06 / 05 / 2024

Antalya Deniz Feneri Restoran 2009'da kiraya verildi!

Antalya Deniz Feneri Restoran 2009'da kiraya verildi!

Antalya'nın gerdanı falezlerin en uç noktasında karaya yakın seyreden gemilere yol gösteren Bababurnu mevkiinde bulunan Deniz Feneri, 2009'da özelleştirilerek kiraya verildi.



Birinci derece sit alanı olan Lara falezleri üzerindeki Bababurnu Deniz Feneri'nin hikâyesi i940'lara dayanıyor. O yıllarda fenerin bekçisi için yapılan lojman, fenerle birlikte 2009'da Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından kiraya verildi. Bölgeyi alan firma, imar altyapısındaki eksiklik nedeniyle restoran inşaatına başlayamadı. 

2009'da Muratpaşa Belediyesi Meclisi'nde bölgeyi ilgilendiren 1/1000"lik plana 'not' düşülerek plan değişikliği yapıldı ve alan ticari alana dönüşmüş oldu. 


İNŞAAT ASLINA UYGUN DEĞİL

Fakat lojman ve alanın aslına uygun şekilde kullanımına yönelik bürokratik engelle karşılaşan firma, bu kez de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı"na başvurdu. 7 yıl süren düzenlemelerin ardından eski yapı yıkılarak yerine restoran amaçlı kullanılacak tek katlı inşaat yükselmeye başladı. 

120 metre kareye yapılan restoran için alanda ağaç kıyımı yapıldığı, ayrıca restoranın aslına uygun olarak inşa edilmediği, dolayısıyla alanın kent kültürünü korumaktan çıkıp, ranta açıldığı iddia edildi. 

Restoran işletmesini yabancı bir girişimcinin yapacağını belirten inşaatın müteahhidi Kemal Yıldız ise bu iddiaları şiddetle reddetti.

 

MÜTEAHHİTTEN SAVUNMA

"Sadece tarımsal amaçlı ağaçlar kesildi. Çınar, meşe veya buna benzer bir ağaç kesilmedi" diyen müteahhit Yıldız, "Ben çevreci biriyim. Ağaç kesimine başta ben izin vermem. O inşaatla ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve Muratpaşa Belediyesi'nden gerekli izinler alındı. Yasaya aykırı hiçbir şey yapmıyoruz. Ruhsatı alırken ve inşaat başladığında çekilmiş görüntüler var" dedi. 


Antalya Körfez




Haber Toros Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Antalya'nın denize uzanan en uç noktası Bababurnu'nda seyirdeki gemilere yol gösteren 71 yıllık deniz fenerinin müştemilatı, 'turistik tesis'e dönüştürmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ın plan değişikliğiyle yıkıldı. 

Bababurnu, Antalya'nın ünlü turizm bölgesi Lara'ya uzanan, arkasında hemen lüks konutların yükseldiği, kentin denize uzanan en uç noktası. Devlet Denizyolları ve Limanları Müdürlüğü tarafından 1944 yılında yaptırılan ve Osmanlı deniz fenerlerine benzeyen Bababurnu, yıllarca Antalya Körfezi'nde seferdeki gemilere, balıkçı teknelerine yol gösterdi. Ancak gelişen teknoloji, geceleri feneri yakmak, fırtınalı havalarda feneri söndürmemek için hemen yanındaki müştemilatta yaşamak zorunda olan fenercilere ihtiyaç kalkınca Antalya'nın en güzel manzarasına sahip bu noktasının turizme açılması için 2009'da ilk adımlar atıldı. 

Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Bababurnu Feneri'ni turizme açmak için ihaleyle bir şirkete kiraladı. 

Aynı yıl feneri kafe-restoran olarak işletmek için Muratpaşa Belediyesi'ne başvuruldu. Konuyu görüşmek üzere toplanan Belediye Meclisi, 2 Ekim 2009 tarihli toplantısında istenen plan değişikliğini oy birliğiyle reddetti. Aynı talep 14 Aralık 2009'da Büyükşehir Belediye Meclisi'nin de gündemine geldi. Aynı zamanda 1 'inci derece doğal SİT alanı da olan bölgede müştemilat binasının kafe- restoran olarak kullanılabilmesine olarak sağlayacak imar değişiklik talebi yine oy birliğiyle reddedildi. Antalya'da yerel yönetimlerin onay vermediği plan değişikliği, 6 yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan çıktı. Bakanlık res'en plan yapma yetkisini kullanarak, Bababurnu Feneri'ni turistik tesis alanı olarak düzenleyen planları yaptı, onayladı ve askıya çıkarılmak üzere Muratpaşa Belediyesi'ne gönderdi. 2009 yılında müştemilatın kafe restoran olarak kullanılması öngörülürken Bakanlık planlarında sadece 'deniz feneri' yapısının muhafaza edileceği belirtildi. Fenere yıllarca eşlik eden müştemilata ilişkin düzenleme iseyapılmadı. 

Plana bu haliyle Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu onay verirken, Muratpaşa Belediyesi'nde plana yönelik itirazların toplandığı askı sürecinde itiraz olmadı. Böylece fenerin de içinde yer aldığı 1248 metrekare alanda planlama süreci tamamlandı ve Muratpaşa Beled iyesi'nden aldığı inşaat ruhsatıyla firma, 7 yıllık aranın ardından inşaat çalışmalarına başladı. Deniz fenerini de içine alan 1248 metrekarelik alanda devam eden çalışmalarda deniz fenerinin müştemilatı yıkıldı. Bababurnu Deniz Feneri, yapılan restoranın dekoru olarak kaldı. 


Toros


Geri Dön