30 / 04 / 2024

Antalya Merkez Bankası'nın tarihi binası için müze önerisi!

Antalya Merkez Bankası'nın tarihi binası için müze önerisi!

Antalya'nın Sinan Mahallesi Ali Çetinkaya Caddesi üzerinde uzun süredir hizmet veren Merkez Bankası'nın tarihi binasının müzeye dönüştürülmesi önerildi.



Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın meclis üyeleri, Merkez Bankası'nın yeni hizmet binasının inşaatının sürdüğü ve bitime yaklaştığını, tüm birimleriyle buraya taşınmaları halinde hem Kaleiçi'ne yakınlığı hem de tarihi özellikleri nedeniyle taş binanın Para Müzesi'ne dönüştürülmesini önerdi.

Yeni Alanya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Anadolu'nun parayı icat ettiği belirtilen Lidyalıların da yaşadığı topraklar olduğunu söyleyen Alp Özel, Antalya'nın da 'Yüzyılın Definesi' olarak adlandırılan Elmalı Sikkeleri'nden Likyalılara, Roma'dan Osmanlı'ya binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı ve bu dönemlerde para olarak kullanılan birçok tarihi esere sahip olduğunu belirtti. Özel, Merkez Bankası'nın taş binasının hem Antalya topraklarında meydana gelen Osmanlı dönemine kadarki tarihi sikkeler, hem de Cumhuriyet döneminden sonra kullanılan ve tedavülden kalkmış madeni ve kağıt para türleriyle, başka ülkelere ait para çeşitlerinin de sergilenebileceği bir 'Para Müzesi'ne dönüştürülebileceğini kaydetti. 

Merkez Bankası Antalya Şubesi'nin yeni binasına taşınmasının ardından, ATSO tarafından taş binanın 'Para Müzesi'ne dönüştürülmesi için başvuru yapılması hedefleniyor. 


Geri Dön