05 / 11 / 2024

Ankara ve İstanbul metrolarını Ulaştırma Bakanlığı bitirecek!

Ankara ve İstanbul metrolarını Ulaştırma Bakanlığı bitirecek!

Ulaştırma Bakanlığı, maddî imkânsızlıklar sebebiyle bitirilemeyen İstanbul İkitelli Metrosu için 700 milyon dolar, Ankara Metrosu için de 1,5 milyar dolar kaynak ayıracak




Bakanlık, metroların tamamlanmasının ardından işletmelerini belediyelere devredecek. Belediyeler de gelirlerinin yüzde 15'ini inşaat bedeli için Hazine'ye devredecek.

Ankara ve İstanbul metrolarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlanması için gerekli son adım atıldı. İki şehrin metroları için gerekli olan Bakanlar Kurulu prensip kararı imzaya açıldı. Böylece  Ankara  Metrosu için 1,5 milyar dolar, İstanbul'daki İkitelli Metrosu için 700 milyon dolar harcanacak. Metroların işletmesi, ilgili büyükşehir belediyelerince gerçekleştirilecek. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, metrolarla ilgili prensip kararının imzaya açıldığını doğruladı.

Süreç, imzaların tamamlanmasının ardından başlayacak. Yapımı süren metro hatları, Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü ile ilgili büyükşehir belediyeleri arasında imzalanacak sözleşme ile Ulaştırma Bakanlığı'na devredilecek. Bakanlık, metroların tamamlanmasının ardından işletmeyi belediyelere devredecek. Belediyeler, gelirlerinin yüzde 15'ini Hazine'ye aktaracak. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, "Prensip kararında bazı oranlar belirtildi. Bu konuda kararı Bakanlar Kurulu verecek. Bize göre makul görünen de yüzde 15." dedi. Hazine, Ulaştırma Bakanlığı'nın inşaat için kullandığı kaynağın karşılanmasının ardından gelirden kesintiye son verecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi de Üçyol-Üçkuyular ile Bornova-Evka-3 metrosunun inşaatını Ulaştırma Bakan-lığı'na devretmek istiyor. Bakan Yıldırım, "Metro yatırımları yüksek maliyetli yatırımlar. Belediye bütçesi ile yapımı zor oluyor. Bu nedenle bakanlık olarak biz yapacağız ve parasını Hazine tahsil edecek. İzmir'in talebi henüz gelmedi. Geldiği zaman değerlendireceğiz." bilgisini verdi. Yıldırım, sadece iki şehrin değil, Türkiye'deki tüm metro çalışmalarının kararını ve gerekli görülmesi halinde inşasının da Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütüleceğini aktardı.

Ankara'da, yıllardır devam eden metro inşaatı bulunuyor. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı DLH Genel Müdürlüğü, başkentte inşa aşamasında olan metro hatları için 1,5 milyar dolar harcayacak. Toplam uzunluğu 42,3 kilometreyi bulacak metro hatları şöyle:

Kızılay-Çayyolu Metrosu: 2002'de başlanan 16 bin 590 metrelik hattın 8 bin 600 metrelik hat ve 6 metro istasyonu tamamlandı. Geri kalan 7 bin 990 metrelik hat ve 5 metro istasyonunun yapımına devam ediliyor. 3 aşamadan oluşan metro inşaatının Çayyolu-AŞTİ (1. Aşama) bölümünün inşaatı tamamlandı. Necatibey-Söğütözü (2. Aşama) bölümdeki 3 bin 106 metrelik hat ve üzerindeki 1 istasyonun inşaatı yüzde 73 oranında tamamlandı. 4 bin 884 metrelik hat ve 4 istasyondan oluşan 3. aşama inşaatının gerçekleşme oranı ise yüzde 71.

Batıkent-Sincan Metrosu: Halen hizmet veren Ankara-Batıkent hattının devamı olan metro, Sincan Organize Sanayi Bölgesi'ne kadar gidecek. Toplam 15 bin 360 metrelik hat üzerinde 11 istasyon bulunuyor ve gerçekleşme yüzde 71 seviyesinde.

Tandoğan-Keçiören Metrosu: Toplam uzunluğu 9 bin 220 metre olan hat üzerinde 9 istasyon bulunuyor. Keçiören'den gelecek Kızılay-Batıkent Metro hattı ile Atatürk Kültür Merkezi'nde birleşecek. Buradan AŞTİ-Dikimevi arasında çalışan hafif raylı sistem Ankaray'a da ücretsiz aktarım olabilecek.

DLH Genel Müdürlüğü, İstanbul'da şu aşamada yalnızca Bağcılar-Mahmutbey-İkitelli-Olimpiyat Köyü arasındaki 15,9 kilometrelik inşaatı devralacak. Bu hattın tamamlanması için 700 milyon dolar harcanacak. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, İstanbul'da inşa edilen diğer hatların da daha sonra yapımının üstlenilebileceği mesajını verdi.

83 milyar dolara 24 yeni karayolu inşa edilecek

-Türkiye'yi yeni karayolu ağlarıyla donatacak 24 önemli proje, Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilecek. Toplam uzunluğu 9 bin 380 kilometreye ulaşacak projenin maliyetinin 83 milyar doları bulması bekleniyor. İhalesi yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun yapım çalışmalarına başlandı. Uzunluğu 414 kilometreyi bulması beklenen Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin (Üçüncü Boğaz köprüsü dahil) YİD modeliyle yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yetki verilmesi konusunda DPT'ye müracaat edilmişti. Bu proje için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararının alınmasının ardından görevlendirme ilanına çıkılacak. Kurum, diğer projelerin ihaleleri için de çalışmalarını sürdürüyor.
Zaman/SELİM KUVEL


Geri Dön