29 / 04 / 2024

Antalya Havalimanı Nisan'da TAV'lanacak!

Antalya Havalimanı Nisan'da TAV'lanacak!

TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Şener, "Antalya Havalimanı'nın yüzde 50 hissedarı olan IC Grup'tan hisselerini satın alma anlaşması imzaladık." dedi. 



TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Anadolu Ajansı'ndan Murat Birinci'nin Türkiye havacılık sektörü ve TAV'ın gelecek dönem stratejilerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Antalya Havalimanı hisse alımı

Antalya Havalimanı'nda hisse alımı hakkıdna son durum hakkında bilgileri paylaşan Sani Şener şu ifadeleri kullandı; "Antalya Havalimanı'nın yüzde 50 hissedarı olan IC Grup'tan hisselerini satın alma anlaşması imzaladık. Bu anlaşma hem Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) hem de Rekabet Kurumu’nun onayına tabi. Onayları bekliyoruz. Çıkmasında sakınca görmüyoruz. Onaylar çıktıktan sonra Aeroports de Paris ile yüzde 50-50 yolumuza devam edeceğiz. Nisanın ilk haftası gibi bu iş hallolur."

Rakamlarla TAV

Şener, "Rakamlarla TAV'ı nasıl anlatırsınız?" sorusuna, "Yılda 128 milyon yolcuyu ve 1 milyon uçağı ağırlamak derim. Yılda 12 milyon aracı otoparklara yerleştirmek derim. 55 bin çalışan, 17 adet bizzat yatırımını yaptığımız ve işlettiğimiz havalimanı derim. Dünyada 76 havalimanında şirketlerimizle hizmet verdiğimiz havalimanı derim." şeklinde yanıt verdi.

"Afrika ve Asya'da havalimanı alımları ve özelleştirmeleri değerlendiriyoruz"

"Atatürk Havaliman'nın kapanmasıyla birlikte TAV'ın EBITDA'sında yüzde 50 oranında bir düşüş olacağını açıklayan Şener, "Şimdiden bu yüzde 50 düşüşü kapatmak için elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz. Bizim iki türlü büyümemiz var. Birincisi organik büyüme. Mevcut elimizdeki havalimanlarındaki yolcu sayısının artışıyla büyüme. İkincisi yeni havalimanı alarak inorganik büyüme. Mesele Antalya Havalimanı bunun için güzel bir örnek. Aynı şekilde özellikle Afrika ve Asya'da havalimanı alımları ve özelleştirmeleri değerlendiriyoruz. Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan gibi ülkelerde de fırsatlara bakıyoruz. İnorganik büyümede bizim operasyonel ve finansal kabiliyetimizi aşan hiçbir büyümenin peşinde olmayacağız. Akıllı büyüme peşindeyiz ve büyümeye devam edeceğiz. Genel kurulumuzda aldığımız bir karar var. Elde ettiğimiz karın yüzde 50'sini ortaklara dağıtıyor, yüzde 50'sini de büyüme için tutuyoruz. Hem büyümeye hem de ortaklarımıza para kazandırmaya yönelik bir tutumumuz var." ifadelerini kullandu. 

"Bazı şirketlerimiz 3. Havalimanı'nda olacak" 

AA muhabiri Murat Birinci: Atatürk Havalimanı'nın taşınmasından sonra stratejiniz ne olacak?

Sani Şener:  Atatürk Havalimanı'nın taşınmasının ardından TAV şirketlerinden bazıları 3. Havalimanı’nda yer alacak. 

"Çinli fonlarla görüşüyoruz"

Sani Şener, TAV İnşaat'ın faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Şener, "Şirketimiz Suudi Arabistan, Orta Doğu, Afrika ve hatta Avrupa'da önemli havalimanı projeleri yapıyor. Birkaç yere teklif vermişlerdi, yakında bir iki tane havalimanını aldıklarını açıklarlar." açıklamasında bulundu. 

Modern İpek Yolu'nun hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Şener, "Çinli fonlarla ciddi görüşmelerimiz var. Bu konu çok önemli. Çinliler özellikle Türki Cumhuriyetlere 'Kuşak ve Yol' projesinden dolayı büyük önem veriyor. İnşaat firmamızın Çinli firmalarla havalimanı inşaatı için bazı görüşmeleri var." dedi. 


Geri Dön