlandıran hükümet Kentsel Dönüşüm Yasasını çıkardı. 

16 Ekim 2023 tarih ve 32341 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu.

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabı X'ten kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin sert eleştiri yaptı.

İşte Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'nın paylaşımı:

Yapısal Dönüşüm, Kentsel Dönüşüm değildir. Yapımcı ile yaptıranların çok kazandırır. Ancak, km2 başına kişi ile araç yoğunluğunu arttırır. Su, enerji tüketimi artar. Altyapı, yeşil alan, güvenlik, okullar, sağlık ocakları yetmez. Toplum gerginliği, mutsuzluk ile hastalıklar artar.

Kadıköy Fikirtepe'de yapılan kentsel dönüşüm değil, bozuşumdur. Dar gelirliler yöreden ötelenmiş, dikey yapılaşma ile yatırımcı gelirini katlamış, ulaşımı yoğunlaştırmış, bir Kadıköy kıyımıdır. Yeter artık! Depremi bahane eden, kentsel sömürüye dur de!

Artık şu görülmeli ki, sürekli İstanbul'da her an deprem olacak dendikçe, yeni lüks yapılaşma kuzey ormanlarını, tarım alanlarını biraz daha giriyor. Kazançlar katlanıyor. Çözüm, dar gelirlileri koruma amaçlı olmalı. Bunun için çıkarcı değil, toplumcu devlet yapılanması gerekir.

FİKİRTEPE'NİN GEÇMİŞİ

Kadıköy'ün gecekondu bölgesi olan Fikirtepe, 2005'de “Özel Proje alanı” olarak belirlendi. 2007 yılında “Kentsel Dönüşüm Alanı”, Bakanlar Kurulu'nun 2013 tarihli kararıyla da “Riskli alan” ilan edildi.

2014 senesinde mahalle için acele kamulaştırma kararı çıktı. Bu sırada gerçekleştirilen birçok plan değişikliği mahkemeden döndü. En son 2017 tarihli plan değişikliği de 2019 yılında İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

2012'den bu yana bir krize dönüşen sürece Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2020 yılının sonunda el attı.

55 hektarlık alanda TOKİ'nin iştiraki Emlak Konut GYO yarım kalan veya hiç başlamayan inşaatların yapımını üstlendi. 

Fikirtepe'de 2021'de 1299 bina ile 5 bin 500 bağımsız birim yıkılırken, inşaatlar için ihaleler de yapıldı.

Emlak Konut GYO toplam 17 etaptan oluşan ve 11 bin bağımsız bölümün yer alacağı Yeni Fikirtepe projesinin yapımına devam ediyor.

Kira sözleşmelerinde ince ayrıntı! Yazılı kira sözleşmesi verilmediğinde kontrol ev sahibinde!

Bilgiçler Yapı AKTİM Çarşı lansman için gün sayıyor!


Geri Dön