02 / 05 / 2024

Ankara Ana Ulaşım Planı mecliste konu oldu!

Ankara Ana Ulaşım Planı mecliste konu oldu!

Ankara Ana Ulaşım Planı ile ilgili bazı iddiaları meclis gündemine taşıyan Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, sorularını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu..



Ankara Ana Ulaşım Planı mecliste konu oldu!


Bağımsız  Ankara  Milletvekili Aylin Nazlıaka, Ankara Ana Ulaşım Planı ile ilgili bazı iddialara ilişkin soru önergesi hazırladı. Nazlıaka sorularını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya iletti.


Nazlıaka "Başkentin ulaşım planlanın hazırlanması için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi arasında bir protokol imzalanmış ve Ankara Ulaşım Ana Planı (AUAP 2038) gecikmeli olarak Aralık 2014 tarihinde Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmiştir.

Bugün Ankara’nın ulaşım sorunlarının çözülmemesinin ana nedenlerinden biri, ilgili tarafların, meslek odalarının, üniversitelerin görüşü alınmadan bir ana ulaşım planı hazırlanmasından kaynaklanmaktadır. Ankara’nın ulaşımı ve trafiği her geçen yıl daha da karmaşık bir hal almakta, içinden çıkılmaz bir duruma sürüklenmektedir." diyerek özellikle toplu taşımda ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.


"Ankara ulaşım ana planı 2038 çalışmasının, Ocak 2017 tarihinde Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığı, yasa gereği zorunlu olan süre içinde askıya çıkartılmadığı ve yasanın belirtilen süre boyunca askıda kalmadığı iddiaları medyaya yansımıştır. Bu iddialar arasında 100.000 ölçekli ana planın alt ölçekli planlara temel teşkil edecek bir üst ölçekli planmış gibi sunulduğu bilgisi de yer almaktadır." açıklamalarında da bulunan Nazlıaka bu doğrultuda 11 soru sordu.


Nazlıaka'nın soruları

1. Özellikle İncek ve Yakupabdal, Tuluntaş, Doğramacızade yolu ve imrahor yerleşimlerinin çevresindeki imarsız arazilerin son üç yılda mülkiyet el değiştirme hızı nedir? Normalin üzerinde satış işlemi olmasının nedenleri nedir? Bu bölgede büyükşehir belediyesi eliyle özel bir rant mı yaratılmaktadır?


2. Ortadoğu Teknik Üniversitesi koruma amaçlı nazım imar planının son durumu nedir? Bu plan Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kesinleştirilmiş ve askıya çıkarılmış mıdır?


3. ODTÜ'nün Ahlatlıbel mevkiinden (güney ormanlarından) geçecek 3. yol ve AOÇ'yi de dikeyde ikiye bölecek 18 km'lik yeni 2. ana yol önerisi, bahsedilen ulaşım ana planında var mıdır?


4. Bu güzergâhın kestirme çıkışlara olanak verecek şekilde bir ucunun Pozantı-Ankara otobanı ile bağlantılı olduğu takdirde; bahsedilen alanların doğrudan şehirlerarası trafik yüküne maruz kalabileceği iddiası doğru mudur? Bu durum Ankara trafiğinde ne gibi yeni sorunlara neden olacaktır?


5. Uzmanlar, ana planların hukuki ve teknik açıdan üst ölçekli planların yerine ikame edilemeyeceğini belirtmektedir. Ankara ana ulaşım planında böyle bir durumun söz konusu olduğu iddiası doğru mudur?


6. "Kent içi alanlar ve kent dışı alanlardaki alt ölçek projelerin belirlenmesinde ana planın farklı uygulamaları olacaktır." 13 Ocak 2017 tarihli belediye meclis kararı; planın bütünselliği, şehircilik ilkeleri ve hukuki zemin açısından uygun bir karar mıdır?


7. 2013 yılı Şubat ayında dönemin Gazi Üniversitesi rektörü tarafından Ankara ulaşım ana planı 2038 döner sermaye projesi için atanan kaç yönetici ve çalışan PDY/FETO bağlantısı iddiasıyla adli ve idari açıdan kovuşturulmuş ve açığa alınmıştır? Söz konusu personellerin görevleri nedir?


8. Ankara Ana Ulaşım Planı neden öngörülen sürede teslim edilmemiştir?


9. Bu plan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ne zaman kabul edilmiştir? Hangi tarihte askıya çıkmıştır? Ne kadar askıda kalmıştır? Planın onayından sonra askıya çıkış ve askı süresi konusunda ilgili mevzuatlara aykırılık bulunuyorsa bu konuda açılan adli ve idari soruşturma var mıdır?


10. Konuyla ilgili her hangi bir kurum ya da kuruluş plana ulaşmak istediğinde planın bir örneği Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından verilebilmekte midir? Verilemiyorsa bunun nedenleri nelerdir?


11. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilgili, vatandaşlarımızın sorunlarının ve hak kayıplarının yer aldığı önemli ve hayati konularla ilgili olan soru önergelerinin tamamına yakını yanıtlanmamaktadır. Bunun gerekçesi nedir? Ankara Büyükşehir Belediyesi bakanlığınız tarafından koruma altına mı alınmıştır?





Geri Dön