26 / 12 / 2024

Ankutsan, 4. tesisini Ankara’da devreye aldı!

Ankutsan, 4. tesisini Ankara’da devreye aldı!

Antalya’nın hızlı şirketlerinden Ankutsan, dördüncü tesisini Ankara’da devreye aldı. Mukavva sektöründe sadece yarı mamul üretimi yapacak Başkent OSB’deki tesis için 25 milyon doları aşkın bir yatırım yapıldı.



Antalya’nın hızlı şirketlerinden Ankutsan, dördüncü tesisini Ankara’da devreye aldı. Mukavva sektöründe sadece yarı mamul üretimi yapacak Başkent OSB’deki tesis için 25 milyon doları aşkın bir yatırım yapıldı.


Geçen yıl adını ‘devler ligi’ne yazdıran Antalyalı Ankutsan, bu yıl da Başkent OSB’deki yatırımını devreye aldı. Firmanın Antalya, Mersin ve İstanbul’dan sonra dördüncü bir kentte yaptığı bu yatırımın tutarı 25 milyon doları aşıyor. Yeni tesis mukavva sektöründe sadece yarı mamul üretimi ve satışı gerçekleştirerek bir ilke imza atacak.


Ankutsan’ın İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl açıkladığı “2015 Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Sanayi Kuruluşu” listesine 432’nci sıradan adım attığını hatırlatan Ankutsan AŞ Kurucu Ortağı Rüstem Kesgi,  Ankara  yatırımları ile ilgili de bilgi verdi. Kesgi, “Başkent OSB’ye 2015 Aralık ayında arazi için başvurmuştuk. 2016 yılının Nisan ayında inşaata başladık. 15 Temmuz’un yaşanmış olması bizim yatırım istediğimizi değiştirmedi. 15 Ocak 2017’de ilk startı veririz diye düşünüyorduk. Biz bir ay önceden bunu yetiştirdik. Yatırım yaparken maalesef tatsız bir olay yaşadık. Kablolarımız çalındı. Yine de çok hızlı bir şekilde neredeyse 8 ay içinde bu işi bitirdik” diye konuştu.


Sektörün olabilecek en teknolojik tesisini devreye aldıklarını kaydeden Kesgi, “Biz bu yatırımımızla 4.0’ı Türkiye’ye getirdik. Bu bizim için bir hayaldi. Hayalimizin peşinde koştuk ve gerçekleştirdik. Ankara’daki 29 elemanımızla Antalya’daki 190 kişinin yaptığına eşit iş yapacağız. 6’da bir… 29 kişinin 22’si mühendis. Bir de Antalya’nın üç katı üreteceğiz. Tüm fabrikalarımız birbiri ile koordineli. Bu verimliliğimizi müthiş artıracak. Toplam 510 kişiye istihdam sağlamış olacağız” dedi.


Onlar gömlek üretecek biz onlara kumaş…


Sektöre sadece yarı mamul üretecek bir yatırımı kazandırdıklarını belirten Kesgi, “Mesela bir gömleği ele alalım. Gömleğin kumaşını üreten ve gömleği diken farklı işler yapıyor” diyerek şunları kaydetti: “Biz mukavvayı üreten ve mukavvadan kutu üreten iki tesisiz aslında. Bizim Mersin, İstanbul, Antalya fabrikaları hem mukavvayı üretiyor hem mukavvadan kutu üretiyor. Bunlar hem kumaş üreticisi hem terzisi gibi. Ama bu yatırımımızda değişik bir konseptimiz var. İngiltere’de, Almanya’da İtalya’da çok yaygın bir model. Siz mukavvayı imal ediyorsunuz, mukavvalardan kutu üreten birçok dikim evi var, onlara üretim yapıyorsunuz. Dolayısıyla herkes kendi alanında ihtisaslaşmış oluyor. Onlar iyi kutu üretiyor, biz de onlara iyi kutu üretmesi için iyi mukavva üreterek hizmet veriyoruz. Nakliyesi pahalı bir ürün üretiyoruz. 1 liraya ürettiğiniz ürünün 0.10 kuruş nakliyesi var. Yani yüzde 10’u kadar. Bu nedenle mecburen kullanım alanına yakın yerlerde konuşlanıyoruz. Ankara’da kutu üreten var. Mukavva üreten yok. Onun için Ankara’dayız.” Kesgi, Ankutsan’ın Ankara yatırımından sonraki hedefinin bu yıl Çerkezköy’deki fabrika inşaatını tamamlamak ve bu tesisi 2018’de üretime geçirmek olduğunu söyledi.


