04 / 01 / 2025

Ankara'da başıboş 100 bin hayvan için tedbir!

Ankara'da başıboş 100 bin hayvan için tedbir!

Kentte 100 bine yakın başıboş hayvan olduğuna dikkat çekilen Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Sahipsiz hayvanlar için ‘Ankara Sokak Hayvanlar Komisyonu’ kurulması kararlaştırıldı. Peki neler yapılacak?



Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aralık ayı olağan toplantısında, kentin kanayan yarası ‘sokak hayvanları’ konusu yeniden gündeme geldi.


Başkanlık Yazısı olarak Meclis gündemine gelen sokaklardaki başıboş hayvanlar konusunda, ‘Ankara Sokak Hayvanlar Komisyonu’ kurulması görüşüldü. Oy birliğiyle kabul edilen karara göre sokak hayvanları konusunda halk, paneller, basın duyuruları ve kamu spotlarıyla bilgilendirilecek, üniversitelerle de iş birliği yapılacak.


Ayrıca ‘Ankara Sokak Hayvanları Komisyonu’ kurulacak ve komisyon hayvanlarla ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek.


Sağlık İşleri Dairesi Başkanvekili Şafak Uğur, gündem toplantısında Meclis üyelerine sokak hayvanlarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Merkez ve ilçeler dahil olmak üzere kentte 80-100 bin sokak hayvanı olduğunu açıklayan Uğur, özetle şunları kaydetti:


KISIRLAŞTIRMA SAYISI DÜŞTÜ


“Bünyemizde 2 hayvan ambulansımız bulunuyor. Hazirandan bu yana ambulanslarımız 24 saat çalışıyor. Bugüne kadar 3 bin 600 ihbar değerlendirdik. 2013 yılında Büyükşehir olarak 2 bin civarında kısırlaştırma yaptık. Bu rakam bugünlerde 600-700’e düştü. Bunun nedeni ambulans çok zamanımızı alıyor. Kısırlaştırma ünitesi sayısı, veteriner sayısı ve yakalama ekipleri sayısı arttırılacak” diye konuştu.


2 ANA BARINAK YAPILMASI ŞART


Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise, 3 dönemdir Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi kararlar alındığını ancak sokak hayvanları konusunda önemli bir adım atılamadığını belirterek, “Bize gelen şikayetlerin en az yüzde 50’si sokak hayvanlarıyla ilgili. Ankara’nın doğusunda ve batısında 2 tane ana barınak yapılmadan halkımızı rahatlatacak kalıcı bir tedbir alınamaz. Acı şeyler oluyor, bazı belediyeler köpekleri toplayıp başka ilçelerin sınırlarına bırakıyor. Bu konuda biraz daha duyarlı olmak gerekiyor” dedi.


SİNCAN’A REHABİLİTASYON MERKEZİ GELİYOR


Büyükşehir Belediyesi’nin Barınak Projesi üzerinde çalışmalarına devam ettiğini ve belli bir noktaya geldiğini ifade eden Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, ise şöyle konuştu:


“İlk olarak Sincan’da bulunan bir belediye binasını rehabilitasyon merkezine çevireceğiz. Daha sonra veterinern sayısı arttırılacak. Profesyonel olarak 3 yakalama ekibi kurulması için çalışmalar sürüyor. Kısırlaştırma ünitesi ve ekiplerin sayısı da arttırılacak. Kısırlaştırılan köpeklerin saldırma oranında ciddi bir düşüş yaşanıyor.”


Hürriyet Ankara




Geri Dön