28 / 04 / 2024

Kasım ayında ortalama konut fiyatı 3 milyon 60 bin 980 TL oldu! Üç büyük şehrin en pahalısı İstanbul!

Kasım ayında ortalama konut fiyatı 3 milyon 60 bin 980 TL oldu! Üç büyük şehrin en pahalısı İstanbul!

Endeksa tarafından açıklanan resmi verilere göre Kasım ayında ortalama konut fiyatı 3 milyon 60 bin 980 TL oldu. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...



Büyük veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanarak gayrimenkul değer hesabı sunan Endeksa tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılı Kasım ayı itibarıyla konut satış fiyatlarındaki yıllık değer artışı, enflasyon oranının biraz üzerinde kalarak yüzde 96 seviyelerinde gerçekleşti. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre 2024 yılına bir ay kala, Türkiye genelinde güncel konut metrekare satış fiyatı 23 bin 546, ortalama konut fiyatı ise 3 milyon 60 bin 980 lira şeklinde belirlendi. Verilen bilgilere göre söz konusu bu tablo yatırımcılar için 17 yıllık bir geri dönüş süresi anlamı taşıyor.

KREDİLİ SATIŞLARDA SESSİZLİK HAKİM

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre geçtiğimiz ay ülkemizde yalnızca 5 bin 245 ipotekli konut satıldı ve bu kalemdeki gerilemeler aylık bazda yüzde 6 ile sürdü. Söz konusu veriler kredili satışlarda bir önceki seneye göre yüzde 69’luk bir azalış gösterdi. Ayrıca verilen bilgilere göre halihazırda ipotekli satışlar piyasadaki tüm hareketliliğin yüzde 6’lık kısmını oluşturuyor.

Kasım ayında ortalama konut fiyatı 3 milyon 60 bin 980 TL oldu! Üç büyük şehrin en pahalısı İstanbul!

Merakla beklenen endeksa verilerine göre, gayrimenkul piyasasına bir süredir hâkim olan daralma ilk el konut satışlarını da etkisi altına aldı. 2023 yılının Kasım ayı boyunca bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 18’lik bir düşüşle toplam 30 bin 472 konut ilk el olarak satıldı. Ayrıca 2023 yılı Ocak ayından itibaren yapılan on aylık değerlendirmede ilk el satışlarının 2022 yılına göre yüzde 14 oranında azaldığını gösteriyor. 2023 yılı boyunca şu ana kadar bu kalemde satılan konut sayısı da 328 bin 299 oldu.

2. EL KONUTLARIN PAYI YÜZDE 67


Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul piyasasında aylık bazda en az daralma yaşanan satış kalemi 2. el konutlar oldu. Yine aktarılan bilgilere göre Kasım'da Türkiye’de toplam 63 bin 42 2. el konut satıldı. Söz konusu bu veri aylık çerçevede yüzde 2’lik, senelik çerçevede de yüzde 22’lik bir gerilemeye işaret ediyor. 
Ayrıca 2. el satışlar konut piyasası içinde yüzde 67’lik pazar payı ile lider faaliyet alanı olmayı sürdürüyor. 2023 yılının başından bu yana Türkiye'de toplam 759 bin 50 2. el konut satıldı. Bu aynı zamanda bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir azalış anlamı taşıyor.


YABANCIYA KONUT SATIŞI ERİYOR

Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre diğer bir taraftan yabancılara gerçekleştirilen konut satışlarındaki derin daralma Kasım'da da sürdü. 2022 Ocak-Kasım dönemine göre bu kalemde kaydedilmiş olan gerileme yüzde 61 oranında. Kasım'da yabancılar Türkiye’de 2 bin 342 konut satın aldı ve Ekim'e göre yüzde 8’lik bir gerileme yaşandı. Yine verilen detaylara göre Antalya 790 konut ile yabancılara gerçekleştirilen bu satışlarda liderliğini de sürdürdü. Tatilcilerin gözdesi Antalya’yı 710 satış ile İstanbul ve 316 satış ile Mersin takip etti. Geçtiğimiz ay itibarıyla yabancılara satılan konut satışlarının piyasa payı yüzde 3 olmuştu.

Kasım ayında ortalama konut fiyatı 3 milyon 60 bin 980 TL oldu! Üç büyük şehrin en pahalısı İstanbul!

