30 / 04 / 2024

Antalya turizmden vergi payı almalı!

Antalya turizmden vergi payı almalı!

Salı Sanayici ve İşadamları Grubu, Antalya Defterdarı Veli Tunçez'i ağırladı. Antalya Tenis İhtisas Kulübü'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Tunçez, Antalya'nın tarım ve turizm potansiyeli açısından önemli bir konumunun olduğunu söyledi.



Salı Sanayici ve İşadamları Grır bu'nun bu hattaki konuğu Antalya Defterdarı Veli Tunçez oldu. 


Salı Sanayici ve İşadamları Grubu, Antalya Defterdarı Veli Tunçez'i ağırladı. Antalya Tenis İhtisas Kır liibü'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Tunçez, Antalya'nın tarım ve turizm potansiyeli açısından önemli bir konumunun olduğunu söyledi. 


Turizmde kıyı ve imarla ilgili iş yoğunluklarının bulunduğunu dile getiren Tunçez, defterdarlığın kurumsal olarak devletin en eski kurumlarından biri olduğunu hatırlatarak, "2005 yılından itibaren vergi dairesi başkanlıkları ile defterdar lıklar iki ayrı yapıya kavuşturuldu. 


Vergi dairesi sadece vergi ile ilgili bölümlere, defterdarlıklar ise milli emlak, hukuk, muhasebe, saymanlık hizmetlerine bakıyor. Antalya'nın en önemli özelliği ise kamu malları ve milli emlak konuları" dedi. 

Kurumlar vergisinin toplam bütçe gelirleri içinde yüzde 5'li rakamlarda olduğunu aktaran Tunçez, "Çok yüksek gibi görünüyor. Bu Türkiye oranıdır, ama bu Antalya içinde benzer oran vardır. Turizm şirketleri Antalya'nın mükellefi değil. Bundan dolayı bu oranı göremiyoruz. Çoğunluğu  Ankara  ve İstanbul mükellefidir. Bunu ortaya koyacak bir veri yok. İkinci bir konu cicİdi teşviklerde var. Antalya için belirli bir vergi gelirini göremiyoruz. 

Açıklanan son veride toplanan vergi gelirlerinin yüzde 41'i İstanbul'dan. 


Bizim en zengin yüzde 41'imizde İstanbul'da yani. Antalya'ya yatırım yapan insanlar İstanbul'dan. Çünkü kurumsal yapının da genel merkezi İstanbul. Bankacılık açısından da böyle" diye konuştu. 


ANTALYA'DA TURİZMDEN VERGİ GELİRİ ALMALI 


Salı Sanayici ve İşadamları Grubu Başkanı Muammer Koç ise Antalya'nın turizm kenti olması nedeniyle hazırlanacak özel bir kanunla vergi gelirlerinden pay almasını gerektiğini kaydetti. Otellere alt vapı ve üst yapı hizmetleri veren belediyelerin gelir elde etmesi gerektiğinin altını çizen Koç, "11 milyon turist geliyor, önemli bir vergi geliri var. 


Ama otellerin gelirleri İstanbul'a gidiyor. Belediye verdiği hizmetten gelir elde edemiyorsa bu doğru değil. Belediye hizmetlerinin daha iyi olması ve hizmetlerin çeşitlenmesi açısından çıkartılacak özel bir yasa ile gelen turist sayısına göre üretilen katma değere göre orantılanarak Antalya'ya bütçe verilmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz" dedi. 


BEACH PARKTA HALKA AÇIK HİZMET VERECEK 


Toplantıda Antalva'daki plajların durumuyla ilgili bilgi de veren Defterdar Veli lunçez, "Konyaaltı sahilini limandan başlayıp, Su Otel'e kadar birinci bölüm diğeri ise beach park. Konyaaltı plajıyla ilgili bugüne kadar eski harabeleri temizledik. Yerel seçimin ardından büyükşehiı* belediyesi ile yapılan protokolle, halka açık şekilde hizmete sunuldu. Bu vıl da umuyorum artarak devam edecek bu hizmet. Beach parkla ilgili ikinci bölümde ise işgaller önlendi. Şuan itibari ile orada iki hafta önce boşaltmaları yaptık. Tahliye süreci bitmek üzere. Orayla ilgili biivükşehir belediyesinin talebi var. Konyaaltı sahilinin tamamıyla ilgili bir proje hazırlandı. Biz büyükşehirden projeye uygun, imar planıyla uyumlu bir yeni bir doku hazırlansın, protokol yapılsın. İşletmesini de Büyiıkşehir belediyesi yürütsün. Sezona girerken oranında halka açık şekilde hizmet vereceğini düşünüyorum" diye konuştu.ı


Antalya Son Haber


Geri Dön