Mimar Sinan Camii ve Parkı’nda, Anikya İznik Çini ürünleri!
İstanbul’un en büyük camilerinden biri olan Mimar Sinan Camii’ni ve Mimar Sinan Parkı’nı süsleyen İznik çinilerini Anikya İznik Çini üretti.
16. yüzyıl İznik çinisinin geleneksel tüm özellikleri korunarak üretilen Anikya İznik çinileri, caminin pencere alınlıkları, mihrabı ve minberinde yer alıyor. Pencere alınlıklarını kırmızı, kobalt ve turkuaz renklerden oluşan rumi motifler süslerken, mihrap çinisinde, kobalt zeminli bahar dalı ve minberde de mavi-beyaz üslupla dekorlanmış kobalt rumiler yer alıyor.
Mimar Sinan Parkı’na ‘çinili tematik park’
Emlak Konut tarafından inşa edilen Mimar Sinan Parkı’nı, Anikya İznik Çini 50 kişilik ekibinin özverili çabasıyla, bir ay gibi kısa bir sürede İznik çinilerle donattı. Mimar Sinan’ın eserlerini el yapımı kuvars İznik çinilerine aktararak çinili tematik park konusunda Anikya İznik Çini bir ilke imza attı.
Sanatsal ve kültürel bir kimlik kazanan parkın küratörü Nejla Anıl (Anikya İznik Çini Kurucu Ortağı) tarafından yapılan konsept çalışması ve çini tasarımlarının amacı, dünyanın en önemli yapı sanatçılarından biri olan Mimar Sinan’ın, Osmanlı-Türk mimarisine getirdiği yenilikleri, akılları zorlayacak mimari ve mühendislik çözümlerini öncelikle çocuklara ve gençlere aktarmaktır. Projenin en önemli noktası ise, Mimar Sinan eserlerinin, çoğunluğu minyatür üslubuyla dekorlanan İznik çinisi panolarını, yeni Mimar Sinan’lara ışık yakacak bilgileri içeren metinlerle tamamlamaktır.
Mimar Sinan Parkı’nı bir açık hava müzesine dönüştüren İznik çinileri, mermerden yapılmış, Osmanlı – Türk mimarisini çağrıştıran kemerli kaidelere monte edilerek, parkta yer alan kamelyaların önleri ile parkın havuz, çeşme gibi muhtelif bölümlerine konumlandırıldı.
‘İznik Çinisinde Mimar Sinan’
“İznik çinisinde Mimar Sinan” panoları, park girişinde Selimiye Camii, Elma Ağacı, Parkın Adı ve Sinan’ın hayatını anlatan panolarla başlıyor. Girişin ardından parkın ana yolunun üzerinde yer alan panolar sırasıyla, “İstanbul’un mimarı Mimar Sinan” konulu harita panosu, Şehzade Camii, Mihrimah Sultan Camileri, Rüstem Paşa Camii, Hürrem Sultan Hamamı, Kabe’nin Osmanlı Revakları, Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı III. Murad Köşkü ve Selimiye Camii. Parkın orta bölümünde havuz ve çeşmenin yanında yer alan panolar; Mağlova Kemeri, Büyükçekmece Köprüsü ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi Şadırvanı.
Parkın kafe bölümünde ise, aslı Topkapı Sarayı, Selimiye Camii ve Hürrem Sultan Türbesi’nde bulunan üç adet natüralist (bitkisel) üslupta panolar bulunuyor.
Anikya İznik Çini’nin ortakları Nejla Anıl ve Sevinç Öztürk, Türkiye’de ilk defa yapılan ve teması çok güçlü olan bu parkın yeni yapılacak parklara örnek olmasını diliyor.