Kredi çekerek para biriktirilir mi? Uzmanı açıkladı!
Kredi çekerek, mevduata yatırarak kar etmeye çalışan geniş bir kesim var. Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı açıklamasında güncel piyasa şartlarında kredi alıp mevduata yatırarak kar elde edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltmesiyle beraber bankalar da mevduat ve kredi faizlerini yükseltmeye başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Merkez Bankası politika faizini son almış olduğu kararla yüzde 40’a çıkarmıştı. Önümüzdeki Perşembe günü TCMB merakla beklenen yeni faiz kararını açıklayacak ve piyasalarda faize yönelik hareketlilik yaşanması bekleniyor.
Hürriyet'ten Burak Taşçı imzaslı habere göre söz konusu bu gelişmeler ışığında bankalar yüzde 2,69 ile yüzde 5’e varan oranlarda ihtiyaç kredisi vermeyi sürdürüyor. Paraya acil ihtiyacı olanlar yüksek faizlere rağmen kredi kullanmaya devam ediyor.
100 bin TL'lik ihtiyaç kredisi 12 ay vadede yüzde 2,39 faiz/kar payı oranıyla kullanıldığında aylık ödemesi 10 bin 110 Türk Lirası toplam geri ödemesi de 122 bin lira civarında oluyor.
100 bin Türk Lirası yıllık yüzde 45 faizle mevduata bağlandığında aylık 3 bin 750 Türk Lirası, yıllık da kümülatif olarak 55 bin 545 Türk Lirası getiri sağlıyor.
FAİZ 30 BİN LİRA
100 bin Türk Lirası 12 ay vadeli kredi kullanıldığında yüzde 3,19 oranında faizle aylık ödemesi 10 bin 750 Türk Lirası, toplam geri ödeme de 130 bin Türk Lirası civarında çıkıyor, başka bir deyişle 30 bin Türk Lirası 1 senede faiz ödenmiş oluyor. Buna karşılık olarak çekilen kredi mevduata yatırılırsa senelik getirisi 55 bin TL faiz oluyor. Yani 25 bin TL kâr elde edilmiş oluyor.
TOPLAM FAİZ 38 BİN
100 bin TL, yüzde 4 oranında faizle kredi olarak alındığında 12 ayda toplam geri ödeme 135 bin TL, aylık taksit 11 bin 300 TL seviyelerinde gerçekleşiyor. Ayrıca yüzde 45 faizle 1 senelik kümülatif faiz getirisi 55 bin TL olduğuna göre 1 sene 20 bin TL krediyi mevduata çevirerek faiz getirisi sağlanabiliyor.
KREDİ ÇEKİLEREK TASARRUF YAPILABİLİYOR MU?
Ayrıca yukarıdaki örneklerde kredi çekilip, mevduata yatırılıp faiz getirisi sağlanacağı teoride kabul görse de pratikte bbu şekilde gerçekleşmiyor. Kredi çekilerek tasarruf yapılması mantığı tamamen yanlış bir mantık. Kredi faizinin mevduat getirisinin altında kaldığı görülse de çekilmiş olan kredinin parasından aylık olarak geri ödeme yapılacağı için ana para sürekli eriyecek ve alınacak olan faiz de küçülerek yok olacak. Ayrıca bankalar kredi verip mevduatı olanlara krediden kazandıkları faizi de getiri olarak sağlıyor. Başka bir deyişle düşük faizle kredi vererek yüksek faizle mevduata getiri sağlarsa bankanın bu işlemlerden kazancı değil zararı olur.
Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da ihtiyaç kredilerinin amacı dışında kullanılmasını istemiyor. İhtiyaç kredisi isminde olduğu gibi bir ihtiyacın giderilmesi için kullanılmalıdır. Paradan para kazanmak uğruna kredi çekilmemesi gerekli.
1939'da 7 yıl taksitle 2 bin liraya satılık ev!