29 / 04 / 2024

Anikya İznik Çini'nin ürettiği çiniler Mimar Sinan Cami'sinde!

 Anikya İznik Çini'nin ürettiği çiniler Mimar Sinan Cami'sinde!

Başbakan tarafından açılan ve mimari projesi Muharrem Hilmi Şenalp, inşaatı Gürsoy Grup tarafından yapılan Mimar Sinan Cami’sinde, Anikya İznik Çini’nin ürettiği çiniler yer aldı





Anikya tarafından 16. yüzyıl İznik çinisinin geleneksel özellikleri korunarak tamamen elde üretilen İznik çinileri,caminin 4 minaresinde, cami sahınının yan galerilerindeki pencere alınlarında,  mihrapta ve minberde yer alıyor.

Her bir minarede 25x60 cm ölçülerinde 16 adet türkuaz çini kullanılmıştır.Dört minarede toplamda 64 adet özel arge çalışması ile bulunan türkuaz renkli çini kullanılmıştır .

Alınlıklarda her biri 28,4x28,4 cm karolajındaki çiniler, sülyen, kobalt, turkuaz ve firuze renkleriyle kuvars altyapı üzerine sıraltı tekniğiyle üretilmiştir. Pencere alınlıklarını süsleyen, üstü kemer şeklindeki panolar, biri kırmızı, biri kobalt olacak şekilde rumi deseniyle bezenmiştir. 

Mihrabın köşebendinde yer alan çinilerde ise, kobalt zemin üzerinde lale ve beyaz bahar dalı yer almaktadır. 

Minber korkuluğu ve külahındaki mavi-beyaz çinilerde rumiler dans ederken, minberde ayrıca kufi yazılı çiniler ve firuze üzerine altın işlemeli altıgen çiniler yer almaktadır.


Mimar Sinan Camisi Açılış Hediyesi Anikya’dan


Mimar Sinan Camisi’nin açılış töreninde, başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Oldimga ile Irak Ulusal Meclis Başkanı Osama Abdul Aziz Al-Nujaifi'ni ile, törene katılan başbakan yardımcısı, bakanlar, belediye başkanları, bürokratlar ve caminin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp ile cami inşaatını yapan Gürsoy Grup’a verilen hediyeler, Anikya İznik Çini tarafından tasarlandı ve üretildi. Mimar Sinan Cami ve Parkı’nı konu alan çinide cami ve park birlikte minyatürize edildi. 



Geri Dön