24 / 12 / 2024

Antakya'nın Kurtuluş Caddesi'ndeki sokak onarım projesi durdu!

Antakya'nın Kurtuluş Caddesi'ndeki sokak onarım projesi durdu!

Tarihte 'aydınlatılan ilk cadde' olarak geçen Antakya'nın Kurtuluş Caddesi'nde 5 yıl önce başlayan sokak sağlıklaştırma projesi, Büyükşehir Belediyesi'ne devredilince durdu.



Romalılar döneminde geceleri kandiller ve fenerlerin yandığı 'dünyada aydınlatılan ilk cadde' olarak tarihe geçen Antakya Kurtuluş Caddesi, kimliğini kaybediyor. Antakya'yı ikiye bölen cadde, Büyükşehir Belediyesi tarafından kaderine terk edildi. 2010 yılında başlatılan Kurtuluş Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesinin ardından durdu. Cadde şu anda bisiklet ve motosiklet işgali altına girip, ayakkabı tamircileri ve seyyar satıcıların mekanı oldu. 


1,76 MİLYONLUK PROJE 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2010- 2011 yatırım programı kapsamında,  Adana  Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından 2 Ağustos 2010'da yer teslimi yapılan sokak sağlıklaştırma işinin sözleşme bedeli 1 milyon 764 bin 48 lira olarak açıklandı. Bu kapsamda, Saydam Caddesi'nden Uzun Çarşı Caddesi'ne kadar olan alanda 1 adet çeşme restore edildi, 35 yapıda cephe sağlıklaştırması işleri tamamlandı. 15 yapının kapsam dışında bırakıldığı proje doğrultusunda 23 binanın ise cephe sağlıklaştırma işleri yarım kaldı. Çalışmaların durmasındaki ana nedenlerden biri Hatay'ın 2014 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde 'büyükşehir' statüsüne alınması oldu. Değişimle birlikte, Kurtuluş Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi de Hatay Büyükşehir Belediyesine devredildi. Ancak Büyükşehir, caddeye tek bir çivi çakmadı. Proje durunca caddede sosyal hayat da durdu. 


VATANDAŞ MEMNUN DEĞİL 

Trafikte yapılan tek yön uygulamasıyla Antakya'nın neredeyse bütün trafik yükünün verildiği tarihi caddede yaşayan vatandaşlar, hayatlarından memnun değil. Caddenin trafiğe kapatılıp bir sanat caddesi haline getirilmesi gerektiği konusunda birleşen vatandaşlar, restorasyon çalışmalarının da devam etmesini istiyor. Cadde sakinleri ve Antakyalılar, Büyükşehir Belediyesi'nin umursamazlığına tepki gösteriyo 


ZEYNEP GÜLBOL (SANATÇI): 

Kurtuluş Caddesi sadece sivil toplum örgütlerinin çabası ile kurtulamaz. Mülki amirlerinden tutun bu kentin tüm yöneticilerine kadar herkesin çabası gerekli. Bu bağlamda ilk yapılacak ilk iş bu caddeyi trafiğe kapatmak


ALİ ÖZBAY (EMEKLİ): 

Kurtuluş Caddesi'ne 1959 yılında 17 yaşındayken geldim. O zamanlar Antakya Kurutuluş Caddesi, Kurtuluş Caddesi de Antakya demekti. Ancak şu anda bir kenara atılmış durumda. Bakımsız.


MEHMET BOSTANCI (MOZAİK SANATÇISI): 

Antakya'nın tarihi Kurtuluş Caddesinde yatıyor. Sonuçta burası medeniyetin doğduğu yer, dünyanın ilk aydınlatılan caddesi. Bir an önce trafiğe kapatılmalı ve turizme kazandırılmal


NAİM GÜLBOL (YAKMA RESİM SANATÇISI): 

Kurtuluş Caddesi mutlaka sanat caddesi olmalı. Bunu yapacak olan da başımızdaki yöneticiler. Geçtiğimiz yıllarda kurtarma projesi hazırladı. Biz de tarihi bir evi restore ederek atölyemizi buraya taşıdık. Ancak şu anda hiçbir şey yapılmıyor.


Sabah Güney


Geri Dön