23 / 11 / 2024

Ankara Çukurambar'da 70 yıllık hatalı imar uygulaması ortaya çıktı!

Ankara Çukurambar'da 70 yıllık hatalı imar uygulaması ortaya çıktı!

Ankara'nın gözde semtlerinden olan Çankaya Çukurambar, Kızılırmak ve İşçi Blokları Mahallesi'nde yaşanan yüzölçümü hatası binlerce mülk sahibini mağduriyete uğrattı.




2 yıl ertelemeli ve düşük faizli konut kredi kampanyasına yoğun başvuru yapıldı. Çukurambar'da yaşanan tersimat hatasından kaynaklı yüzölçümünün yanlış hesaplanmasından kaynaklı parselasyon iptali başta Çukurambar olmak üzere, Kızılırmak ve İşçi Blokları Mahallesindeki tapu sahiplerini mağduriyete uğrattı. 4 yıl sonra Çankaya Belediyesi, tapulara şerh koydurarak gayrimenkul piyasasının canlandığı bu günlerde mülk sahiplerini, mülklerini satamaz, üzerinde ipotek kuramaz hale getirdi. Sabah'ta yer alan habere göre; 4 yıl önceki çok daha basit şekilde çözülecek konu artık daha çok karıştı. 

OLAY NASIL GELİŞTİ?

Çankaya, Karakusunlar Köyü, 1950'li yıllarda 36, 37 ve 711 no'lu kadastral parsellerdeki taşınmazlarda yapılan çizim hataları sebebiyle 36 no'lu parselden toplam 10 bin 400 metrekare büyüklüğündeki alanın diğer iki parsele kayması nedeniyle bütün imar uygulamalarına ve tapu kayıtlarına yani mülkiyete esas olan ve devasa bir alanı kaplayan parselasyon planlarının iptal edilmesine neden oldu. Tapuya esas olan parselasyon iptali dolayısıyla mülklerin üzerine Çankaya Belediyesi tarafından şerh konulan binlerce tapu sahibi çaresiz durumda kaldı. Binlerce mülk sahibi satış yapmaya gittiğinde ya da kredi için ipotek talebi yaptığında bu şok gerçek ile karşılaştı. 

KARAR MÜLK SAHİPLERİNDEN GİZLENDİ

İmardan sorumlu Belediye bürokratları,  Ankara  6. İdare Mahkemesi'nin kararını önce yok saydı, sonra köşeye sıkışınca tapulara şerh koydurdu. Çankaya Belediyesi bu kararın kendisine tebliği üzerine on binlerce vatandaşın mağduriyetini gidermek aamcıyla en geç 30 gün içinde yeni parselasyon planı yapması gerekirken 4 yılı aşkın süre gizleyerek hiçbir işlem yapılmadı.

ALIM SATIM YAPILIRKEN FARK EDİLDİ

Ev alım satımı yaptığı sırada bu olaydan haberdar olduğunu belirten 26 yıllık emlakçı Tuğba Emlak sahibi Mehmet Boya, binlerce insanın mağduriyet yaşadığını dile getirdi. İlk kez böyle bir olayla karşılaştığını vurgulayan emlakçı Boya, "Müşteri ile ev sahibi anlaştı her şey tamam derken ev üzerinde şerh olduğunu gördük şok olduk. Yazışmalar yapıldı sorun çözülmeye çalışılıyor. Birçok kişi olaydan haberdar dahi değil. Ev satışı yapıldığı esnada haberleri oluyor. Bu durumun bir an evvel çözüme kavuşması gerekir. Konut alım satımlarında hareketlilik başladı. Hükümetin faizleri indirmesi piyasaya canlılık kattı ama Çukurambar'daki mülk sahipleri bu sorunlarla boğuşuyor" diye konuştu.

Ruhsat sorunu ile ilgili akıllardaki soru işaretleri

Belediyeye 2016 yılında mahkeme kararından haberdar edildi mi? 
 
Neden parselasyonu iptal edilmiş bölgelerdeki tapular geçerliliğini yitirmişken yeni inşaat ruhsatları verilmeye devam etti. Mevcut inşaatları neden mühürlenmedi. Bu inşaatlardan alınan hibeler var mıdır? Tapu sorunu doğan yerlere nasıl işyeri açma ve çalışma ruhsatları verildi?
 
Mahkemenin dört yıl önce verdiği kararı Belediye neden uygulamadı?
 
Çukurambar mülk sahiplerine bilgilendirme neden yapılmadı? Belediyenin internet sitesinde neden bir açıklamaya yer verilmedi?
 
Alper Taşdelen yeni yapılacak parselasyonun da mahkeme kararıyla iptal edilmeyeceğinin ve vatandaşların yine mağdur edilmeyeceğinin garantisini verebilir mi?

Vatandaşın zararını kim tazmin edecek? Bölgenin sorunlu olduğunu bilmeden yatırım yapan kişilerin vebalini kim ödeyecek?
 
Yanlış uygulamadan dolayı oluşan kamu zararı ne olacak?
 
Bu işte sorumluluğu olan bürokratlar ve memurlar hakkında başta mahkeme kararını uygulamamaktan ve parselasyonu iptal edilmiş yerde ruhsat vermeye devam etmekten ötürü soruşturma açıldı mı?

BELEDİYE 4 YIL BOYUNCA RUHSAT VERMEYE DEVAM ETTİ

Parselasyonun iptali ile birlikte inşaat ruhsatı verme, iş yeri çalışma ve açma ruhsatı verme işlemlerinin durdurulması gerekirken 4 yıl boyunca yeni inşaat ruhsatları verildi. Devam eden inşaatlar ise mühürlenmedi ve devam etmelerine izin verildi. Köşeye sıkıştığını anlayan Çankaya Belediyesi, Çankaya Tapu Müdürlüğü'ne 11.05 2020 tarihinde tapuda hiçbir işlem yapılamaz şerhi koydurdu. Zira 4 yılı aşkın süreden beri mülk sahipleri bilmese de tapularına dayanak işlem iptal edildi, şu anda o tapuların hükmü bulunmuyor. 

Islanma havuzu çocukların eğlence noktası oldu

Su, ışık ve müzik gösterisinin yapıldığı meydanda çocuklar için ıslanma havuzu bulunurken, havuzun etrafında yer alan yüzlerce gül ise ziyaretçilere rengârenk bir ziyafet sunuyor. Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, "Türkiye'de olmayan, dünyada da çok az olan meydan projemizi hizmete açtık. Türk Dünyası Su ve Gül Meydanı; ses, ışık ve müzik gösterisinin yapıldığı, çocuklarımızın gönüllerince eğlenmesi için ıslanma havuzunun bulunduğu dünya meydanları arasında yer alacak eşsiz bir eserdir. Bu eserle dünyanın en güzel ve en büyük meydanını Keçiören'e, Ankara'ya ve ülkemize kazandırdık" diye konuştu. 

Başkan Altınok, Türk Dünyası Su ve Gül Meydanı'nın iç donanımı ve dışarıdan görünümü bakımından dünyada bulunan ünlü meydanlarla yarışacak nitelikte olduğunu dile getirirken, turistik açıdan da Keçiören'e vizyon katacağını belirtti.

Altınok, "Meydan projemizi tamamladık. Burası kısa sürede vatandaşlarımızın dinlenmek ve eğlenmek için en önemli uğrak noktası haline geldi" dedi. 

Yeni imar affı yasası gelecek mi?


Geri Dön