Pizza kutularına İngiltere ve ABD’den yoğun talep


Geçen yıl yüzde 46 büyüdüklerini anlatan Kesgi, “Bu yıl için büyüme planımızı yüzde 55 olarak öngörüyoruz” diyerek, “Bu oran Antalya, Mersin ve Ankara fabrikalarımızın toplamı için. İstanbul’u da buna dahil edersek yüzde 58-60 bir orana ulaşırız. İstanbul fabrikamız devreye alınacak yeni yatırımla 2018’de yüzde 100 büyümüş olacak. Yüksekte rüzgar sert eser. Biz onun için büyümemizi kontrollü olarak gerçekleştirme gayretindeyiz. Ayrıca güzel bir şey de yapıyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 30’u kadın. Sadece Antalya tesisimiz de bu oran yüzde 40’larda. Kadınların gücüne güveniyoruz” şeklinde konuştu.


Kesgi, zor dönemlerde en büyük dayanaklarının ise ihracat olduğunu vurguladı. Kesgi, “İhracat müşterilerimizden güzel geri dönüşler alıyoruz" diyerek, şunları dile getirdi: Pizza pazarında çok etkiniz. Pizza kutularımıza İngiltere, Amerika’dan inanılmaz talepler var. Biz adım atarken pratik zeka ile hızlı karar alıyoruz. İngilizler büyük tüccar, bizimle satranç oynadılar. Biz de oyunun kurallarına göre oynadık. Şimdi önemli bağlantılarımız ve güzel bir çalışmamız var.” 

2017’den umudunu yitirmek sana ne kazandırır…


Rüstem Kesgi, bu yıla dair öngörülerini ise, “Çok sevdiğim bir Çin atasözü var. Şöyle diyor; ‘Yağmur yağacaksa yağacak, sen şemsiye aç’. 2017’den umudunu yitirmek sana ne kazandırır... Biz motivasyonumuzu yüksek tutuyoruz. 2017’den çok umutluyuz, bu memlekete, bu millete, ülkemize güveniyoruz” şeklinde paylaştı.


O siyah-kırmızı fabrika bizimki…


Ankutsan’ın Başkent OSB’deki tesisi, alıştığımız fabrika görüntüsünün dışında. Dışı tamamen siyah ve çerçeveler kırmızı. İçerdeki dekorasyonda istenen rengi ustalara tarif etmek için Rüstem Kesgi, bir tenis topu gösteriyor. Peki Ankutsan için renkler neden bu kadar önemli… Kesgi bu merakımıza şöyle cevap veriyor: “İstiyorum ki burada insanlar çalıştıkları fabrika ile gurur duysun. Özel bir yerde çalıştıklarını hissetsinler. Bunun için iç dekorasyonda da önemli adımlar atacağız. Daha minimal, daha çalışan odaklı. Ayrıca buraya gelen insanlara yerimizi çok güzel tarif ediyoruz; ‘OSB’ye gelince siyah fabrikaya gel. Orası bizim’ diyoruz. OSB içinde fark ediliyoruz. Biz bu renklere karar verirken; ‘Kuşlar pisletir, soğuk memlekette siyah gitmez’ dediler. Her şeyin riski var. Hollanda gezimde koyu renkli fabrika binaları gördüm. Biz bu renklerimizle Ankara’ya Antalya sıcağı getirdik.”


Dünya


Geri Dön