10 / 05 / 2024

Antalya inşaat sektöründe Şanlıurfa'dan geride!

Antalya inşaat sektöründe Şanlıurfa'dan geride!

Kentsel dönüşüm konusunda Antalya'nın sınıfta kaldığını söyleyen enerji Yönetim Kurulu Başkan Halil İbrahim Öcalan,mantar gibi türeyen tecrübesiz müteahhit firmalarının sektöre ciddi zarar verdiğini söyledi.



ANTALYA, ŞANLIURFA'NIN GERİSİNDE

Antalya'daki inşaat sektöninün Şanlıurfa'nın gerisinde kaldığını söyleyen Öcalan; 'Antalya'da inşaat sektörü olarak çok ilerlediğimizi söyleyemeyiz. Diğer illere baktığımız zaman Şanlıurfa kadar ileride değiliz. Şanlıurfa; inşaat konusunda, akıllı evler konusunda, çevrecilik konusunda daha ileride. Şanlıurfa'da bir vatandaş daire almaya gittiğinde yaşam tarzına bakıyor. Oradaki konforuna bakıyor. Sadece 4 duvar olsun da nasıl olursa olsun diye değil. Bu birazda tüketici ile ilgili bu durum ama inşaat firmalarının da burada ciddi bir eksiği var" dedi. 


BİNA YAPMAK 4 DUVAR DİKMEK DEMEK DEĞİLDİR

 inşaat Müteahhitlerinin daha yaşanabilir ve daha konforlu mekanlar üretmesi gerektiğini söyleyen Sanax inşaat ve Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Halil ibrahim Öcalan, Türkiye'de olduğu gibi Antalya'da mantar gibi çoğalan tecrübesiz müteahhitlerin ciddi tehlike saçtığına dikkat çekti. Antalya'da cebine para koyan herkesin müteahhit olduğunu söyleyen Öcalan; "İnşaat müteahhitliği konusunda öyle bir pozisyona geldik ki! Bu durum Türkiye'nin her yerinde var. Antalya'da sadece değil, tüm Türkiye'de cebine para koyan herkes müteahhit olmuş durumda. Konu ile alakası yok. Sadece ve sadece orada yapacağı binada; kaç bina yaparım, bana kaç daire düşer ve ne kazanırımı düşünüyor müteahhitler. Her hangi bir iş prensipleri yok. Her hangi bir idealleri yok. Her hangi bir konfor ile ilgili yapı ile ilgili organizasyonları yok." şeklinde konuştu. 


TECRÜBESİ MÜTEAHHİTLER PATLAMAMIŞ BOMBA GİBİ

 inşaat sektörünün genelinde yaşanan bu durumun işini iyi yapan firmaların varlığını tehdit ettiğini söyleyen Öcalan, devletin bu duruma ciddi önlemler alması gerektiğini söyledi. İçinde insanın yaşadığı bir mekanın hafife alınması va da basitleştirilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Öcalan; sektörün acilen yasal düzenlemeye ihtiyacı olduğunu söyledi. ' İçinde insan olan bir şeyden bahsediyoruz. Dolayısı ile ivedi bir şekilde bu alanın kontrol edilip devlet tarafından takibe alınıp bir sisteme oturtulması gerekiyor. Bu işin de en basit yöntemi yapı denetimdir" diyerek sektörün sorunlarına ilişkin bilgiler veren Öcalan, yapı denetim firmalarına yapılacak görevlendir menin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından organize edilmesi gerektiğini söyledi. 


DENETİMLERİ ÇEVRE ŞEHİRCİLİK JL MÜDÜRLÜĞÜ ORGANİZE ETMELİ 

"Yapı denetim firmalarına iş verenin, inşaatı yapan müteahhitler olmalı" diyen Sanax İnşaat ve Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Öcalan, bu işi tamamen Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafından organize edilmesi gerektiğini söyledi. Bu konunun önemine vurgu yapan Öcalan; " Müteahhit, Çevre Şehircilik ve II Müdürlüğü'ne parasını yatırmalı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü atamalı yapı denetimini firmalarını. Böylelikle yapı denetim şirketleri daha rahat ve daha güvenilir bir kontrol sistemi kurabilir. Ama siz gidiyorsunuz a firmasına denetim işini siz veriyorsunuz. Siz işveren pozisyonundasınız. Böyle binalar ne kadar iyi denetlenebilir? 

Müteahhit, yapı denetim firmalarının işvereni olmaması lazım. Yapı denetim firmalarının bağımsız bir kuruluş olması lazım" şeklinde konuştu. 


NELER YAPMALI

 Antalya'daki kentsel dönüşümün mevcut hali ile sınıfta kaldığını söyleyen Sanax İnşaat ve Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Öcalan, bu durumun çözümüne ilişkin tespit ve öneriler de bulundu. Öcalan şöyle konuştu; "Şuanda bir masa konulmalı ortaya. O masanın etrafında inşaat firması, toprak sahibi, belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü oturup bu işi organize etmeleri gerekiyor. Ama işte Toprak sahibi ile müteahhit baş başa bırakılmış durumda. İnşaat firmaları kurulduğunda yeterliliğini ölçmek gerekiyor. 

Vergi Dairesi'ne gittiğin zaman, evrakları verdiğin zaman, 'ben inşaat firmasıyım' deyip çıkmamalı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu inşaat müteahhitlerini denetlemeli. 

Şirket kuruluşundan itibaren denetlenmeli. Ruhsat alımında bir kategori olmalı. Ruhsat alımında bir yeterlilik araştırması yapılmalı. 

Müteahhit firmalarından istenen üç beş evrak var. Bunları tamamlayan müteahhit oluyor. 

Böyle olmamalı. Çevre ve şehircilik il müdürlükleri, bina yapan tüm müteahhit firmaları titizlikle araştırmalı"


Antalya Son Haber


Geri Dön