29 / 04 / 2024

'Ankara'da bir çok kamu binası kaçak yapılmış'

'Ankara'da bir çok kamu binası kaçak yapılmış'

Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Ankara'da bir çok kamu binasının kaçak olduğunu söyledi.



Eryılmaz,  bunlar arasında Hükümet üyelerinin çalıştığı binalar da bulunduğunu belirtti, "Biz kaçak binaları  yasal hale getirilmesi için ilgili kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ'deki bir çok binayı kaçak diye yıkmaya çalışmasını eleştiren Eryılmaz, "Melih Gökçek kibrinin gölgesinde ODTÜ'yü yıkma budalalığına kalkışıyor. Çünkü ODTÜ'deki bilim insanları Gökçek'in Ankaralılara içirmeye çalıştığı suda normalin iki katı arsenik tespit ettiler. Yine ODTÜ'deki bilim insanları Gökçek'in ODTÜ'nün adını kullanarak Kızılırmak suyu konusunda halkı yanılttığını açıkladılar" diye konuştu.

"Gökkuşağı Çarşısı'nı yıksın"

Eryılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:"ODTÜ'nün yıkılmak istenmesi, yerel yönetim yasalarımızın çarpıklığını da gözler önüne seriyor. Büyükşehir belediye başkanlarının yasaları ne kadar keyfi ve kişisel çıkarları için kullanabileceğini bir kez daha gösteriyor. On binlerce öğrencinin okuduğu ODTÜ'yü cezalandırmak isteyen, bu öğrencileri eğitim-öğretim yapamaz hale getirmek isteyen Gökçek, her şeyden evvel bir yerleri yıkacaksa, işe Milli Kütüphane yakınında kurduğu hilkat garibesi Gökkuşağı Çarşısı'ndan başlamalıdır. Burası şu anda metruk vaziyettedir."

Büyükşehirlerde her iki binadan biri kaçak

SayIŞtay'ın raporuna göre, büyükşehirlerdeki 2 binadan 1'i kaçak. Rapora göre İstanbul'da yüzde 70, Ankara'da yüzde 40 ve İzmir'de yüzde 60 oranından kaçak yapı var. Rakamlar, belediye bütçelerinin yüzde 40'ını da yol asfaltlamaya harcadığını gösteriyor.

Sayıştay, büyükşehir belediyelerinin 2004-2006 arasındaki faaliyetlerini inceledi; "Büyükşehir Belediyelerinde Altyapı Faaliyetleri Koordinasyonu" raporunu yayımladı. Sonuçlar çarpıcı: Ruhsatsız yapılan binalar, imar planlarına aykırı yapılar ve sonuçta çarpık yapılaşmadan kurtulamayan büyükşehirler... Rapora göre, şehri düzenlemesi gereken imar planları da, bu çarpık yapılaşma sonucunda bozuluyor. Çünkü planlar, kaçak yapıya göre uygulanmaya başlıyor. Bu da kısa vadeli altyapı çözümlerine yol açıyor. Şehirlerin altyapısı da olumsuz etkileniyor. Sayıştay raporunda belediyelerin harcamalarını da inceledi. Asfalt ve kaldırım çalışmaları belediye bütçelerinin yüzde 40'lık bir bölümünü oluşturuyor. Asfaltın ömrü 15 yıl. Ama rapora göre, Türkiye'de çarpık yapılaşma nedeniyle asfalt ve kaldırımların sürekli yenilenmesi gerekiyor.

Ayşe DİKDERE / Birgün


Geri Dön