22 / 12 / 2024

Antalya'da 100. Yıl Spor Kompleksi için TOKİ'den yardım istenecek

Antalya'da 100. Yıl Spor Kompleksi için TOKİ'den yardım istenecek

Projenin tamamlanmasının ardından Antalya'nın çok önemli uluslararası ve ulusal spor karşılaşmalarına ev sahipliği yapabileceğine işaret ediliyor



Antalya Gençlik ve Spor Müdürü Nadir Yapsakaloğlu, 100. Yıl spor kompleksi içinde yapımına başlanan ancak tamamlanamadan projesi iptal edilen 32 bin kişilik stat ve 10 bin kişilik spor salonunun yerlerinde dev çukurlar kaldığını belirterek, bu tesislerin tamamlanmaması halinde Antalya Büyükşehir Belediyesinin büyük tazminatlar ödemek zorunda kalacağını söyledi.

Nadir Yapsakaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait 100. Yıl Spor Kompleksi'nin, 32 bin kişilik stadyum ve 10 bin kişilik spor salonu yapımı karşılığında protokol ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini hatırlattı.

Stadyum ve salonun yapımında sorun bulunmadığını, tek sorunun, bu yerleri yapması karşılığında yapımcı firmaya verilen 40 dönümlük alanda yapılacak ticari tesislerle ilgili olduğunu kaydeden Yapsakaloğlu, Büyükşehir Belediyesinin bu tesisleri tamamlamasının ardından Atatürk Caddesindeki Spor Salonu'nun da belediyeye hibe edileceğini vurguladı. Müteahhitin stadyum ve spor salonunun inşaatını tamamladıktan sonra belediyeye 15 Milyon TL vereceğini ancak ticari alan nedeniyle projenin iptal edildiğini anlatan Yapsakaloğlu, yapımı büyük ölçüde tamamlanan olimpik yüzme havuzunun da yıkıldığını hatırlattı.

Projenin tamamlanmasının ardından Antalya'nın çok önemli uluslararası ve ulusal spor karşılaşmalarına ev sahipliği yapabileceğine işaret eden Yapsakaloğlu, "Antalyaspor çok modern bir stada kavuşacaktı. Antalyaspor maddi açıdan rahatlayacaktı. Ancak şimdi 100. Yıl Spor Kompleksi içinde yapımına başlanan ancak tamamlanamadan projesi iptal edilen 32 bin kişilik stadyum ve 10 bin kişilik spor salonunun yerlerinde dev çukurlar kaldı. Buraların bu şekilde bırakılmasına karşıyız. Bu tesisler tamamlanmalıdır" dedi.

Nadir Yapsakaloğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin bu tesisleri tamamlayamaması durumunda çok büyük tazminat ödeyeceğinin de altını çizerek, "Bu tesisler tamamlanmazsa Antalya Büyükşehir Belediyesi çok büyük tazminatlar ödemek zorunda kalacak. Müteahhit firma hem stadyum hem de spor salonu için büyük harcama yaptı. Ayrıca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne ait olimpik yüzme havuzu ve bizim tesislerimiz yıkıldı. Hem biz, hem de müteahhit firma şikayetçi.

Büyükşehir Belediyesi 100 Milyon TL'ye yakın tazminat ödeyebilir" diye konuştu.

Stadyumun yapılması için  TOKİ  ile anlaşma yolları aradıklarına işaret eden Yapsakaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Stadyum Pınarlı veya başka yere yapılmamalı. Stadyum için en uygun yer 100. Yıl. Zaten stadyumun oraya yapılmasında sorun yok. Tek sorun müteahhide verilen yerde yapılacak ticari tesislerdir. Stadyumu TOKİ'ye yaptırabiliriz. Bu konuda görüşmeler sürüyor ancak bizlerin istediği yer 100. Yıl spor kompleksi. Yapılması için de gayret sarf ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi de durumun farkında. Bu nedenle çalışmalar yürütüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesinin bu konuda hazırladığı 200 sayfalık rapor bakanlığa sunuldu."

-100 MİLYON TL'LİK PİLOT DAVA AÇILDI-
Antalya Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşaviri İlker Gedik ise, mülkiyeti Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne (GSGM) ait 100. Yıl Spor tesislerinin bulunduğu alanın, GSGM ile Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol ile 30 bin kişilik çok amaçlı stadyum, 10 bin seyircili spor salonu, 2 bin 500 kişi seyirci kapasiteli kapalı olimpik yüzme havuzunun arsa karşılığında yapımı için ihale açıldığını ve bu ihale sonucunda ihale sorumluluğunun tamamının Koçoğlu İnş. San. Tic. AŞ tarafından yerine getirileceğinin hüküm altına alındığını bildirdi.

Gedik, 100. Yıl spor kompleksi hakkında Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile onanan 1/1000'lik imar planı içerisindeki blok boyu ve blok derinliği şartı aranmaz ibaresinin, Antalya 2. İdare Mahkemesi'nin 2007/1423 esas, 2008/1888 karar sayılı kararı ile iptal edildiğini hatırlattı.

100. Yıl Spor Kompleksinin bulunduğu alanın zamanında spor alanı olarak kamulaştırılıp GSGM'ye verildiğini hatırlatan Gedik, mahkemenin spor alanına alışveriş merkezi ve bu yoğunlukta gökdelen yapımını iptal ettiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Büyükşehir belediyesi arena ve stadyum yapılmasını destekliyor. Ancak kanuna uygun olmak, mahkemelerin sıkıntı yaratmaması, başkan ve belediyenin onayı ile buraya bir alış veriş merkezi yapılabilir. Belediye hem proje kazandıramadığından hem de mahkemeye düşüldüğü için üzgün. Biz arena ve stadyum yapılması için elimizden gelen her türlü katkıyı göstermeye hazırız. Ancak kanuna aykırı bir iş yapılmasını beklemek haksızlıktır. Biz böyle bir beklentiye olumlu cevap veremeyiz. Müteahhit firma Antalya Asliye Hukuk Mahkemelerinde hem Büyükşehir Belediyesi hem de GSGM aleyhine 100 Milyon TL'lik pilot dava açtı. Biz sorunun çözümü için Bakanlığa bir rapor sunduk. Büyükşehir Belediyesi, GSGM ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı bir araya gelerek stadyum, arena ve yüzme havuzunu Antalya'ya kazandırmak için çalışma yapmalı. Raporda bu yerlerin yapımını sağlamak için müteahhite alternatif arsalar üretilmesi gerektiğini bildirdik."

-EN PAHALI ÇUKUR-
100. Yıl Spor Kompleksi'nde yüksek yoğunlukta bina yapımının mahkemeye verilmesine rağmen mahkeme sonucu beklenmeden spor salonu ve stadyum yeri müteahhit firma tarafından açıldı. Bu bölgede iki dev çukur oluştu. Antalya 2.

İdare Mahkemesi ticari alanın yapımı iptal edince müteahhit firma inşaatı durdurdu ve GSGM ile Büyükşehir Belediyesi aleyhine 100 Milyon TL'lik dava açtı.

Eğer çözüm bulunamazsa Antalya, 100 Milyon TL'ye iki dev çukur sahibi olacak.
AA

 


Geri Dön