27 / 04 / 2024

ABD'de konut inşaatçılarının güveni Aralık'ta iyileşti!

ABD'de konut inşaatçılarının güveni Aralık'ta iyileşti!

Son zamanlarda ABD konut piyasası için olumlu bir gelişme olarak, konut inşaatçılarının güveni Aralık ayında artış göstererek faiz oranlarındaki son gevşemenin sektör üzerinde olumlu bir etki yaratmaya başladığı kaydedildi.



Son zamanlarda ABD konut piyasası için olumlu bir gelişme olarak, konut inşaatçılarının güveni Aralık ayında artış göstererek faiz oranlarındaki son gevşemenin sektör üzerinde olumlu bir etki yaratmaya başladığı kaydedildi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre National Association of Homebuilders/Wells Fargo Endeksi, Kasım'da 34 olan inşaatçı güveninin Aralık'ta 37'ye yükseldiğini ve ekonomistlerin 36 olan beklentilerini aştığını ortaya çıkardı.

Yine paylşaılan bilgilere göre NAHB Başkanı Alicia Huey, bu canlanmada mortgage oranlarındaki düşüşün rolüne değinerek şöyle konuştu: "Son dönemlerde sık sık gündeme gelen mortgage oranlarının geçtiğimiz ay yaklaşık olarak 50 baz puan düşmesiyle beraber inşaatçılar daha önce piyasanın dışında fiyatlandırıldığını düşünen bazı potansiyel alıcıların 2. bir bakış atmasıyla trafikte bir artış olduğunu bildiriyor."

ABD de konut inşaatçılarının güveni Aralık ta iyileşti!

Söz konusu bu iyileşme, güven seviyelerinin Kasım'da Aralık 2022 tarihinden bu yana en düşük noktaya gerilemesinin ardından geldi. Yine verilen bilgilere göre inşaatçılar, yirmi senedir görülmeyen yüksek borçlanma maliyetleri karşısında alıcıları cezbetme zorluğuyla boğuşurken konut piyasası da baskı altındaydı. Bununla mücadele etmek amacıyla inşaatçılar, satın alınabilirliği artırmak için yaz aylarından bu yana fiyatları düşürmüştü.

Ayrıca Mortgage Bankacıları Birliği tarafından bildirildiği üzere, Ekim'de son 20 senenin zirvesi olan yüzde 7,9'a kadar çıkan mortgage oranları geçen hafta yüzde 7,07'ye geriledi. Söz konusu bu düşüş, Federal Rezerv'in agresif faiz artışlarının sona ermekte olabileceği ve 2024 yılı için potansiyel faiz indirimlerinin ufukta göründüğü beklentileri arasında gerçekleşiyor.

Son iki senedeki yüksek faiz oranları, mevcut konut sahiplerini daha uygun oranlara kilitlendikleri için satış yapmaktan da caydırmıştı. Investing'in aktardığı detaylara göre söz konusu bu durum potansiyel alıcıların yeni inşaatlara yönelmesine neden olmuş ve NAHB'nin alıcı trafiği endeksi Temmuz'da 40 ile zirveye ulaşmıştır. Fakat Ekim ayında faizlerin yükselmesiyle alıcıların ilgisi azaldı ve alıcı trafiği endeksi Kasım'da Aralık 2022'den bu yana en düşük seviye olan 21'e geriledi. Aralık'ta hafif bir toparlanma görüldü ve endeks 24'e yükseldi.

Yine paylaşılan bilgilere göre söz konusu güvendeki artışa rağmen, Aralık'ta fiyat düşüren inşaatçıların oranı yüzde 36'da sabit kalarak Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Bölgesel olarak, Ortabatı ve Güney'deki inşaatçılar satış koşullarında en önemli iyileşmeyi bildirdi ve her iki bölge de kendi endekslerinde 4 puanlık bir artış gördü.

 

TOKİ'den iki ile 265 yeni konut müjdesi!

Hatay Dikmece  TOKİ  konutları için zeytinlik arazilerine acele kamulaştırma kararı! Halk direniyor!

Dünyanın en zengin isimleri burada yaşıyor!  Amazon’un kurucusu Jeff Bezos da 'Milyarder sığınağı'na yerleşti!


Geri Dön