18 / 11 / 2024

Antalya Stadyumu ekibinden baret savunması!

Antalya Stadyumu ekibinden baret savunması!

Cem Oğuz'unşçilerin baretsiz ve iş güvenliğine aykırı çalıştığı iddiasına yalanlama geldi, İş güvenliğine harfiyen uyduklarını belirten yüklenici firma yetkilileri, işçilerin 20 gün önce inşaattan ayrılan ekipten olduklarını söyledi





İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz'un kentin yeni stadyumunda işçilerin baretsiz ve iş güvenliğine aykırı çalıştığı iddiasına yalanlama geldi, İş güvenliğine harfiyen uyduklarını belirten yüklenici firma yetkilileri, fotoğrafı çekilen işçilerin 20 gün önce inşaattan ayrılan ekipten olduklarını belirtti İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz'un, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca  TOKİ  aracılığıyla yaptırılan 33 bin kişilik stadyum inşaatındaki işçilerin, iş güvenliği önlemleri olmadan çalıştıklarını öne süren fotoğraflarına, iistlenici firma Akay İnşaat'tan yalanlama geldi. 

Firmanın Proje Müdürü Nail Yavuz ve Müdür Yardiması Yaşar Aydın, İMO Başkanı Cem Oğuz'un 30 metrede, yuvarlak demirler üzerinde baretsiz ve kemersiz çalıştıkları öne sürülen işçilere ilişkin açıklamada bulundu. Proje Müdürü Yavuz, Antalya'da iş güvenliğine en çok önem verilen inşaatın stadyumda olduğunu söyledi. İMO Başkanı Oğuz'un çektiği fotoğrafların güncel değil, bayramdan 20 gün öncesine ait olduğunu belirten müdür yardımcısı Yaşar Aydın ise, "Çünkü fotoğraflardaki kişileri ismen de tanıyoruz ve bayramdan 20 gün önce falan aynlan işçiler. Buradan ekip olarak aynldılar, yerine başka ekip geldi. Taşeron bir  Ankara  firması var. Ürettikleri iş bize İtiz olarak yeterli gelmediğinden biz yeni bir ekip getirmesini istedik. Yerine 34 kişilik bir ekip geldi. Bugünde çatıda benzer pozisyonda çalışanlar görülebilir. Ama hiç kimse canını tehlikeye atarak çalışmıyor ve çalışmasına da izin verilemez" şeklinde konuştu. 


PARAŞÜT TİPİ EMNİYET KEMERİ 

Çatı makasının üzerinde can halatı denilen, paraşüt tipi emniyet kemerinin sadece belden değil omuzdan da vücudu sardığını anlatan Aydm, "Oradan işçinin düşebilmesi öngörülen bir şeydir. Aldığımız tedbir, işçi yuvarlak borunun üstünden düştüğü zaman, omurgası, beli, her hangi bir yerine zarar gelmeden havada asılı bir şekilde kalsın ve onu 5 dakika içerisinde sepetli vinçle kurtarılsın. Adam düşebilir, cambaz olsa da, ama oradaki tedbir düşecek diye kabul edilmiş. Düştüğü zammı paraşüt tipi emniyet kemeri olduğundan beli zarar görmesin. Her biri bonı üzerinde can halatı dediğimiz halat var. Şok emici, adam düştüğünde yaylanan bir sistem" diye konuştu. 


ŞAPKA ŞEKLİNDE BARET Çalışanların başında normal şapka gibi görünenin de korumalı şapka olduğunu belirten Aydm, "İnce işler, özel noktalarda çalışanlar ise içi korumalı şapkalar giyerler. Uzaktan normal şapka sanılır ama bu. Orada çalışan arkadaşlar için barete göre daha kullanışlı. Vinçten malzeme alırken güneş ışığından etkilenmemek için gölgelik oluşturuyor" dedi. 


İSKELE İŞİ 3 AY UZATIR 

İskele kurulması yönünde de Oğuz'a yamt veren Aydm, "Burada güvenli çalışma açısından tercih etmediğimiz bir durum. İskele daha güvensiz bir çalışma ortamı yaratır. 

10 metreden 30 metreye kadar tribün var ve oraya kurulabilecek bir iskele bizim işimizin süresini 2-3 ay uzatır. 

Güvenli bir iskele kurmak orada böyle tedbirler almaktan hem çok daha zor, hem de uzun sürer. En az 10 kat pahalıya maliyeti olur. Güvenli iskele için bir yerlere bağlantı gerekir. 

Ayrıca burada bağlanabilecek bir yer de yok. Bağlanamadığından tüm tribünün üstünü iskeleyle donatılması gerekir. Onu yaptığınızda hiç başka iş yapılamaz" şeklinde bilgi verdi. 


İSTANBUL'DAN DERS ALDIK 

İstanbul'daki asansör kazasından hiç ders alınmadığı eleştirisine ise asansör kazasıyla buradaki yüksekte çalışmanın hiç ilgisi olmadığı yönünde yanıt veren Aydm, 16 ay önce temeli atılan inşaata bugüne kadar ciddi bir yaralanma yaşanmadığını kaydetti. Türkiye'nin her yerinde yaşanan inşaat kazalarında kendilerine pay çıkardıklarım da söyleyen Aydm, "Burada riskleri belirlemişim, yüksekte çalışma, düşme riskleri var ve bunlara karşıda tedbirleri almışını. 

İstanbul'daki asansör kazalısından da ben kendime dersi çıkardım ama o ders bana burada lazım değil, burada asansör yok" dedi. 


ÜÇ FARKLI DENETİM MEKANİZMASI

 Oğuz'un TOKİ'nin denetimden muaf olduğu yönündeki ifadelerinin de doğru olmadığını belirten Aydm şöyle konuştu: "TOKİ projeleri denetimden muaf değil. Sadece başka kanunlara tabi. İnşaat ruhsatım alırken de biraz özerk ve korumalı kanunlara, işlerini yaparken de farklı kanunlara tabi. 

Burada bizim kontrol amirliğimiz var. İşlerin kalite ve güvenliğini sürekli kontrol eden TOKİ'ye bağlı 6-7 mühendisten oluşan ekip var. Bizi sürekli kontrol ediyor, başımızdalar. 

Ay nca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından TOKİ emriyle düzensiz şekilde gönderilen denetimciler var. Şantiyeye defalarca geldiler, her deliğe, çukura, yüksekliğe girerler. 

Biz defalarca teftiş geçirdik, ufaktefek cezalarda, teşekkürde aldık. 

Bunların harici özel güvenlik firması denetim elemanları mesai saati boyunca burada. Üç farklı denetleme mekanizması var."


Antalya Hilal


Geri Dön