07 / 05 / 2024

Anadolu'da ofis projeleri artıyor! İstanbul önde gidiyor!

Anadolu'da ofis projeleri artıyor! İstanbul önde gidiyor!

Ofislere olan talebin artmasıyla Anadolu şehirlerinde de yatırımlar hız kazandı. Ankara, izmir, Antalya ve Bursa'da nitelikli ofis projeleriyle fiyatlar da yukarı çıkmaya başladı.



Ekonomik büyüme ve iş hacminin artması ve çok uluslu şirketlerin talepleri nedeniyle Türkiye, İstanbul özelinde gelişmiş ofis pazarı halini almaya başladı. Bu kapsamda, Türkiye'de son yıllarda ivme kazanan inşaat sektörünün yeni odak noktası ofis yatırımları oldu. Konut yatırımlarında uzmanlaşan çoğu firma daha kârlı olması ve amortisman sürelerinin daha düşük olması sebebiyle ofis projelerine ağırlık vermeye başladı. 

Ofis kullanıcılarının beklentilerinin artması, vizyonlarının gelişmesi ve eski ofis tiplerinin ihtiyacı karşılayamamasından dolayı daha lüks, daha fonksiyonel ve sürdürülebilir olan yeni ofis tasarımlarına talep doğdu. 


Yalnızca İstanbul'da değil, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da da ofis yatırımları geliştiriliyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Türkiye'de İstanbul'un dışında ofis piyasasının geliştiği illeri değerlendirdi. 


ESKİŞEHİR Yolu üzerinde A sınıfı ofis talebinin artmaya başlaması sonucunda Kızılay, Gaziosmanpaşa ve çevresindeki ofisler cazibesini yitirdi. 2012 ve 2013 yılında ise bir çok kamu binasının bu aksa yönelmesi ve metro inşaatının da yeniden başlaması nedeni ile ofis sektörü yatırımlarında artış oldu. Eskişehir Yolu üzerinde Sö! ğütözü'nün doygunluğa ulaşması sonu, cunda alternatif olarak Çukurambar, Mustafa Kemal Mahallesi ve Konya Yolu'na yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Eskişehir Yolu, Konya Yolu ve yakın çevrelerinde metrekare satış bedelleri 1.600 dolar ile 3 bin 750 dolar arasında. Kira bedelleri ise 10 ile 25 dolar arasında değişiyor. 


Önümüzdeki yıl için "Çankaya Alsancak, Konak, Karşıyaka, Bayraklar, Bornova ofis yoğunluğun taşıyan bölgeler olurken, son yıllarda Bayraklı bölgesi içerisinde bulunan adliye binası çevresinde ve Alsancak bölgesinde ofis kullanımlarının yoğun olacak. Geçtiğimiz yıl İzmir'de Çankaya. Alsancak, Konak Kar sıyaka, Bayraklı ve Bornova genelde ofislerin yoğun olduğu bölgelerdi. Ancak ofis yatırımlarında son dönemde Bayraklı yeni kent merkez, ön plana çıktı. İzmir'de ofis kullanımı, bölgeler bazında, sektörlere ve kullanım türüne göre boyut ve fiyat farklılığı gösteriyor. 


SON yıllarda inşaa edilen ofis binaları şehir merkezinin ulaşım kabiliyeti kolay olan noktalarında yer almakla birlikte, lokasyon olarak Mevlana Kavşağı ve yakın çevresinde; Konyaaltfna ulaşım sağlayan Migros Kavşağı mevkiinde, Lara bölgesinde Portakal Çiçeği ve Perge Bulvarı mevkiinde ve şehir merkezinden havalimanına ulaşım sağlayan Aspendos Bulvarı üzerinde yer alıyor. Şehir merkezinde ofis tipi binalarda kira bedellerinin 7-10 dolar olduğu, satış fiyatlarının ise 1.250-1.700 dolar olduğu biliniyor. Ofislerde ise kira rakamları 4-5 dolar seviyelerinde. 


OFİS ihtiyacı genellikle il merkezindeki eski konut yapılaşmalarının bulunduğu bölgelerde iş hanı ve pasaj nitelikli binalar içinde karşılanmaktayken, son yıllarda Bursa'nın ana aksları olan kentin kuzey yönünde Yalova Yolu üzerinde imar planlarının öngördüğü ölçüde az katlı yapıların inşa edildiği gözlemleniyor. Kent merkezindeki ofis stoğunda doluluk oranı yüzde 95 seviyesinde olup; nitelikli ofis plazalarının kira aralıklarına bakıldığında ortalama 5-10 dolar seviyelerinde değiştiği gözlemleniyor. Satışlar ile ortalama 800-1.000 dolar civarında seyrediyor. 


Vatan Emlak Haberleri


Geri Dön