02 / 05 / 2024

Antalya Meydan-Havalanı raylı sistem hattı EXPO 2016'ya yetişecek!

Antalya Meydan-Havalanı raylı sistem hattı EXPO 2016'ya yetişecek!

Dünyanın en büyük şantiye alanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, toplam yatırım bedeli 385 milyon lirayı bulan şehrin dört bir yanındaki proje inşaatlarını basın mensupları ile gezdi.




Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, basın mensupları ile birlikte yatırım turu gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin devam eden yatırımlarının incelendiği organizasyona basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. Yatırım turu, Avrupa’nın en iyilerinden biri olacak Döşemealtı’ndaki Antalyaspor Tesisleri inşaat alanından başladı. Basın mensupları ile inşaatı hızla ilerleyen tesiste incelemelerde bulunan Başkan Türel, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. 

Geçen yıl temeli atılan tesisleri, Antalyaspor taraftarının isteği üzerine 07.07.2016 tarihinde hizmete açacaklarını söyleyen Başkan Menderes Türel, “Haziran ayına kadar inşaatı tamamlayıp, ardından teşrifatını yapıp bu güzel tesisi Antalyaspor’a hediye etmek üzere yetiştirmiş olacağız.  Açık ve net konuşuyorum, Antalyaspor’un tarihinde çok önemli başarılarımız, üzüntülerimiz, sevinçlerimiz vardır ama bunu Antalyaspor’un kuruluşundan sonra tarihi boyunca atılmış en önemli adım olarak nitelendirebiliriz. Geçmişte tabii ki benzeri tesisler yapılmış emeğe geçen bütün başkanlarımıza başta Hasan Subaşı olmak üzere teşekkür ederiz. Ama Antalya gibi Antalyaspor’da gelişiyor büyüyor. Antalyaspor’a taraftarların içinden gelmiş biri olarak böylesine güzel bir tesisi hediye etmenin şerefi kelimelerle ifade edilemez. Şimdiden Antalyaspor’a layık olduğu bu tesisin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

İÇİNDE YOK YOK

Başkan Türel, Antalyaspor Tesisi’nin 135 bin metrekarelik bir alanda yer aldığını belirterek şu bilgileri verdi: “İdari binalar, fitness merkezlerinin olduğu alanlar toplam 15 bin metrekare. 4 adet yeşil çim antrenman sahamız, iki de küçük antrenman sahamız var. Bir kapalı spor salonumuz var. Burası basketbol, voleybol ve diğer salon sporları için hizmet verecek. Fevkalade bir tesis oluyor. 4 nizami antrenman sahasından bir tanesi de tribünlü ve 1800 kişi kapasiteli. Taraftarlarımız antrenmanları tribünden izleyebilecek. Odalarımız iki kişilik.155 kişi aynı anda tesislerimizde kalabiliyor. Tesisin birçok ayrıcalığı var. Renk uyumundan tutun fizyoterapi havuzlarına kadar, kapalı yüzme havuzundan tutun fitness merkezilerine kadar her şey en ince detayına kadar düşünüldü. Futbolcunun maç öncesinde sahaya çıkmadan önce motivasyonu ve konsantrasyonunu psikolojik olarak hazırlayacak detaylar dahi bu projenin içerisinde var.” 

