29 / 04 / 2024

Türk-Rus yatırım fonu için süreç yeniden başladı!

Türk-Rus yatırım fonu için süreç yeniden başladı!

Türkiye ve Rusya’nın birlikte bir yatırım fonu oluşturması için süreç yeniden başladı. İşadamları tüm sorunların çözümünden umutlu.



Türkiye ve Rusya’nın birlikte bir yatırım fonu oluşturması için süreç yeniden başladı. İşadamları tüm sorunların çözümünden umutlu


Türkiye ile Rusya arasında başlayan yeni süreç, iki ülke arasında yatırım fonu kurulmasını gündeme getirirken, iş dünyası Rusya’daki yatırım ortamının düzelmesi konusunda da umutlu. DEİK/DTİK Avrasya Bölge Komitesi Başkanı ve Türkiye-Rusya İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Galip Savaşır, “Daha düne kadar pasaport kuyruğunda sorun yaşıyorduk. Alt komisyonlar oluşturulup, bunların bir an önce çözülmesi için çalışmaları başlatmalıyız. Orada çok büyük müteahhit firmalarımız var, kredileri Rus bankaları tarafından kesildi” dedi.


Milliyet’e yaptığı açıklamada, fon sürecinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretiyle başladığını, sonra Moskova’da bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı yapıldığını aktaran Savaşır, “Üçüncüye geçilemedi. Fonun nasıl olacağı, nereden destek alacağı konusunda net bir şey yoktu. Hızlı bir ilerleme vardı, bir sonraki toplantıda açıklanacaktı” dedi.


Çözüm bekleyen konular...


İşadamları olarak önceliklerinin, Rusya’daki durumlarının düzelmesi olduğunu anlatan Savaşır, şöyle konuştu:


“Orada bir yığın sıkıntılar var 7-8 aydır. Yatırımları olan küçük işletmeler. Daha bunlar çözülmedi. Çalışma izinleri sınırlı. Yavaş yavaş düzeliyor ama bence oradaki Türk işadamlarının yatırımlarının garanti altına alınması, bence birinci önceliklerimiz bunlar.


Tamamen Rus turistine göre otel inşa etmiş işadamlarımız var. Bunlar için konuşmak lazım. Üçüncü dünya ülkelerinde ortak yatırım... Muhakkak çok hoş bir şey bu. Keşke yarın her şey güzelleşse, hep beraber gidip başka yerlerde yatırım yapsak.”


‘Vize ve personel işini halledelim’


Rusya’da yaşadıkları sıkıntılar hakkında bilgi veren Savaşır şunları söyledi:


“Önce pasaport sıkıntıları bir geçsin. Oradaki işadamları rahatsız. Çalışan istediği bir personeli istediği izinle getirebilsin. Orada Türk işadamları ihalelerden rahat iş alabilsin. Bunlarla ilgili alt komisyonlar oluşturulup, bunların bir an önce çözülmesi için çalışmaları başlatmalıyız. 


Şu anda öncelik Türk yatırımlarını harekete geçirmek, buradaki turizmcilerin sorunlarını çözmek, oradaki büyük müteahhit firmaların sorunlarına çare getirmek, onlara fonlar yaratmak.”


Milliyet


Geri Dön