16 / 05 / 2024

Amerikalılar emlaktan çekildi, lüks evler yabancılara kaldı!

Amerikalılar emlaktan çekildi, lüks evler yabancılara kaldı!

Mortgage kredileri krizinden ağzı yanan ve peşpeşe evlerini satılığa çıkaran ABD vatandaşları ülkenin gayrimenkul piyasalarından elini eteğini çekince, “Amerikan Rüyası ” hikayeleri ile büyüyen yabancılar, ABD için can simidi oldu



Mortgage kredileri krizinden ağzı yanan ve peşpeşe evlerini satılığa çıkaran ABD vatandaşları ülkenin gayrimenkul piyasalarından elini eteğini çekince, “Amerikan Rüyası ” hikayeleri ile büyüyen yabancılar, ABD için can simidi oldu. Yabancılar ABD 'de son 12 ayda 82 milyar dolarlık ev satın aldı. Bu rakam bir önceki dönemde 66 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

ABD gayrimenkul piyasalarında yaşanan çöküşün ardından dibe vuran ev satışları ve rekor sayıya ulaşan icra yoluyla satışın ardından pek çok Amerikalı için ev sahibi olmak arzulanılacak bir konu olmaktan çıktı. Fortune dergisinde yayınlanan habere göre, geçen yıl, ABD de ev sahibi olmanın kötü yanlarına ışık tutan haberlerin yayınlandığı, hükümet görevlilerinin bazı vatandaşlar için ev kiralamanın daha doğru bir seçim olduğu tezini ileri sürdüğü dönemde ciddi düşüş gösteren gayrimenkul fiyatları belki de doğduğundan bu yana “Amerikan Rüyası ”nın peşinde koşan bir çok yabancı için büyük fırsat yarattı.

Uzmanlar, bu durumun iyi değerlendirilmesinin ülkenin gayrimenkul piyasalarının toparlanmasında önemli rol oynayacağına inanıyor. Özellikle Florida ve Kaliforniya gibi ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmış olan gayrimenkul piyasalarının kurtarılmasının yolunun yabancıların bu ilgisinin iyi değerlendirilme- sinden geçiyor.

Yabancı alımı % 24 arttı

ABD Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği verilerine göre, Mart ayında sona eren 12 aylık dönemde, ABD 'de uluslararası emlak satışlarının bir önceki yıla göre 16 milyar dolar artarak 82 milyar dolara ulaştı.

ABD emlak piyasalarına en büyük ilgi Kanada vatandaşlarından geldi. Yabancılara yapılan emlak satışlarının yüzde 23 'ü Kanadalılara gerçekleştirildi. ABD gayrimenkullerine talebin çok olduğu diğer ülkeler ise sırasıyla çin, Meksika, İngiltere ve Hindistan.

“Ancak kabul etmek lazım ki tek başına ABD gayrimenkul piyasalarının toparlanmasını sağlayabilecek bir trend değil bu ” yorumunu yapan uzmanlar, “Yabancılara satış her ne kadar artış göstermiş olsa da hala toplam emlak satışlarının küçük bir bölümünü oluşturuyor ” yorumunda bulundu.

Florida ve Kaliforniya 'da alım yapan zengin yabancılar ve yatırımcıların fark yaratmadığını söylemenin yanlış olacağının belirtildiği haberde, yabancıların emlak alımlarının yüzde 40 'ını bu bölgede gerçekleştirildiği belirtildi.

ABD Doları 'nın Kanada Doları 'na karşı değer kaybetmiş olası da Kanadalılar 'ın ABD gayrimenkul pazarına artan ilgisinde etken rol oynuyor.

Uluslararası emlak satış sitesi olan Trulia 'ya göre Florida 'da yabancıların en çok ilgisini çeken yerleşim alanları Cape Coral, Ft. Lauderdale, Miami, Naples, Fort Myers, Disney World 'ün evi Kissimmee, Orlando ve Jacksonville. Uluslararası alıcıların Florida bölgesine gösterdiği bu ilginin temelinde 2006 'da inanılmaz bir artış kaydeden Florida emlak fiyatlarının o günden bu yana düşüş kaydetmiş olması yatıyor.

‘Amerikan Rüyası ' şekil değiştiriyor

Fortune 'da yayınlanan habere göre, “Amerikan Rüyası ” olarak tanımlanan olgu yabancıların emlak alımlarının artması ile şekil değiştiriyor. Yabancılar satın aldıkları bu evlere ailelerini yetiştirecekleri bir alandan çok emekliliklerini geçirecekleri ya da kiraya verilebilecek bir yazlık ev olarak bakıyor. 2007 yılında Kaliforniya 'da yüzde 59 düşüş gösteren ev fiyatlarının 2009 yılında iyice taban yaptığı belirtilirken bu bölgenin daha çok çinlilerin ilgisini çektiği ifade ediliyor. çin 'de gayrimenkul alım masraflarının artırılan faiz oranları ve kredilere uygulanan kısıntıdan dolayı iyice yükselmesi, ülke vatandaşlarının uluslararası piyasalara dönük emlak arayışlarının ciddi oranda artırdı. Yabancıların Kalifoniya bölgesinde en çok ilgi gösterdiği yerleşim alanları arasında Los Angeles, San Francisco, Beverly Hills ve San Diego yer alıyor.

Bu bölgeye artan ilgiden en büyük kazancı sağlayan yerleşim alanı ise San Marino. Zengin çinlilerin bu bölgede yer alan gayrimenkulleri havada kapması sonucu, San Marino tarihi bir rekora imza attı. Bölgedeki yıllık ortalama emlak fiyatı, bir önceki yıla oranla yüzde 1.6 artış kaydederek, 1.5 milyon dolara ulaştı. 1990 'ların başında daha çok beyazların yaşadığı bu bölgenin nüfusunun yüzde 50 'sini artık Asyalılar oluşturuyor.
Vatan


Geri Dön