27 / 04 / 2024

CHP'den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

CHP'den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

Konutta yükselen fiyatlar, barınma krizinin ülke geneline yayılmasına neden oldu. CHP'li milletvekilleri, bugün Meclis'te barınma sorununu gündeme getirdi ve çözüm önerilerini sundu. 



Son zamanlarda konut fiyatlarında ve kiralarında yaşanan artışlar sık sık gündeme geliyor. Artan fiyatlar, barınma sorununun derinleşmesine neden oluyor. 

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinin 40’ıncı Birleşiminde 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerinde görüşmeler yapıldı. Görüşme sırasında, CHP milletvekilleri barınma sorununa değindi.

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, yaptığı konuşmasında önce gençlerin barınma sorununa değindi. Halıcı, konuya ilişkin açıklamasında, "Gençlerimizin en büyük sorunlarından biri yurtlar, barınma sorunu. Ülke çapında yaşanan bu ekonomik kriz, kiralardaki artış, ev fiyatlarındaki artış tabii çocuklarımızı yurtlarda kalmaya itiyor" açıklamasında bulundu. 

2019 Ağustos'ta Türkiye genelinde metrekare başına düşen ortalama kira fiyatının 14 TL olduğunu, şimdi ise bu rakamın 140 TL'ye ulaştığını vurgulayan Halıcı, "Özel yurtlarda bir aylık maliyet 3 bin 300 TL iken bugün maliyet 10 bin 360 TL'lere kadar çıkmış durumda. Bu nedenle KYK yurtlarımızın bir an önce uygun şartlara getirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

CHP den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

KONUTTA ENDEKS ARTIŞI 12 KATA ÇIKTI

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek de konut sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zeybek, açıklamasında "Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen ek bütçeyle AFAD’ın ödeneklerine ayrılmış olan 661 milyar TL’nin depremde mağdur olmuş vatandaşlar için harcanması gerekiyordu, kasım ayın sonu itibarıyla harcanan para 216,4 milyar TL yani AFAD üzerinden depremzedelere ayrılmış olan bütçe ödeneğini bile kullanılamadı" ifadelerine yer verdi. 

Bakanlığın, geçtiğimiz 12 Ağustos'ta 105 metrekare brüt, 85 metrekare net bir daire için 27 bin 500 lira metrekare birim fiyatı üzerinden davet usulüyle ihaleye çıktığını aktaran Zeybek, "Aynı tarihlerde Resmî Gazete’de Bakanlığın yayınladığı bir listede de ihaleye tabi olacak olan yatırımlar için A grubu yapıların metrekare birim fiyatı 7 bin 500 TL, B grubu yapıların fiyatı 9 bin TL ve daha lüks konutların da 10 bin 500 TL. Şimdi, Bakanlık ihale yapacak olan kurumlara bir birim fiyat öneriyor ancak kendisi davet usulüyle yaptırdığı konutlarda bunun
tam 3 katına ihale gerçekleştiriyor" diye konuştu.

Zeybek, Türkiye'de çok ciddi bir barınma sorunu olduğunun altını çizdi. Konuya ilişkin "Türkiye’de barınmanın temel ihtiyacı olan konutu yatırım aracı hâline dönüştürürseniz yani sermaye sahipleri için parasını dövizde, bankada ya da altında tutmak yerine konut almayı cazip hâle getirirseniz insanlar paralarını konut yatırımlarına, arsa yatırımlarına ya da gayrimenkul yatırımlarına aktarırlar" değerlendirmesinde bulunan Zeybek, bu nedenle Türkiye'de son 6 senede dövizdeki endeks artışının 7 kat, konutlardaki endeks artışının ise 12 kata çıktığını belirtti. 

