Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı yarın açılıyor!
Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı yarın düzenlenecek törenle açılacak. Yılın son iki ayında birçok önemli eser vatandaşların hizmetine sunulacak.
Ankara’nın yeni Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı, devletin zirvesinin katılacağı törenle yarın hizmete girecek. Cumhuriyet Bayramı’nın anlamına anlam katacak tesis, Türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi bakımından da tarihi nitelik taşıyor. Darbe girişimine, terör saldırılarına ve küresel krize karşın yatırımları frenlemeyen Türkiye, Ankara YHT Garı’nın ardından da yıl sonuna kadar birbirinden değerli projelerde birer birer kurdele kesecek.
BEŞ YILDIZLI GAR
2014'te yapımına başlanan Ankara YHT Garı, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edildi. Süreç içinde günlük 50 bin, yılda 15 milyon yolcuya hizmet verecek olan tesis, sadece bir gar değil, yaşam merkezi olacak. 194 bin 460 metrekare kapalı alana sahip garın giriş katında bilet işlemleri yapılırken, onun üstünde yolcuların yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kat hizmet verecek. Bunun yanında 134 odalı 5 yıldızlı bir de oteli bulunuyor. 400 kişiye konferans verilebilecek mekanların olduğu gar, 19 yıl 7 ay işletmeci firma tarafından işletilecek.
Metroya entegre olacak
Ankara YHT Garı’nın açılışı özellikle Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleştiriliyor. Tarihi günde tarihi bir açılış yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan başta olmak üzere devletin zirvesinin katılacağı törenle gerçekleştirilecek açılışla, Ankara YHT’lerin merkezi olacak. Ankara’dan Konya ve Eskişehir’e yapılan seferlerin ardından 2018 sonundan itibaren de Sivas’a yolculuğun başlaması planlanıyor. Ankara YHT Garı, Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrosuyla entegre olacak. Gar yapılırken, Ankara’daki tarihi garın dokusuna da dokunulmadı.
Projeler birer birer bitiriliyor
Türkiye, darbe girişimi, terör saldırıları, çevre ülkelerdeki kaoslar ve küresel krize karşın bu yıl birbirinden önemli projeleri tamamlayarak kullanmaya başlamıştı. Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim Köprülerinin hizmete girmesinin ardından Ankara YHT Garı da yarın devreye sokulmuş olacak. Yıl sonuna kadar hizmet vermeye başlayacak bazı projeler ise şunlar:
- İlk şehir hastaneleri
- Karasu Limanı
- Ordu çevre yolu
- Avrasya Tüneli
- Göktürk-1 uydusu
- Keçiören metrosu
- Kars- Tiflis- Bakü demiryolu.
İhaleler yolda
Bu süreçte dev projeler için de ihale süreçleri tamamlanacak. Kanal İstanbul, Büyük İstanbul Tüneli, Çanakkale 1915 Köprüsü, İstanbul havarayı ve bazı metro ihalelerinin yıl sonuna kadar yapılması planlanıyor.
Akşam
Haber AA'da şu şekilde yer aldı
Türkiye ve Ankara'nın prestij eseri Ankara YHT Garı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın hizmete açılacak.
TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, inşası tamamlanan Ankara YHT Garı'nın yarın saat 15.00'te düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacağı ifade edildi.
Başkentin mimari zenginliğine zenginlik katacak Ankara YHT Garı'nın, TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Tarihimizde ve kültürümüzde önemli yeri olan mevcut Ankara Gara dokunulmadan inşa edilen Ankara YHT Gar, yapılacak bağlantılarla Ankaray, Başkentray ve Keçiören metrolarına bağlantılı olacak şekilde planlandı." değerlendirmesinde bulunuldu.
Türkiye ve Ankara’nın prestij eseri Ankara YHT Garı'nın günlük 50 bin yolcuya hizmet verebilecek büyüklükte inşa edildiğine işaret edilen açıklamada, 3 peron ve 6 demiryolu hattı bulunan projenin, 194 bin 460 metrekare kapalı alanla bodrum ve zemin katlar dahil toplam 8 kattan oluştuğu ifade edildi.
Açıklamada, ulaşım hizmetlerine yönelik birimlerin yanı sıra bin 850’si kapalı, 60’ı açık olmak üzere toplam bin 910 araçlık otopark hizmetinin
verileceği Ankara YHT Gar'da, ticari alanlar, cafe-restoran, iş ofisleri, çok maksatlı salonlar, mescit, ilk yardım ve güvenlik birimleriyle otel gibi sosyal ve kültürel donatılar bulunduğu bildirildi. Açıklamada, garın 19 yıl 7 ay sonra TCDD’ye devredileceği kaydedildi.
AA