29 / 04 / 2024

Anne adaylarına güzel haber: Her doğumda 3 farklı ödeme yapılıyor! Maaşlar hesaplara tıkır tıkır anında yatırılıyor! 

Anne adaylarına güzel haber: Her doğumda 3 farklı ödeme yapılıyor! Maaşlar hesaplara tıkır tıkır anında yatırılıyor! 

Devlet çalışan kadınlara destek olmaya devam ediyor. Bu kapsamda anne adaylarına doğum süresince çocuk parası, doğum parası, süt parası gibi üç farklı ödeme yapıyor. 



Çalışma hayatı devam eden anne adayları için devreye alınan sosyal güvenlik sistemi, annelerin yükünü hafifletmek için fırsatlar sağlıyor. Çalışan anne adaylarına sür parası, doğum parası ve çocuk parası gibi maddi yardım sağlanıyor. Desteği almak isteyen anne adayları ödeme miktarlarını sorguluyor. 

Sigortalı kadın çalışanların doğum sürecinde toplam 16 haftalık izin hakkı bulunuyor. İkiz gebelikte ise bu süreye 2 hafta daha dahil ediliyor. Ayrıca anneye doğum izninde geçen süreler için de devlet para veriyor. Bu ödemeye doğum izni (rapor) parası deniyor. Normal doğumlarda 112 günlük süre dikkate alınarak devlet tarafından karşılanıyor. 

Posta Gazetesinde yer alan detaylara göre, doğum parası hesaplandığında anne adayının o anda çalıştığı işyerinden aldığı brüt ücret dikkate alınıyor. En düşük ödeme miktarını da asgari ücretin brütü belirliyor. 1 Temmuz 2023 itibarıyla yapılan asgari ücret zammından sonra en düşük brüt asgari ücret 13 bin 414 Türk Lirası olmuştu. 

Böylece 1 Ocak 2024 tarihine kadar en düşük ücretle yani asgari ücretle çalışan bir annenin doğum parası 33 bin 386 TL olarak sağlanacak. Ocak-temmuz arasında bu tutar 25 TL'ydi. Ödemeler, annenin doğum izni bittikten sonra adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor.

ÇOCUK PARASI

Anne adaylarına sağlanan ikinci destek ise çocuk parası. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra canlı doğum gerçekleştiren tüm annelere çocuk parası verilmeye başlanmıştı. Söz konusu destek için TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’den başvuru yapılabiliyor. Öte yandan Aile Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu destek ile anneler ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü çocuk için 600 lira destek alıyor.

SÜT PARASI 

Annelere sağlanan desteklerden üçüncü ödeme ise süt (emzirme) parası oluyor. Bu ödeme için anne ya da eşinin Bağkur veya SSK'lı olması ve en az 120 gün priminin bulunması şartı aranıyor. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 sene içinde başvuru yapılırsa ödemeden yararlanabiliyor. Söz konusu ödeme her yılbaşında, yıllık enflasyon (TÜFE) oranında yeniden hesaplanıyor. 1 Ocak 2023 itibarıyla emzirme ödeneği 520 TL'ye yükselmişti. 2024 itibarıyla 850-900 TL'yi bulabilir. 

İmar planları için flaş değişiklik! Resmi Gazete'de yayımlandı! Artık bu şekilde olacak!

Yastık altında altını olanlar dikkat! 21 Eylül Perşembe Kapalıçarşı altın fiyatları ne kadar? Güncel altın fiyatları

Öğrencilere Eylül 2023 müjdesi geldi! Tam 800 TL verilecek, hem de geri ödemesiz!


Geri Dön