"2017 yılında Türkiye’de konut endeksini 100 birim olarak kabul ettiğimizde, eylül ayında bu endeks 1.088’e, ekim ayında da 1.129’a yükseldi" diye konuşan Zeybek, "Aynı dönem içinde emekliye verdiğiniz ücretlerde, çalışanlara verdiğiniz ücretlerde, memurlara verdiğiniz ücretlerde bu endeksteki artışa benzer bir artışı verdiniz mi, yüzde 500-600 arasında?" sorusunu yöneltti. 

CHP den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, konut ve barınma sorununu çözülebilmesi için toplam girdi maliyetinin düşürülmesine ve bununiçin de kamu kaynaklarının yani kamu bankalarının vatandaşın ucuz konuta ulaşması için kaynak ayırmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. "Herhangi bir bankaya gittiğinizde konut kredisi kullanmak isterseniz, çok torpiliniz varsa 350 bin TL size kredi açılıyor, 350 bin TL. Faiz oranları… Faiz oranları, yandaşlara yıllık yüzde 10-12 faizle birtakım kredileri kullandıran iktidar, konut sahibi olmak isteyen, barınma ihtiyacını gidermek isteyenler için yıllık yüzde 40-50 faizlerle kamu bankalarından toplam 350 bin liralık bir bütçe ayırdı" bilgilerini verdi. 

Şimdi dirençli kentlerin oluşturulacağını dile getiren Zeybek, "Nasıl oluşturacağız dirençli kentleri? Bir: Kamu eliyle riskli yapıların iyileştirilmesi için kaynak ayıracağız. İki: “Türkiye’nin dünyada rekabet gücü en yüksek olan sektörü hangisi?” diye sorsam burada bulunan tüm milletvekilleri müteahhitlik sektörünün olduğunu söylersiniz" ifadelerini kullandı ve Türkiye’nin dünyada rekabet şansının en yüksek olduğu müteahhitlik sektöründeki batış oranının yüzde 35'lere ulaştığını kaydetti. 

"Başta İstanbul olmak üzere yüksek maliyetler, artan fiyatların oluşturduğu ek yükler ve geleceği öngörememek yüzünden bugün şehrimizin merkezinde riskli yapısını yıkmış ama yapamamışları, müteahhitle yaptığı sözleşmeler dolayısıyla bitmiş olan konutuna taşınamamışları görüyoruz" açıklamasında bulunan Zeybek, verilen ücretlerle insanların büyük kentlerde kiracı olarak yaşamasının mümkün olmadığına vurgu yaptı. 

Zeybek, açıklamasında "Bütün bunlar olurken siz senede 58 bin konut üretiyordunuz  TOKİ  eliyle, şimdi 64 bin konuta çıktınız, Türkiye'nin 1 senelik konut ihtiyacı 400 binden çok, bunun için de bir model önermek gerekir. Nedir o? Tıpkı İstanbul'da KİPTAŞ’ın yaptığı gibi yerel yönetimlerin finansman ihtiyacının artırılarak bu durumun çözülmesi konusunda katkı sağlamaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum" ifadelerine yer verdi. 

Kentsel dönüşümde bağımsız birim sahiplerine 2021'de 200 bin, 2022'de 300 bin, 2023'te de 600 bin lira verildiğinin altını çizen Zeybek, bu ücretlerle insanların konutlarını dönüştürmesinin mümkün olmadığına ve gerçekçi yaklaşımlara ulaşmak gerektiğine dikkat çekti. 

CHP den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

ASGARİ ÜCRETİN NEREDEYSE TAMAMI KİRAYA GİDİYOR

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı da konut sorunu ile ilgili konuştu ve "Geçen sene 2022 yılında Çevre Bakanlığının 2023 yılı bütçesi görüşülürken bu kürsüde kira artışlarının nasıl bir aşamaya geldiğini anlatmıştık. 2 bin lira olan kiranın 10 bin TL'ye yükseldiğini; bazı illerde kiraların çok yüksek olmasından dolayı başka şehirlere tayin isteyen memurların olduğunu; artık evlerin değil odaların kiraya verildiğini; hanedeki bir kişinin sadece konut
kirasına çalıştığını; maaşlar, ücretler enflasyon karşısında erirken işçilerin, memurların ve emeklilerin yüksek kiraları ödeyemedikleri için memleketlerine ve köylerine göç ettiklerini; ev bulamayanların, kirasını ödeyemeyenlerin çareyi anne ve babalarının dairelerine taşınmakta bulduğunu söylemiştik ama sadece bunu söylemedik, çözüm için yol da göstermiştik" açıklamasında bulundu. 

