28 / 04 / 2024

Antalya Çenger Çayı'nda iki HES kurulacak!

Antalya Çenger Çayı'nda iki HES kurulacak!

Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim Şirketi Manavgat, Gündoğmuş ve Akseki arasında yer alan Çenger Çayı üzerinde önceki yıl kurduğu Çenger 1 Regülatörü ve HES’in ardından Çenger 2 ve 3 Regülatörü ve HES’i de yapacak.



Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim Şirketi Manavgat, Gündoğmuş ve Akseki arasında yer alan Çenger Çayı üzerinde önceki yıl kurduğu Çenger 1 Regülatörü ve HES’in ardından Çenger 2 ve 3 Regülatörü ve HES’i de yapacak. Projenin ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda görüşülecek.


Komisyon raporu görüşecek

 

Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim Tic. A.Ş. tarafından Manavgat, Gündoğmuş ve Akseki İlçeleri arasında yer alan Çenger Çayı üzerinde 2013’te kurduğu Çerger 1 Regülatörü ve HES’in ardından Çenger 2 ve 3 Regülatörü ve HES için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. 34 ayda tamamlanarak hizmete girmesi planlanan projenin ÇED Raporu bakanlığın İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda 28 Ağustos’ta görüşülecek. Projenin maliyeti 36 milyon lira.

 

Ekosistem Değerlendirme Raporu hazırlanacak

 

Proje kapsamında yapımı önerilen tesisler Çenger II ve Çenger III Reg. ve HES projeleri kapsamında regülatör, UPVC boru, tünel, sifon, yükleme havuzu, cebri boru, santral binası, kuyruk suyu kanalı ve şalt sahası.Proje konusu faaliyetin doğal ortama ve bölgenin hidrolojisine etkilerinin değerlendirileceği, çevresel ekosistem suyu hesaplamalarının yapılacağı “Ekosistem Değerlendirme Raporu” hazırlanılacak. Ayrıca, proje sahasında kalan yerleşim yerlerine ait tarım arazileri ve bu arazilerin projeden etkilenme durumları ile ilgili olarak su hakları raporu da yapılacak.

 

Dereye kesintisiz su verilecek

 

Ekosistem değerlendirme raporunda aylara göre verilen çevresel ekosistem suyu miktarı ile hazırlanılan su hakları raporunda verilen çevresel akış miktarı toplanmak sureti ile elde edilen toplam çevresel ekosistem suyu dere yatağına bırakılacak. Proje kapsamında, çevresel ekosistem suyu kesintisiz olarak dere yatağına bırakılacak. Bırakılacak miktar, yılın en sıcak döneminde akarsu yatağından akan suyun eşdeğer miktarına denk olacak. Özellikle kurak geçen aylarda ve suyun miktarına göre bir azalmaya gidilmemesine dikkat edilecek. Belirlenen miktardaki suyun akarsuların yataklarına bırakılması ile mevcut habitat tipindeki doğal yaşam kesintiye uğramayacak

 

Ömrü 49 yıl

 

Derede canlı hayatın devamlılığı açısından, dere yatağına sürekli verilecek çevresel ekosistem suyunun kontrol edilebilmesi için debi metre yerleştirilecek. Tespit edilen debi miktarının düşmesi durumunda kontrol sağlanarak canlı hayatın devamı için gerekli su miktarı dereye bırakılacak. Ayrıca proje kapsamında derelerdeki mevcut olan olası balık türlerinin ekolojik dengesinin bozulmaması için 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun ilgili hükümleri uyarınca nehirde bulunan balık türleri için yapılması gerekli balık geçitleri ile ilgili detaylı bilgiler verilecek. İnşaat aşamasında yaklaşık 100 kişi, işletme aşamalarında ise yaklaşık 26 kişinin çalışması planlandı. Tesislerin ekonomik ömürleri 49 yıl.  Haber 


Antalya İleri


Geri Dön