ANTALYASPOR KOLEJLERİ GELİYOR

Bir başka hayal olan Antalyaspor Kolejleri’yle ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Türel, şöyle konuştu: “Antalyaspor Kolejleri, Antalyaspor’un geleceğinin gerçek teminatı olacak. Çünkü burada bölgedeki yetenekli gençleri burslu okutmak suretiyle eğitimlerini en kaliteli şekilde almalarını sağlayacağız. Aynı zamanda sadece futbol değil, basketbol, güreş, voleybol diğer branşlarda Antalyaspor’un altyapısını oluşturacak şekilde yetiştireceğiz. Ve o gençler Antalyaspor’un alt yapısında yetiştikten sonra inşallah milli düzeyde de Türkiye’nin gururu olurlar. Tabi bu eğitim tesisleri aynı zamanda Türk milli eğitimine de çok önemli kaliteli bir hizmet verecek. Aynı zamanda Antalyaspor Kolejleri hem Antalyaspor için bir ek gelir kaynağı hem de Antalyaspor’un gelecekteki altyapısını oluşturacak gençlere ev sahipliği yapacak bir eğitim yuvası olacak. Hemen bu tesislerimizin yanındaki alanda 100 dönüm civarında bir arazinin Antalyaspor Kolejleri ile ilgili tahsisi aldık. Projesi devam ediyor hatta avam projeleri bitmek üzere. O okulda okumak için gençler Antalyaspor alt yapısına koşa koşa gelecek. Bunun inşallah biz görürüz göremeyiz bilemiyorum ama bir adım ilerisi de Antalyaspor Üniversitesi olur. Muhteşem bir şey olur. Diğer kulüplerin üniversiteleri varken bizim neden olmasın. Bu da artık gelecek perspektifimizde yer alan başka bir projemiz.”

110 MİLYONLUK YAĞMUR SUYU YATIRIMI

Başkan Türel, Meltem Caddesi ve Süleyman Demirel Bulvarı’nda devam eden yağmur suyu çalışmalarını denetledi. Antalya’da şu anda 110 milyonluk bir yatırımla, yaklaşık 40 kilometrelik yağmur suyu drenaj kanalı çalışması yürüttüklerini anlatan Türel, “İlk dönemimde 80 kilometrenin üzerinde box sistemine göre yağmur suyu drenaj kanalı yapmıştık. Antalya’da bugüne kadar toplam 300 kilometrelik yağmur suyu drenaj kanalı ve borusu imalatı yapılmış. Bunun 207 kilometresi Menderes Türel dönemine ait. Yani Antalya’daki ortaya koyduğumuz alt yapı çalışmalarına verdiğimiz önemin rakamlarla teyidi buradan en güzel şekilde anlaşılıyor” şeklinde konuştu. 

26 milyon lira yatırım bedeliyle Meltem’de inşası süren 7 kilometrelik yağmur suyu kanalının içinden bir arabanın içinden rahatlıkla geçebileceğini kaydeden Türel, Meltem Mahallesi’nden başlayan çalışmanın Yıldız Caddesi, Defterdarlık Caddesi, Tonguç Caddesi’ne kadar yağmur suyu problemini çözeceğini söyledi. Türel, Yeni Büyükşehir Yasası ile artık ilçe belediyelere ait sokak ve caddelerde de yağmur suyu yatırımı yapabilir hale geldiklerini dile getirdi.

HİZMET BİNASI HAZİRAN’DA TAMAM

Basın mensupları ile 42 bin metrekare inşaat alanı bulunan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nı gezen Başkan Menderes Türel, binayı Haziran ayında tamamlayarak, yaz aylarında taşınmayı hedeflediklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin önemli birimlerinin bu binada toplanacağını belirten Türel, “Bina altında 500 araçlık bir otopark bulunacak. Bina bünyesindeki Büyükşehir Meclis Salonu 135 civarında meclis üyesi düşünülerek yapıldı. Meclis katı ayrıca 40 bürokrat arkadaşımıza hizmet verecek bir kapasitesi de olacak. Balkonlarda basın mensubu arkadaşlar ve vatandaşlar için 108 kişilik oturma kapasitesi bulunacak. Basın mensupları çok daha rahat şartlarda hizmet verecek. Teknolojinin son imkanları kullanılacak. Meclislerde sıkça oylama tartışmaları olur. Oylama sistemi tartışma götürmeyecek şekilde TBMM’de olduğu gibi parmak basmak suretiyle gerçekleştirilecek. Oy kullandı mı kullanmadı mı endişesi ortadan kalkacak. Kamera sistemi TBMM’de de olduğu gibi dışarıda bir odadan uzaktan kumanda ile istenildiği gibi yönetilebilecek. Meclisimiz aynı zamanda canlı yayınla vatandaşlara ulaştırılıyor. Teknolojinin en gelişmiş sistemleri kullanılarak bu hizmetler yapılacak” bilgisini verdi.  

