04 / 05 / 2024

Ankara Balgat'ta yeşil alana 2 rezidans inşa edildi!

Ankara Balgat'ta yeşil alana 2 rezidans inşa edildi!

Balgat Mahallesi’nin Mevlana Bulvarı tarafından kalan ve daha önceki imar planlarında yeşil alan olarak görülen araziler, imar planında yapılan değişikliklerle imara açılarak biri özel hastane olmak üzere 2 adet rezidans dikildi.



1964 yılından bu yana Çankaya Belediyesi sınırları içinde bulunan Balgat Mahallesi’nde yaşayan ve aynı mahallede emlak işi yapan Kemal Savaş, daha önceki imar planında yeşil alan olarak görülen gölgede 130’un üzerinde gecekondu bulunduğunu ifade etti. Rezidansların inşa edildiği yerde babasından kalma bir gecekondusunun da bulunduğunu söyleyen Savaş, “Yaklaşık 20 yıl boyunca burada bulunan gecekondular, yeşil alan üzerine kurulduğu için yıkıldı. Hepimiz bu bölgeye park yapılması beklerken, imar planında değişiklik yapılması sonucunda rezidanslar yükseldi” dedi.


İMAR PLANINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

İki rezidansa ait belgelerin Çankaya Belediyesi’nde olmadığını iddia eden Savaş, rezidanslara ait belgelerin Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu savundu. Hastanenin bulduğu rezidansın 4’üncü katında ablasına ait bir dairenin bulunduğunu ve ablasının kira aldığını belirten Savaş, “İki rezidansın olduğu yerde gecekondular vardı. İmar planında yeşil alan olarak görüldüğü için ‘Tapu tahsis belgesi’ alamadık. Bize ait olan gecekondu da rezidansları olduğu yerdeydi. Zamanında bize arazi değişikliği teklifinde bulunuldu. Biz bunu kabul etmedik. İstimlak kararına karşı dava açtım. Yıllarca hakkımızı aradık ama bulamadık” diye konuştu.


 5 BİN LİRA KARŞILI GECEKONDU YIKIMINA İZİN VERDİ

Yeşil alan olarak geçen bölgede toplamda 4 parselin imara açıldığını belirten Savaş, “Şuan 2 parselde rezidanslar var. 2 parselde ortaklı bir arazi, onlarda imara açık. Oraya da bir şeyler inşa edecekler” dedi.  Kendisinden, yeşil alan işgali yapıldığı için 42 yıllık kira talebinde bulunulduğunu için gecekondusunun yıkılmasına izin vermek zorunda kaldığını aktaran Savaş, “Bizden 42 yıllık kira istendi. Bizde daha önce Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu teklifi kabul ettik. 5 bin lira karşılığında gecekondumun yıkımına izin verdim. En son yıkılan gecekondu benimdi. Gecekondumun yıkılmasından sonra imar planı değiştirildi. Rezidanslar dikildi” dedi.


HALK MAĞDUR EDİLDİ

Rezidansların olduğu alanda dere geçtiğini anlatan Savaş, derelerin ıslah edilerek büyük kanalizasyon yapıldığını ifade eden Savaş, şunları söyledi, “Arazi imara açılınca, rezidansın altından gecen kanalizasyonlar iptal edildi. Doktor Sadık Caddesi’nin olduğu tarafa yeni bir kanalizasyon yapıldı. Rezidansların önü açılsın diye burada bulunan ve yaklaşık 20 metre olan cadde küçültüldü. Gecekondular tıraşlandı. İki tane rezidans dikmek için gecekondu sahipleri mağdur edildi. Hakları yenildi ve başkalarına verildi. Paranın olduğu yerde mihrap olmaz.”


Güçlü ANADOLU / Mehmet Ali AKKUM



Geri Dön