Bu ülkede fiyat istikrarını sağlamaktan sorumlu, finansal istikrarı sağlamaktan sorumlu olan Merkez Bankası Başkanının da kira yükselişlerindeki istikrarsızlıktan dert yandığını söyleyen Baltacı, Türkiye'deki kira
artış oranlarının sadece Manhattan'ı değil, Tokyo'yu, New York'u, Londra'yı ve Paris'i de geçtiğini aktardı. 

Şu an ülkenin ancak yüzde 56'sının kendi evinde oturduğunun altını çizen Baltacı, "2013'te krediyle konut alanların oranı yüzde 42’ydi, bugün bu oran yüzde 6’ya gerilemiş durumda; krediyle ev almak artık imkânsız hâlde. 2010'da asgari ücretin yüzde 27’si kiraya gidiyordu, şimdi neredeyse tamamı kiraya
yetmiyor" diye konuştu. 

ANADOLU'DA DA KONUT FİYATLARI UÇTU

Baltacı, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir’de barınmanın zor olduğuna ancak Anadolu'da da durumun farklı olmadığına dikkat çekerek, "Kastamonu'da son bir senede konut fiyatları yüzde 133, son iki yılda yüzde 500 yükseldi. Kiralarda da durum farklı değil; son bir yılda kira artış oranı yüzde 300, son üç yılda kira artış oranı yüzde 700 oldu. Yalnızca vatandaşa ait mülklerde değil, devlete ait mülklerde de kira artış oranları yüzde 500-600’leri bulmuş halde" bilgilerini verdi. 

CHP den barınma krizine çözüm: Sosyal konut üretilmeli, çalışanlar için kira payı verilmeli!

BARINMA KRİZİNİ SOSYAL KONUT ÇÖZER

Hasan Baltacı, Merkez Bankası Başkanının yaptığı gibi dert yanmak kolay, Mehmet Şimşek'in yaptığı gibi hayal satmak kolay, Cumhurbaşkanının yaptığı gibi ev sahiplerini suçlamak kolay ama bunların hiçbirinin sorunu çözmeye yetmediğine, büyüttüğüne dikkat çekerek, barınma krizinin önüne geçmek için sosyal konut üretmek zorunda olunduğunu belirtti. 

Baltacı, "Diğer bütün çözüm önerilerinin yanı sıra sosyal konut üretmek için, kiralık konut üretmek için merkezî bütçeden yerel yönetimlere bütçe ayırmak zorundasınız. Hatta merkezî bütçeden hiç değilse asgari ücretle çalışanlar için kira payı ayırmak zorundasınız" dedi ve sadece 25 yılda İstanbul'da 130 tane mega projede elde edilen rantın miktarının 85 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu rakamın, bugünkü fiyatlarla tam olarak 2.5 milyon adet konut anlamına geldiğine de dikkat çekti. 

Baltacı, bu ülkede asıl meselenin "Sadık abilere, Sadık abinin çocuklarına ev bulmak, yurt bulmak, barınak bulmak, güvenli konutlarda onları yaşatabilmek" olduğunun altını çizdi. 

Kira sözleşmelerinde ince ayrıntı! Yazılı kira sözleşmesi verilmediğinde kontrol ev sahibinde!

Kredi çekerek para biriktirilir mi? Uzmanı açıkladı!

Milli Emlak, 2 ildeki 105 adet arsa ve araziyi satıyor! Yüzde 20 indirim fırsatı! 


Geri Dön