Emlak Terimleri

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?

Reddi Miras; miras bırakanın vefatı sonrasında yasal mirasçıların veya atanmış mirasçıların ölen kişinin tüm borç ve alacakları ile birlikte reddetmesi olarak ifade ediliyor. Peki, anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?Miras, 3 aylık süre içerisinde reddedilebiliyor

Miras hukukuna göre yasal mirasçılar ve atanmış mirasçıların mirası reddetme hakkı bulunuyor. Miras, 3 aylık süre içerisinde reddedilebiliyor. 3 aylık süre, yasal mirasçılar açısından mirasçı olduklarını öğrendikleri tarih itibariyle başlamış oluyor. Yasal mirasçılar açısından bu sürenin miras bırakanın ölüm tarih itibariyle başladığı varsıyılıyor. Aksi ispat edilebilirse bu süre, öğrenme tarihinden itibaren başlamış oluyor. 

Vasiyetname ile atanmış mirasçılar bakımından ise 3 aylık süre vasiyetnamenin, atanmış mirasçılara bildirildiği tarih itibariyle başlamış oluyor. Mirasın reddine ilişkin beyanının yazılı veya sözlü olarak Sulh Hukuk Mahkemesine bildirilmesi gerekiyor. 

Redde ilişkin beyanın herhangi bir koşul veya şarta bağlanmamış olması gerekiyor. Mirasın reddine ilişkin beyan, mirasın açıldığı yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından özel bir kütüğe yazılıyor. Talep edilmesi halinde mirası reddeden mirasçıya mirası reddettiğini gösteren bir belge de verilebiliyor. Yasal süre içerisinde mirasın reddedilmemesi halinde bu yolla mirasın reddini talep etme hakkı ortadan kalkmış oluyor. 

Miras bırakanın tüm mirasçıları tarafından mirasın reddedilmesi gibi bir durumda tereke, Sulh Hukuk Mahkemesince iflas hükümlerine uygun olarak tasfiye ediliyor. Tasfiye işlemi yapıldıktan sonra miras bırakanın malvarlığında borçları ödendikten sonra artan bir değer olursa, mirasçılar sanki mirası reddetmemişler gibi işlem yapılıyor ve artan değer miras payları oranında paylaştırılıyor. 
 

Miras bırakanın ölüm tarihinde miras bırakanın terekesi borca batıksa, yani borç miktarı alacak miktarından fazla ise miras reddedilmiş sayılıyor. Bu durumda mirasın gerçek reddinde olduğu gibi 3 aylık süre içerisinde mirasın reddine ilişkin beyan sulh hukuk mahkemesine iletilmese dahi mirasçılar terekenin borçlarından sorumlu olmadıklarını ileri sürebiliyorlar. 

Mirasın hükmen reddi için şartların oluşup oluşmadığını tespit amacı ile bir dava açılması gerekiyor. Bu dava ile borca batıklığın tespiti yapılıyor. Dava niteliği itibariyle bir tespit davası olduğundan mirasçının tereke borcunu ödeyip ödemeyeceği yönünde bir tespit yapılamıyor. Davanın Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerekiyor. 

Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?

Mirasın reddi hakkına yasal ve atanmış mirasçılar sahip oluyorlar. Mirasın reddi ancak mirasın intikalinden sonra gerçekleştirilebiliyor. Miras bırakanın ölümü üzerine miras kendiliğinden mirasçılara geçeceğinden ancak bundan sonra miras reddetme hakkı doğacaktır. 

Ancak çeşitli nedenlerle miras bırakanın sağlığında miras hakkından feragat etmek isteyen mirasçısı arasında mirastan feragat sözleşmesi yapılması mümkündür.

Reddi miras süreci nasıl işler?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Tapu intikal nasıl yapılır? Tapu intikali için gerekli evraklar neler?

İhtiyaç nedeniyle kiracı tahliyesi nasıl olur?

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?

Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!