26 / 11 / 2024

Ankara'da yeni açılacak metro hatları!

Ankara'da yeni açılacak metro hatları!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, önceliklerinin rahat ve güvenli bir ulaşım ağına sahip bir başkent olduğunu vurguladı. Tuna, Ankara’ya değer katan, gençlere istihdam sağlayan tüm yatırımcılara destek sağlamayı sürdüreceklerini söyledi…




ANKARA’NIN sadece memur ve öğrenci kenti olmadığını, Türkiye’nin önemli bir sanayi kentine dönüştüğünü ifade eden  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkam Doç. Dr. Mustafa Tuna, Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikle sanayi bölgelerinin altyapısını güçlendirmenin şart olduğu vurguladı. Para Dergisi'nde yer alan habere göre, Tuna, önceliklerinin rahat ve güvenli bir ulaşım ağma sahip bir başkent olduğunu söyledi.

Tuna, Ankara ekonomisine katkı veren, istihdam sağlayan yatırımcılara destek verilmesini bir kamu görevi olarak gördüğünü vurgulayarak, “Ankara’nın değerine değer katan, gençlerimize istihdam sağlayan tüm yatırımcılara imkanlarımız ve yetkilerimiz ölçüsünde destek sağlamayı sürdüreceğimizin sözünü veriyorum” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile 2023 Ankara’sını konuştuk.

2023'te Ankara ulaşımında metro ve diğer raylı sistemlerinde yeni alanlar hangileri olacak?
Metropol diye tanımlanan kentlerin en büyük sorunlarının başında ulaşım ve araç trafiği geliyor. Çoğalan nüfus, buna bağlı olarak artan araç sayısı bunun en önemli nedenidir diyebiliriz. Medeni ülkeler trafik sorununu toplu taşıma araçlarıyla çözmüş. Öncelikli olarak vatandaşlarımızı toplu taşıma araçlarını kullanmaları yönünde teşvik etmemiz gerekiyor. Biz belediye olarak metro, otobüs ve teleferik sistemi ile her gün ile 1 milyon 250 binin üzerinde Ankaralı’nın ulaşımını sağlıyoruz. Yolcularımızdan 400 binini 64 kilometre uzunluğundaki metro sistemiyle, 750 binin üzerinde yolcuyu ise bin 300’e yakın otobüsle taşıyoruz. Bir de belediyenin denetiminde özel araçlar ile toplu taşıma hizmeti veriliyor. Yine de bu ulaşım sistemlerinin ihtiyaca cevap verdiğini düşünmüyoruz, daha doğrusu yeterli bulmuyoruz. Özellikle raylı sistem ağının geliştirilerek şehrin mümkünse her noktasına ulaşmasını istiyoruz. Ama raylı ulaşım sistemlerinin belediyelerin kaynaklarıyla yapılması da günümüzde pek mümkün gözükmüyor. Bu nedenle raylı sistemlerin yapımı Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Öncelikli projeler arasında ilk etapta Kızılay-Havaalanı arasında metro hattının yapılması projesi var. 27 kilometrelik yeni metro hattının çalışmalarına başlandı. Ulaşım konusunda trafik yoğunluğunun yaşandığı yerlere neşter vuracak projeler hazırladık, hazırlamaya da devam edeceğiz. İlk etapta Bilkent Şehir Hastaneleri bölgesine vatandaşlarımızın rahat bir şekilde ulaşımını sağlayacak kavşak çalışmamız var. Alt ve üst geçitlerle birlikte 33 kilometre uzunluğunda yol yapımı hızlı şekilde ilerliyor. Yine Başkentimizde trafiğin sorunlu olduğu noktalara yapılacak yeni kavşaklarla ilgili proje çalışmalarımız hızla devam ediyor. Önceliğimiz rahat ve güvenli bir ulaşım ağma sahip Başkent olabilmek.

Şehrin büyüme aksı hangi bölgeler olacak? Nereler imara açılacak?
Ankara’nın, tarihi ve kültürel dokusunu koruyarak şehircilik kurallarına uygun, planlı, imarlı bir şekilde büyümesini sağlayacak projeleri uygulamaya koymamız gerekiyor. Nüfusu sadece bir tarafa yığan projelerden uzak durmamız şart. Bu kapsamda kentimizin büyüme aksı hangi bölgede olacak sorusuna, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca hazırlanan ‘Başkent’in Çevre Düzeni Planı’ ile cevap verebiliriz. Çevre Düzeni Planı’na göre bugün 5.5 milyona yaklaşan başkent nüfusunun 2038’de yaklaşık 9.5 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Çevre Düzeni Plalanı’nda, başkentin ekonomik yapıdan sektörel gelişmelere ve istihdama kadar hatta demografik yapı ve toplumsal özelliklerden kentsel ve kırsal yerleşme alanlarına uzanan titiz bir çalışma yer aldı. Bunlara ilave olarak arazi kullanımı, altyapı sistemleri ve birçok parametre araştırıldı. Bu plana sadık kalan projeler önceliğimiz olacak bu yüzden. Bir de başkentin imarına yön verecek İmar Yönetmeliği’ni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Ekim 2017’de yürürlüğe giren “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”ne uyumlu hale getirdik. Bu güncellemeyi yaparken ilçelerin görüşlerini aldık. Bakanlık onayının gelmesinin ardından uygulamaya sokacağız. Tamamen bilimsel çalışmalar ışığında, şehrin sağlıklı ve planlı gelişmesini sağlayacak uygulamalarla kentimize sahip çıkmayı amaçlıyoruz.

