06 / 05 / 2024

Ankara iki dev şehir hastanesine kavuşuyor!

Ankara iki dev şehir hastanesine kavuşuyor!

Türkiye’de 20 milyar lira yatırımla inşa edilen 15 dev şehir hastanesinin ikisine ev sahipliği yapacak olan Ankara, sağlık sektörünün de başkenti olma yolunda. Bilkent’te yapılan hastane 2017’de, Etlik’teki hastanenin ise 2018’de açılacak.




Hükümetin 3 yıl önce gündeme getirdiği 20 milyar liralık 15 dev şehir hastanesinin ikisi "sağlık sektörünün başkenti" Ankara'da yapılıyor. Bilkent'te yapılan hastanenin 2017 yılında, Etlik'teki hastanenin ise 2018 yılında hizmete geçmesi planlanıyor. Şehrin iki ayrı ucundaki Bilkent ve Etlik'te hayata geçirilecek projelerle birlikte Ankara, 7 bin 200 yataklı yeni hastanelere kavuşacak. Her iki dev hastane şantiyesinde işçiler deyim yerindeyse 7 gün 24 saat arı gibi çalışıyor. Çalışmaların üç vardiya halinde sürdüğü hastanelerin tamamlanmasıyla Ankara'nın ülkenin en önemli sağlık şehri olma misyonunu daha da kuvvetlendirerek sürdürmesi bekleniyor.


Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü Projesi 1 milyon 200 bin metrekare arsa üzerinde yapılıyor. Proje içinde Bölge Hastanesi, Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi, Ortopedi ve Nörolojik Bilimler Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi, Çocuk Hastanesi, Rehabilitasyon Hastanesi, Psikiyatri Hastanesi ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olmak üzere dokuz dal hastanesini içeren, toplam 3 bin 660 yatak kapasitesine sahip bir entegre sağlık kampüsü çehresine bürünüyor.


ANKARA 7 BİN YATAĞA KAVUŞUYOR


Kampüs içinde ayrıca Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kongre Merkezleri ve Ticari Alanlar, Yüksek Teknoloji Merkezi ve Ar-Ge merkezleri yer alacak. Proje, dünya üzerinde hazırlanan en büyük hastane projesi olarak öne çıkıyor. Etlik Entegre Sağlık Kampüsü Projesi ise 1 milyon 400 bin metrekare arsa üzerinde yapılıyor. Kampüs içinde Bölge Hastanesi, Kalp Damar Hastalıkları Hastanesi, Ortopedi ve Nörolojik Bilimler Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, Kadın Doğum Hastanesi,

Çocuk Hastanesi, Rehabilitasyon Hastanesi, Psikiyatri Hastanesi ve Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi olmak üzere dokuz dal hastanesini içeren, toplam 3 bin 566 yatak kapasitesine sahip bir entegre sağlık kampüsü oluşuyor. Sağlık Bakanlığı, Bilkent'in 2017 sonuna kadar, Etlik'in ise 2018 sonunda açılması için çalışmalarını süratle sürdürüyor.


AVRUPA STANDARTLARININ ÜZERİNDE

Başbakan Binali Yıldırım, Bayburt'ta toplu açılış ve temel atma töreninde 

Bilkent ve Etlik'teki şehir hastanelerinin hasta kabulüne başlamasıyla Ankara'nın farklı yerlerindeki 12 hastanenin etaplar halinde bu iki hastaneye taşınması amaçlanıyor.


Etlik ve Bilkent projeleri akıllı bina ve ileri teknoloji formatıyla yapılıyor. Bu özellikleriyle hastaneler Avrupa standartlarının üzerinde bulunuyor. Hastaların otopark sorunu yaşamaması için Bilkent ve Etlik'e her biri 7 bin 200 araçlık kapalı otopark yapılıyor. Türkiye genelinde 14 ilde yapılacak 15 şehir hastanesinin toplam yatak kapasitesi ise 24 bin 405'e ulaşıyor.


Şehir hastanelerinde hedef 2019


Şehir hastanelerinin bürokratik ve yasal altyapısı 2005 yılından itibaren kurulmaya başlandı. Şu anda Türkiye'nin farklı bölgelerinde 21 şehir hastanesinin ihalesi yapılarak, sözleşmesi imzalandı. Bu projeler 9 bin metrekarenin üzerine kapalı alana ve 30 bini aşkın yatak kapasitesi aşkın hastanenin inşasını içeriyor. Toplamda 41 bin yatağa, 30 milyar lira yatırım bedelli 29 projenin hayata geçmesi planlanıyor. Hükümet,  Ankara  da dahil tüm Türkiye’de 2019 yılına kadar bütün hastaneleri hizmete almayı hedefliyor.





Geri Dön