ÜÇ BÜYÜK ŞEHRİN EN PAHALISI İSTANBUL

Endeksa’nın analizlerine göre 2023 yılının Kasım ayında İstanbul 15 bin 187 konut satışı ve yüzde 16 pay ile gayrimenkul piyasasının en aktif şehri oldu. Mega kent İstanbul'u 8 bin 250 satış ve yüzde 9 pay ile başkent  Ankara  ve 5 bin 105 satış ve yüzde 5 pay ile  İzmir  takip etti. Söz konusu değer artışları açısından da tablo biraz daha farklı. 

Verilen bilgilere göre başkent Ankara için tespit edilmiş olan yıllık değer artışı yüzde 114 oranında. Başkent Ankara'yı yüzde 89’luk ve yüzde 83’lük değer artışıyla sırasıyla İzmir ve İstanbul izliyor. Ayrıca diğer bir taraftan Endeksa verilerine göre, mega kent İstanbul’da ortalama konut fiyatı Kasım 2023 itibarıyla 4 milyon 123 bin 670 lira şeklinde belirlenirken metrekare satış fiyatı da 35 bin 858 lira seviyelerinde. İzmir’de bir alıcının bir konut sahibi olmak için ödemesi gereken ortalama fiyat 3 milyon 707 bin lira, ortalama metrekare fiyatı da 29 bin 656 lira. 

Başkent Ankara’da da her metrekare için ödenmesi gereken ortalama tutar 19 bin 465 lira şeklinde iken, şehirde ortalama fiyat 2 milyon 530 bin 450 lira

HATAY'DA DEĞER ARTIŞI YÜZDE 140

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre ülkemizde geçtiğimiz ay en çok konut satılan ilk 30 şehir masaya yatırıldığında da en çok değer artışı yaşanan ilk üç şehir Hatay, Elâzığ ve Ordu oldu. Verilen detaylara göre Hatay’da meydana gelen artışın oranı yüzde 140’a ulaştı ve hali hazırda şehirde ortalama metrekare fiyatı 17 bin 922, konut satış fiyatı ise 2 milyon 777 bin 910 lira seviyesinde. 1 milyon 915 bin 485 liralık ortalama konut fiyatı ve 11 bin 609 liralık metrekare başına satış fiyatı ile Elazığ’daki yıllık değer artışı da yüzde 117. Ordu’da da değer artışı Elâzığ ile aynı oranda, yüzde 117 şeklinde gerçekleşti. Şehirde ortalama konut metrekare satış fiyatı 19 bin 375 TL, ortalama konut fiyatı da 2 milyon 538 bin 125 lira

Endeksa Kurucu Ortağı Görkem Öğüt söz konusu veriler ışığında konut piyasasına dair yaptığı değerlendirmelerde gayrimenkul sektörünün şu anda piyasanın temkinli bir döneminden geçtiğini söyledi ve şunları dile getirdi: “Ülke genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon lirayı geçmiş durumda ve buna paralel olarak satış adetleri açısından da belirgin bir durağanlık da söz konusu. Konut piyasasındaki durağanlığın nedeni de, konut fiyatlarının son senelerde çok fazla artmış olması ve faizlerin artmasıyla krediye erişimin zorlaşması. Söz konusu bu hareketsizliğin nedenlerinden bir tanesi de piyasada oluşan ilk konut satışları için gerçekleşecek kredi kampanyası beklentisi. Bu pozisyon koruma eğilimi krediler ile ilgili olarak düğmeye basılana kadar sürecek ve ipotekli satışlardaki bağıntılı azalma da devam edecek. Kredili konut satışları son bir ay içinde yüzde 6, bir önceki senenin aynı ayına göre ise yüzde 69 oranında azaldı. Ayrıca diğer Endeksa verilerine göre, ülke genelinde yıllık değer artışı da yüzde 96 olarak gerçekleşti. Sektöre dair tüm parametreler aynı kaldığı sürece konut satış hacimlerinde keskin bir artış olmayacağı ve değer artışlarının enflasyona paralel şekilde devam edeceği beklenebilir. Gayrimenkul yatırımcıları için bu dönemde konut satış ve alımlarında çok iyi inceleme yaparak karar vermeleri de oldukça önem taşıyor. Bu noktada kendilerine Endeksa’nın objektif verilerinden faydalanan alanında uzman bir gayrimenkul danışmanı ile yatırımlarına yön vermelerini tavsiye ederim.”   

 

Otomotiv satışları 2024'te dengelenecek! Araba fiyatları düşecek mi?

Emekliye son dakika müjdesi: Çalışan emeklilere 5 bin lira düzenlemesi yılbaşından önce yasalaşacak!

Sabiha Gökçen Havalimanı satılacak mı? 


Geri Dön