NEKROPOL’DE TİTİZ ÇALIŞMA

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, daha sonra Antalya’nın yeni çekim merkezi olacak Doğu Garajı Nekropol  Alanı’nda yürütülen projeyi inceledi. Nekropol alanında tarihi mezarlar çıktığında petrol bulmuş kadar sevindiğini anlatan Türel şunları ifade etti: “Çünkü bu gibi tarihi alanların turistik cazibe açısından yabancı misafirlerimize daha farklı bir etkisi oluyor. Daha yüksek bir çekim bölgesi oluyor. Bu projeyi derhal müzemiz ve koruma kurulumuz ile birlikte revize ettik. Burada çok ciddi bir kazı çalışması yapıldı. Müze müdürlüğümüz tarafından adeta suluboya fırçalarıyla topraklar açılarak buradaki tarihi mezarlara ait kalıntılar hepsi bir yerde toplandı. Bunların hepsini müze müdürlüğüz saklıyor. Bu proje bittiğinde bunların replikaları, yani birebir aynı benzerleri bu alanda sergilenecek. Böylelikle bu alanda çok önemli bir tarihi kalıntı olarak bir turistik cazibe ortaya çıkacak. Bu Nekropol, Antalya tarihini 3 bin sene geriye götürdü.”

ÇARŞI VE KÜLTÜR MERKEZİ İNŞAATI BAŞLIYOR

Başkan Türel, Doğu Garajı’nda Nekropol alanın hemen yanında geleneksel çarşı kültürümüzün yaşatılacağı, içinde Şehir Tiyatrosu’nun, konservatuarın yer alacağı bir çarşı ve kültür merkezi projesini de ihale ettiklerini kaydetti. İhale sözleşmesinin imzalandığını, yüklenici firmanın çalışmaya başladığını söyleyen Türel, işin süresinin 720 gün olduğunu açıkladı. Meydan’a taşınan Festival Çarşısı esnafını da tekrar buraya taşıyacaklarını belirten Başkan Türel, “Metrekare azalsa bile elde edilecek gelir, mülk değeri itibariyle yüksek olacak tabi. Geleneksel çarşı kültürünü de bu alanda yaşatmış olacağız. Bir tarafta tarihi Nekropol bir tarafta geleneksel çarşı kültürünü yaşatacağımız bir proje. Antalya kent merkezinde önemli bir cazibe merkezi olacak. Çarşı merkezimiz 66 bin metrekare toplam inşaat alanına sahip olacak.  Sözleşme bedeli 70 milyon lira. Nekropol alanı ile ilgili bütçemizde 15 milyon civarında. Yani Doğu Garajı’nda 85 milyonluk bir yatırım ortaya çıkmış olacak. Nekropol alanını bu senenin sonuna doğru tamamlamış olacağız. Ön taraftaki çarşı ise 2 sene sonra hizmete girecek” ifadelerini kullandı.  

RAYLI SİSTEM EXPO 2016 ’YA YETİŞECEK

Başkan Türel, yapımı hızla devam eden Meydan-Havalanı-EXPO 2’nci etap raylı sistem güzergahından otobüsle geçerek, çalışmalar hakkında basını bilgilendirdi. Raylı sistemi EXPO 2016’ya yetiştirmek için çalışmaların son sürat devam ettiğini belirten Türel, “Yetişmemesi için bir sorun yok. Gece gündüz çalışılıyor. Kendi rekorumuzu kırıyoruz. 18 kilometresi 8 ayda yapılarak, dünyada en hızlı yapılan raylı sistem projesi olacak. Bu rekor bir kez daha Antalya’ya nasip olacak. 11 kilometreyi bir buçuk senede yapmıştık geçmiş dönemde. Şimdi rekorumuzu kıracağız. Raylı sistem 22 Nisan tarihine yetişecek. 5- 6 Nisan’da gelecek ve  montajına başlayacağız. 4 Nisan’da vagonlarımız yola çıkacak ve 3 gün içinde gelecek. Sonra onların deneme sürüşleri olacak” diye konuştu.

Başkan Menderes Türel, yapımı bitmek üzere olan 25 milyon lira yatırım bedelli Altınova Yolu ile 20 milyon liraya mal olması beklenen EXPO’yu Kundu’ya bağlayacak yeni yol çalışmalarını da denetledi. 



Antalya Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön