Ankara'da mania hattı sorunu kentsel dönüşümü engelliyor!
Başkent Ankara'da kentsel dönüşüm çalışmalarının yanı sıra lüks konut inşaatlarının da yapımı tüm hızıyla sürüyor. İnşaat sektörünün canlı olduğu Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut'taki mânia sorunu müteahhitleri sıkıntıya sokuyor.
Başkent Ankara'da kentsel dönüşüm çalışmalarının yanı sıra lüks konut inşaatlarının da yapımı tüm hızıyla sürüyor. Yıl içerisinde yüzlerce binanın yükseldiği Ankara'nın Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut gibi ilçelerinde müteahhitler mania sorunu ile karşı karşıya kalıyor. İnşaat sektörü yaklaşık 50 yıl önce çizilen Ankara'daki mânia hattının yeniden gözden geçirilmesini istiyor.
GELİŞİME ENGEL OLUYOR
Mânia hattının Ankara'nın gelişimine engel teşkil ettiğini ifade eden İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, "Sınırlı bir tarihi dokusu bulunan Ankara büyük ölçüde Cumhuriyet döneminde gelişmeye başlamış bir şehirdir. Dünyadaki örnekleri gibi yakın tarihte kurulan modern şehirler hem günümüzün şehirleşme ihtiyaçlarını karşılamak hem de ticari cazibe merkezi olabilmeleri açısından yüksek katlı imar planlarına müsaade etmektedir. Bu anlamda mânia hattı Ankara'nın gelişiminde önemli bir engel oluşturmaktadır. 45 metre ve daha yüksek yapılar için belediyeden izin alınabilir deniliyor ancak biz Genelkurmay'dan izin almak zorundayız" dedi.
'İZNİ BELEDİYEDEN ALMALIYIZ'
Mânia hattı içerisinde yapılan binanın yüksekliği ne olursa olsun Genelkurmay Başkanlığı'ndan izin almak zorunda olduklarını bu yüzdenden de zorluklarla karşılaştıklarını belirten Tellioğlu, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ilgili belediyelere bildirdiği genelgede havaalanı mânia planları sınırları dâhilinde kalan arazilerin zemin kotundan itibaren 45 metre ve daha fazla yükseklikte yapılacak yapılar için belediyeden izin alınabilir ifadeleri yer alıyor. Ancak biz mania hattı içerisinde kalan bölgelerde kat adedi ne olursa olsun Genelkurmay'dan izin almaktayız. Bu da bazı mağduriyetlere sebep olmaktadır. Biz 45 metrenin altında kalan yapılar için herhangi bir kurumdan izin alınmadan ilgili idarelerce verilmesini istiyoruz. Bu sebepten Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli girişimleri yapmasını istiyoruz" diye konuştu.
Sabah Ankara