30 / 04 / 2024

Ankaraya Gaziantep Müzesi benzeri bir müze yapılacak!

Ankaraya Gaziantep Müzesi benzeri bir müze yapılacak!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Ankaraya Gaziantep Mozaik Müzesine benzer bir müze yapmak için çalışmalar yapıyoruz" şeklinde konuşarak Zeugma'nın gördüğü ilgiye vurgu yaptı



Bakan Günay, AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve  Adana  Milletvekili Necati Çetinkaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Abdulkadir Aksu, Antalya Milletvekili Vecdi Gönül ve  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçekle birlikte Gaziantep Mozaik Müzesini gezdi.

Müzede üç boyutlu gözlüklerle müzenin tanıtım filmini izleyen heyet, müzedeki mozaikler hakkında yetkililerden bilgi aldı. Müze çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, Zeugma Mozaik Müzesinin son zamanlarda çok övündükleri bir çalışma olduğunu, şu andaki ölçülere göre dünyanın birincisi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Ankaraya dünya çapında bir arkeoloji müzesini yapmayı planlıyoruz. Cumhuriyete yapılacak, cumhuriyetin başkentine yapılacak en büyük armağanlardan bir tanesinin bu olacağını düşünüyoruz. Dünyada mozaik müzesi, restorasyonu ve rehabilitasyonu konusunda bir başvuru merkezi olmayı planlıyoruz ve Gaziantepteki bütün çalışmalar bizi heyecanlandırıyor. Ankara için de benzer projeler üzerinde çalışıyoruz. Ankaraya Gaziantep Mozaik Müzesine benzer bir müze yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Madem ki Türkiye arkeoloji açısından  dünyanın en büyük merkezlerinden birisidir o zaman Türkiyenin başkentine de bir dünya çapında uygarlıklar müzesi yakışır diye düşünüyoruz. Bu bölge, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş mozaik açısından çok özel bir destinasyonsa Türkiye arkeolojisinin simgesi olacak dünya çapında bir müze Ankaraya çok yakışır düşüncemiz var. Bu çerçevede sayın başkanımızla son zamanlarda çok güzel bir ilke anlaşmasına vardık. Ankarada uygun bir arazimiz var. Sanıyorum sayın cumhurbaşkanımızın başkanlığında bir karar eşiğindeyiz. Bir milli komite kararına ihtiyacımız var, iş birliği yapacağız."

Bakan Günay, Gaziantep Mozaik Müzesine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: "Zeugma Mozaik Müzesinin temelini 2008de attık. 2010da müzenin yapımı bitti ve 2011de de teşhir tanzimini bitirerek açılışını gerçekleştirdik. Bizim hayalimiz, inşallah 2013ün 29 Ekimi, yani 2 yıl sonra, cumhuriyetin 90ıncı yıl dönümüne Ankaraya bundan daha güzel ve dünya çapında bir arkeoloji müzesi acaba yapabilir miyiz Bir anlamda inceleme gezisi yapıyoruz. Dünya çapında bir arkeoloji müzesi yapmayı amaçlıyoruz. Bence cumhuriyete yapılacak, cumhuriyetin başkentine yapılacak en büyük armağanlardan bir tanesi budur."

"CUMHURİYET BAYRAMINI BÜYÜK BİR SEVİNÇ VE COŞKUYLA KUTLADIK"

Bakan Günay, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptal edilmesine ilişkin olarak yapılan eleştirilerle ilgili olarak da şunları kaydetti: "Cumhuriyete karşı en ufak bir kusurumuz, ihmalimiz katiyen yüreğimizden geçmez. Cumhuriyet Bayramını büyük bir sevinç ve coşkuyla kutladık. Ama 1999 depreminden sonra da 30 Ağustos ve 29 Ekim törenleri iptal edilmişti. Biz tebrik düzeyinde, içtenlik düzeyinde her türlü kutlamayı yaptık. Ama sadece bazı gösterişli törenler kaldırıldı. Cumhuriyete karşı en ufak bir kusurumuz,  ihmalimiz katiyen yüreğimizden geçmez. Bazıları bunu istismar konusu yapıyor." Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de mükemmel bir eser meydana getirildiğini belirterek, "Bu müzenin Gaziantepe büyük katkısı olacak. Özellikle tarihe çok büyük katkısı olacak. Gerçekten kutluyorum. Bir taraftan da geliştirmeye devam ediyorlar. Sayın bakanın dediği gibi, dünyanın bir numarası olmuş ama artık rakipsiz bir müzesi haline kesinlikle gelecek. Gaziantep bu müzesiyle övünebilir. Ankara da yeni bir müzeye en kısa sürede kavuşacak. Bu konuda sayın bakanımızla el birliğiyle çalışacağız" dedi.

AA


Geri Dön