Yabancıların Türkiye'den ev alırken dikkat etmesi gerekenler neler?
Türkiye'de yabancılar kanuni sınırlamalara uymak şartıyla, işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Peki, Yabancıların Türkiye'den ev alırken dikkat etmesi gerekenler neler? İşte detaylar...
Türkiye'de yabancılar kanuni sınırlamalara uymak şartıyla, işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak bu süreçte dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.
Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında 2022'nin aynı ayına göre yüzde 61,5 gerileyerek 2 bin 342 oldu. Kasım ayında toplam konut satışları içinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 2,5 oldu. Yabancılara satılan konutlarda ilk sırayı 790 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 710 konut satışı ile İstanbul ve 316 konut satışı ile Mersin izledi.
Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Kasım döneminde ise 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 46,1 azalarak 32 bin 941 oldu.
Türkiye’de taşınmaz satın almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların dikkat etmesi gereken konular şunlardır:
Satın alınmak istenen konutun haciz veya ipotek gibi satışa engel bir durumu olup olmadığı araştırılmalı. Söz konusu bilgileri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınabilir.
Almaya karar verilen konutun güvenilirliğinden emin olunan bir aracı firma ile anlaşma yapılması gerekir.
Taşınmaz satışı ile ilgili satın alan ve alıcı tarafları arasında anlaşmazlık çıktığı durumda Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.
Noter huzurunda satış vaadi sözleşmesi yapılabilmesi için satış yeterli değildir. Tapu müdürlüklerinde resmi işlemler gerçekleştirilmeli.
Konut satın alma işlemlerinde ödenmesi gereken tapu harcı, alıcı ve gayrimenkul sahibi tarafından ödenir.
YABANCI KONUT ALIRKEN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ
Yabancı kişilerin ev satın almak için Tapu Sicil Müdürlüğüne başvuru yapması gerekiyor.
- Tapu Sicil Müdürlüğüne gerçekleştirilen başvurularda istenen belgeler;
- 3 aylık sürede SPK Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Şirketinden hazırlatılmış değerleme raporu,
- Pasaport ya da kimlik belgesi,
- Taşınmazın tapu belgesi,
- DASK,
- Emlak beyan belgesinin ilgili belediyeden alınması,
- Satıcının ve alıcının son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı (Alıcı için 2 adet, satıcı için 1 adet
- Türkçe bilmeyen yabancılar için yeminli tercüman ve iki tanık,
- Vekaletname ülkemizde düzenlenmişse onunla işlem yapabilmek için tercümesi ile beraber vekaletnamenin aslı ya da onaylı örneği gerekir.