2019 seçimlerine kadar hayata geçirmek istediğiniz projeler nelerdir?
Bizler seçimleri değil, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını baz alarak hizmetlerimizi planlıyoruz. Evet, seçimlere az bir süre kaldı. Bu süre içinde halkın uzun süredir talebi olan ve çözüm bekleyen sorunlarını çözmeye yönelik adımlar attık, atmaya da devam ediyoruz. Tüm toplum kesimleriyle görüşmeye çalışıyor, istişarelerde bulunuyor ve onların düşüncelerini kent yönetiminde uygulamaya özen gösteriyorum. Göreve başladıktan sonra önce en çok talebin geldiği, sıkıntıların olduğu alanları tespit ettik. Örneğin 24 saat kesintisiz toplu taşıma hizmetlerine başlanması, Ankarakart’a kredi kartıyla yükleme yapılması ve bakiye aktarımı, 16 ilçede su tarifelerinde indirime gidilmesi ve bazı çevre ilçelere toplu taşıma hizmeti verilmesi bunlardan sadece birkaçı... Cumhurbaşkanımızla ve paydaşlarımızla istişare ederek Akyurt’a Uluslararası Fuar Alanının kurulması konusunda anlaştık. İhaleye çıkılması için çalışmalar devam ediyor.

Ankara'nın ekonomik gelişimi konusunda nasıl bir yol haritanız var?

Ankara ekonomisine katkı veren, istihdam sağlayan yatırımcılarımıza destek verilmesinin bir kamu görevi olduğunu düşünüyorum. Sincan Belediye Başkanı iken, Sincan Sanayi Bölgesi’nin daha sağlıklı, daha güvenli ve modern bir ortamda hizmet vermesi için desteklerimiz oldu. Ama yeterli mi tabi ki hayır... Büyükşehir Belediyesi olarak öncelikli olarak sanayi bölgelerinin alt yapısını güçlendirmemiz şart diye düşünüyorum. Ücretsiz alt yapı desteği yapmayı sürdüren Büyükşehir Belediyesi bu desteği sürdürmeye devam etmeli. Bilinenin aksine Ankara’mız sadece memur ve öğrenci kenti değil, Türkiye’nin de önemli bir sanayi kenti haline dönüştü. 7’si üretimde, 6’sı altyapı aşamasında olmak üzere Ankara’da 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor. 2017 yılında ihracatta 6.7 milyar doları yakalayan Ankara, ileri teknolojili patent ve faydalı model başvurularının yüzde 14’ünü gerçekleştirmiş durumda. Bugün ileri teknoloji yatırımlarının yüzde 30’una Ankara ev sahipliği yapıyor. 17 bin kişilik istihdam sadece ileri teknoloji sektöründe çalışıyor. Ankara’nın değerine değer katan, gençlerimize istihdam sağlayan tüm yatırımcılara imkanlarımız ve yetkilerimiz ölçüsünde destek sağlamayı sürdüreceğimizin sözünü veriyorum. İşbirliği ile gerçekleştirilecek organizasyonlarla Ankara ekonomisine sağlanacak katkının daha da artacağına inanıyorum.

"ANKAPARK'ta mevzuat değişmeli”

ANKAPARK'ın inşaatı yüzde 90 oranında tamamlanırken, inşaatın geri kalan kısmı için de çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Farklı birçok platformda da belirttiğim gibi ANKAPARK'ın profesyonel olarak işletilmesi gerekiyor. Bunun için yerli ve yabancı firmalarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Çünkü tam kapasite çalıştırıldığında en az 3 bin personele ihtiyaç duyulan ANKAPARK'ın belediye personeliyle işletilmesi ne doğrudur ne de mümkündür. İşletmeciler açısından ANKAPARK’ın cazip hale getirilmesi için şu anki mevzuatı değiştirmemiz şart. Mevcut mevzuatta 10 yıl olan kiralama süresinin en az 20 hatta 30 yıla çıkarılması lazım. Çünkü işletme süresinin uzun olması firma taleplerini de ciddi ölçüde etkiliyor. Kanun değişikliği için teklifte bulunduk, onu bekliyoruz. Yerli ve yabancı bazı işletmecilerle görüşmelerimiz oldu ama henüz el sıkışma aşamasına gelemedik. İnşallah en kısa zamanda ANKAPARK’ın işletmesini uygun şartlarda üstlenmek isteyen işletmeci bulunur. Buraya ayrıca Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi (GES) panelini kuruyoruz. ANKAPARK'ın elektrik ihtiyacını bu paneller sağlayacak. Bu ciddi bir enerji tasarrufu sağlayacak.


Geri Dön