06 / 05 / 2024

Antalya’da bir günde üç yangın çıktı!

Antalya’da bir günde üç yangın çıktı!

Antalya’ nın dört bir tarafında başlayan ve orman yangınlarında bir gecede 240 hektarlık alan kül oldu. Bölgede, imamlar cami hoparlörlerinden, oluşabilecek yangınlara karşı vatandaşları uyarıyor...





Antalya’nın dört bir tarafında başlayan orman yangınlarında bir gecede 240 hektarlık alan kül oldu. Bölgede, imamlar cami hoparlörlerinden, oluşabilecek yangınlara karşı vatandaşları uyarıyor. Çünkü kuzey rüzgârları nedeniyle kuruyan zemin, en ufak bir ateşte alev alıyor.



Antalya’nın Alanya, Serik ve Konyaaltı ilçelerinde başlayan orman yangınları rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Gece boyunca karadan devam eden söndürme çalışmaları sabahın ilk ışıklarıyla havadan sürdü. Öğle saatleri itibarıyla rüzgârın biraz daha azalmasıyla yangınlar kontrol altına alındı.  Serik’in Gebiz beldesindeki yangına, 3 uçak, 7 helikopter, 60 arazöz, yaklaşık 200 orman işçisi ile çevre belediyelere ait itfaiye ekipleri müdahale etti. Gebiz’deki orman yangınında 120 hektar alan zarar gördü. Bölgede hummalı çalışma 24 saat sürdü. Antalya’da dün aynı saatlerde Kepez ilçesinde bulunan Hurdacılar Sitesi’nde otluk alanda başlayarak Hurdacılar Sitesi’ne sıçrayan yangın, yaklaşık 4 saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nden 12 ekiple yangına müdahale edilirken, 6 itfaiye eri de dumandan zehirlendi.


Antalya’nın Alanya ilçesinde 200 haneli köyde çıkan yangın, kontrol altına alındı. Demirtaş beldesi Aliefendi köyündeki yangında 6 ev ve çoğu meyve bahçesinden oluşan 40 hektarlık alan zarar gördü. Öte yandan, yangına neden olduğu iddia edilen Bilal K. jandarma ekipleri tarafından ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Konyaaltı ilçesine bağlı Altınyaka beldesinde sabaha karşı başlayan orman yangını kontrol altına alındı. Çıkan yangında ilk belirlemelere göre 50 hektarlık kızılçam ormanı kül oldu. Yangın, sabaha karşı 04.00’te ormanlık alanda bulunan yüksek gerilim hatlarının rüzgârın etkisiyle birbirine çarpması sonucu çıkan kıvılcımlarla başladı. İlk olarak çalılık alanda başlayan yangın kısa sürede dağlık alana ve kızılçam ormanının iç bölgelerine sıçradı. Antalya’nın Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, hafta sonuna kadar devam edecek olan rüzgâr nedeniyle ilçe merkezi ve köylerde yaşayan vatandaşların yangınlara karşı, gün boyu cami minarelerinden yapılan anonslarla uyarıldığını söyledi.


İnsan hatalarının neden olduğu yangınlara dikkat çeken Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Son bir haftadır yüksek bölgelerde yağmur olmadığını vurgulayan Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Keşan ise “Su olmayınca orman zemini kurudu. Özellikle kızılçam ormanlarında zeminin kurumasıyla birlikte en ufak kıvılcım büyüyor alev alıyor, orman yangınlarına neden oluyor.” diye konuştu. Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan da yangın trafiğini şöyle anlattı: “Dün sabah 8’den bugün sabah 10’a kadar olan süreçte 495 ihbar var, bunların 66’sı gerçek vaka. Son gün vaka sayısında 3 kattan fazla artış meydana geldi.”


Zaman Gazetesi


Geri Dön