16 / 11 / 2024

Ankara'da Türk Hızlandırıcı Merkezi inşa ediliyor!

Ankara'da Türk Hızlandırıcı Merkezi inşa ediliyor!

Prof. Dr. Baki Akkuş, Ankara´da kurulması için çalışma başlatılan Türk Hızlandırıcı Merkezi hakkında bilgi verdi




Türk Fizik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Baki Akkuş, "Türkiye´nin hem CERN´e üye olması, hem de ülkemizde Türk Hızlandırıcı Merkezi´nin kurulması, ileri teknolojinin ülkemizde üretilmesi açısından çok büyük önem taşıyor" dedi.
        
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Türk Fizik Derneği, İstanbul Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi´nin ortaklaşa düzenlediği "Türk Fizik Derneği 6. Uluslararası Katılımlı Parçacık Hızlandırıcıları ve Dedektörleri Yazokulu", Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi´nde başladı.
        
Bilim Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Suat Özkorucuklu, Danışma Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Gülsen Önengüt ve Organizasyon Komitesi Başkanlığını Doç Dr. Haluk Denizli´nin yaptığı yaz okuluna, Türk ve yabancı bilim insanları ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan yaklaşık 100 fizikçi katılıyor.
        
-CERN´E ADAYLIK SÜRECİ-
        
Prof. Dr. Baki Akkuş, yaz okulunun açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Fizik Derneği´nin düzenlediği fizik kongreleri ile yaz okullarının yurt içindeki ve yurt dışındaki bilim insanlarını ve fizik öğrencilerini bir araya getirerek, son bilimsel gelişmeler hakkındaki bilgi alış verişinin gerçekleştirilmesi, genç bilim insanlarının yetişmesinin sağlanması açısında oldukça önemli bir platform oluşturduğunu söyledi.
        
Avrupa Nükleer Araştırmalar Örgütü´ne (CERN) üye olabilmek için adaylık çalışmalarının devam ettiğini belirten Akkuş, şöyle konuştu:
        
"Mevcut hükümet tarafından başvurumuz yapılmıştı. Şu an itibarıyla görüşmeler sürmekte. En son Temmuz ayı içinde CERN´in görevlendirdiği bir komite vardı. Bu komite Türkiye´ye geldi. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda gerçekten çok akıllıca bir politika izledi. Ve bu komiteyi Çankaya Köşkü´nde ağırladı. Devletin desteği olduğunu belirtti. Bu çok önemliydi. Daha sonra diğer kurumlarımızla birlikte bu komite görüşme yaptı ve döndüler. Şimdi Türkiye´nin adaylık süreci başlayacak mı başlamayacak mı kararı Aralık ayında verilecek."
        
-TÜRK HIZLANDIRICI MERKEZİ-
        
Ankara´da kurulması için çalışma başlatılan Türk Hızlandırıcı Merkezi hakkında da bilgi veren Akkuş, "Bu proje iki ayaklı bir projeydi. Birincisi, Devlet Planlama Teşkilatı´nın (DPT) desteği ile yapılıyor. Bunun içinde binalar, laboratuvarlar bulunuyor. İnşaatı Gölbaşı´nda başladı. 2 yıl içerisinde bitecek. Ondan sonra ilk aşamayla ilgili çalışmalar tamamlanmış olacak ve deneylere başlanacak" diye konuştu.
        
Projenin ikinci aşamasının ise proton hızlandırıcısı ile ilgili kısmı olduğunu anlatan Prof. Dr. Akkuş, şunları söyledi:
         
"Önemli kısma da bu zaten. Proton hızlandırıcısının enerjisi, şekli ve yapısı konusunda tartışmalar var. Yabancılarla da bu konuyu konuşup tartışıyoruz. Bunu da Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 tarihinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu da umarım yine DPT tarafından desteklenir. Zaten Cumhurbaşkanımızda bu işin arkasında. Türkiye´nin hem CERN´e üye olması, hem de ülkemizde Türk Hızlandırıcı Merkezi´nin kurulması, ileri teknolojinin ülkemizde üretilmesi açısından çok büyük önem taşıyor."
        
Hızlandırıcı teknolojisinin lokomotif bir teknoloji olduğunu anlatan Akkuş, "Arkasındaki yaklaşık 400 kalem malın teknolojisini geliştirir. Bilişimde, iletişimde, endüstride, sağlıkta çok büyük gelişmeler olacak. Biz bugüne kadar teknolojik gelişmeleri yurt dışından alıyorduk. Şimdi tüketen değil üreten bir ülke durumuna geçeceğiz. Savunma sanayinde de bu konuda ciddi gelişmeler olacak" dedi.
        
Türkiye´nin bilime ve teknolojiye önem vermesi gerektiğine işaret eden Akkuş, bilime, bilimsel araştırmaya önem vermeyen, dolayısıyla ileri teknoloji üretemeyen ülkelerin varlıklarını sürdürebilmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.
AA


Geri Dön