18 / 05 / 2024

Ankara AKM'ye kurulacak Türkiye Uygarlıklar Müzesi için hazırlıklar başladı!

Ankara AKM'ye kurulacak Türkiye Uygarlıklar Müzesi için hazırlıklar başladı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, başkentteki AKM alanında kurulması planlanan Türkiye Uygarlıkları Müzesinin ihtiyaç programı ve müzenin projesine yönelik girişimlerini başlattı



Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanında kurulması planlanan "Türkiye Uygarlıklar Müzesi"nin ihtiyaç programı ve müzenin projesine yönelik girişimlerini başlattı.

45 bin metrekarelik bölümü müze mekanı olacak ve Türkiye’nin her yerinden en özel eserlerin sergileneceği kompleks içerisinde açık sergi alanları, depolar, konferans salonları, etkinlik alanları ile sosyal mekanlar da bulunacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, AKM alanında yapılacak müzeye ilişkin protokolün ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından imzalandığını söyledi.

Kurulacak müze kompleksi boyutunda bir müzenin eksikliği nedeniyle bir proje geliştirildiğini ve Bakan Ertuğrul Günay’ın konunun üzerine kararlılıkla gittiğini anlatan Süslü, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in de bu konuya olumlu bakışı sonrasında yıllardır atıl durumda olan ve içerisinde Atatürk Kültür Merkezi’nin bir ünitesini bulunduran arazi, Milli Komite tarafından değerlendirildikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisi yapıldı" dedi.

Proje kapsamında içinde 45 bin metrekare müze alanını oluşturan, yan kültür kompleksleriyle beraber 85 bin metrekarenin üzerinde kapalı alanı bulunacak bir müze kompleksi yapılacağını bildiren Süslü, "Başkanı sayın cumhurbaşkanımız olan Milli Komitenin kararına bağlı olarak arazinin kullanımı gerçekleştirilecek. Alınacak kararın hemen ardından fiilen harekete geçilecek. Müzenin ihtiyaç programı ve nasıl bir proje olacağı yönünde girişimlerimiz başladı" dedi.

Proje elde edimi konusunda tecrübeli mimarların katılımını sağlamak istediklerini de belirten Süslü, şunları kaydetti:

"Türkiye’ye yakışır evrensel bir mimariye sahip olan ve aynı zamanda içerisinde geleneksel mimariyi, geçmiş değerlerimizi barındıran bir müze kompleksi oluşturulacak. 45 bin metrekarelik müze kısmında Türkiye’nin her yerinden en özel eserler sergilenecek. İçinde bilimsel araştırmalar için bir ihtisas kütüphanesi kurulacak.

Aynı zamanda dönemsel geçici sergileri de barındıracak alanın genelinde de çevre düzenlemesi belediye ile birlikte yapılacak. Ankara’nın göbeğinde insanlar için spor, yürüyüş yapabilecekleri, oturup bir tabiat içerisinde kitaplarını okuyabilecekleri güzel bir mekan oluşturulacak. Bunun yanı sıra bayramlarda, çeşitli kültürel etkinlikler yapılacak, konserler ve söyleşilerin düzenleneceği mekanlar hazırlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak hazırlıklarımıza başladık. Çalışmalar Milli Komite’den çıkacak kararın akabinde fiilen başlayacak."

AA


Geri Dön